Tisdag 1 december 2020

Västerbottningen

Bjurholms kommun stänger fritidsgården och delvis simhallen. Foto: ARKIV

Kommuner stänger flera verksamheter

Simhallen i Bjurholm stängs delvis och besöksförbud införs på särskilda boenden för äldre. I Vännäs stängs fritidsgården och anhöriga uppmanas att inte besöka boenden för äldre.
Båda kommunerna vidtar flera åtgärder med anledning av skärpta coronaråd.

Vännäs/Bjurholm · Published nov 12, 2020 at 12:30

Ledningen för Bjurholms kommun har beslutat att införa besöksförbud på särskilda boenden med omedelbar verkan och fram till 29 november. Personal inom äldrevården erbjuds videosamtal som ett verktyg istället för fysiska besök.

Utifrån Region Västerbottens skärpta restriktioner för länet stänger Bjurholms simhall för allmänheten, men är öppen för skolans verksamheter. Fritidsgården stänger helt.

Biblioteket i Bjurholm hålls öppet endast för in- och utlåning via "meröppet" för dem som har tagg. Bjurholmsbor som inte har tagg uppmanas ta kontakt med biblioteket för att kunna låna, få bokväska eller skaffa tagg.

Även Vännäs kommun vidtar flera åtgärder i sina verksamheter på grund av den ökande smittspridningen.

Fritidsgården Ikaros stänger till och med 8 december. Öppna förskolan Nyckelpigan stänger sin verksamhet resten av terminen.

Vård- och omsorgsförvaltningen uppmanar anhöriga att inte besöka boenden för äldre i kommunen. Eventuella besökare uppmanas använda munskydd, som besökarna gärna får införskaffa själva.

Vännäs kommun stänger också Medborgarhusets bio fram till 23 december, och slopar allmänhetens tider i ishallen och för badminton.

Nya åtgärder publiceras på Vännäs kommuns hemsida som uppdateras löpande, påpekar biträdande kommunchef Henrik Åström.

– Vi har gjort ganska många åtgärder på kort tid, och fler beslut kommer att tas. Det kommer också en formulering om biblioteken.

Han fortsätter:

– Det vi gör generellt är att vi ställer in alla fysiska möten som går, och vi använder i första hand digitala kanaler.

Skolor och förskolor förblir dock öppna:

– Men all planeringstid och alla möten som lärarna har ska ske på distans. Det är i samråd med Smittskydd i Västerbotten. Det gäller också Medborgarhuset. Vi har inte träffar varken internt eller externt.

Även de politiska mötena kommer att påverkas, enligt Henrik Åström.

– Utgångspunken är att de politiska mötena ska ske digitalt. Men det pågår en diskussion om KF (kommunfullmäktige 7 december), det är ju lite klurigare. Men i det här läget skulle man nästan behöva helt digitalt.

Fler nyheter från Vännäs och Västerbotten

Hotell rustar för kärv jul

Vännäs Hotell Vännäs höll på att återhämta sig från coronaeffekterna i våras när de nya restriktionerna påverkar verksamheten negativt igen.
Västerbottningen rekommenderar

Klart: Musikskolan läggs ner men byaskolor blir kvar

Vindeln Under kommunfullmäktige i Vindeln beslutades även om musikskolans vara eller icke vara. Kommunstyrelsens förslag till beslut var att musikskolan ska läggas ner från och med höstterminen 2021.

Uppskjutet för Vännäs HC

VÄNNÄS I söndags skulle Vännäs HC ha hemmamatchat mot Kalix men matchen blev uppskjuten då norrbottningarna hade ett flertal förkylda spelare och en bekräftat coronasmittad i lagets närhet.

Kyrkans butik poppar upp

Vännäs På fredag öppnar Svenska Kyrkans pop up-butik Myrra. I butiken säljs lokalproducerat hantverk. Behållningen går oavkortat till kyrkans julinsamling.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport