Lördag 15 maj 2021

Västerbottningen

Bjurholms kommun stänger fritidsgården och delvis simhallen. Foto: ARKIV

Kommuner stänger flera verksamheter

Simhallen i Bjurholm stängs delvis och besöksförbud införs på särskilda boenden för äldre. I Vännäs stängs fritidsgården och anhöriga uppmanas att inte besöka boenden för äldre.
Båda kommunerna vidtar flera åtgärder med anledning av skärpta coronaråd.

Vännäs/Bjurholm · Published nov 12, 2020 at 12:30

Ledningen för Bjurholms kommun har beslutat att införa besöksförbud på särskilda boenden med omedelbar verkan och fram till 29 november. Personal inom äldrevården erbjuds videosamtal som ett verktyg istället för fysiska besök.

Utifrån Region Västerbottens skärpta restriktioner för länet stänger Bjurholms simhall för allmänheten, men är öppen för skolans verksamheter. Fritidsgården stänger helt.

Biblioteket i Bjurholm hålls öppet endast för in- och utlåning via "meröppet" för dem som har tagg. Bjurholmsbor som inte har tagg uppmanas ta kontakt med biblioteket för att kunna låna, få bokväska eller skaffa tagg.

Även Vännäs kommun vidtar flera åtgärder i sina verksamheter på grund av den ökande smittspridningen.

Fritidsgården Ikaros stänger till och med 8 december. Öppna förskolan Nyckelpigan stänger sin verksamhet resten av terminen.

Vård- och omsorgsförvaltningen uppmanar anhöriga att inte besöka boenden för äldre i kommunen. Eventuella besökare uppmanas använda munskydd, som besökarna gärna får införskaffa själva.

Vännäs kommun stänger också Medborgarhusets bio fram till 23 december, och slopar allmänhetens tider i ishallen och för badminton.

Nya åtgärder publiceras på Vännäs kommuns hemsida som uppdateras löpande, påpekar biträdande kommunchef Henrik Åström.

– Vi har gjort ganska många åtgärder på kort tid, och fler beslut kommer att tas. Det kommer också en formulering om biblioteken.

Han fortsätter:

– Det vi gör generellt är att vi ställer in alla fysiska möten som går, och vi använder i första hand digitala kanaler.

Skolor och förskolor förblir dock öppna:

– Men all planeringstid och alla möten som lärarna har ska ske på distans. Det är i samråd med Smittskydd i Västerbotten. Det gäller också Medborgarhuset. Vi har inte träffar varken internt eller externt.

Även de politiska mötena kommer att påverkas, enligt Henrik Åström.

– Utgångspunken är att de politiska mötena ska ske digitalt. Men det pågår en diskussion om KF (kommunfullmäktige 7 december), det är ju lite klurigare. Men i det här läget skulle man nästan behöva helt digitalt.

Fler nyheter från Vännäs och Västerbotten

Hotell- och turism på Liljaskolan pausas

Vännäs Hotell och turism på Liljaskolan pausas, då programmet inte har haft en enda förstahandssökande. "Det är självklart jättetråkigt".

Kritik mot planförslag för Brån

Brån En detaljplan för Brån ska göra det möjligt att bygga flera villor i byn. Men länsstyrelsen kommer med kritik på flera punkter.
Västerbottningen rekommenderar

Hopp om att bomarknaden vaknar till liv

Bjurholm I Umeå är fastighetsmarknaden glödhet, och detta faktum börjar att spilla över även till Bjurholm. Kommunen beslutade nyligen om att ta bättre betalt för sina...

Så har pandemitillsynen gått: "Maxantal kan missuppfattas"

Vännäs En missuppfattning om hur man beräknar maxantal för besökare, samt brister i dokumentationen. Det visar resultaten av de pandemitillsyner som länsstyrelsen hittills har gjort i Vännäs kommun.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport