Onsdag 17 juli 2019

Västerbottningen

Korrespondent berättade om EU i Vännfors

59 procent av svenska väljare känner att de inte fått tillräckligt med information för att rösta i EU-valet.
– Det är ju bra att väljarna tar valet på allvar och vill veta mer, men jag tycker att svenskarna är lite överängsliga om EU, säger Rolf Fredriksson, Europakorrespondent på besök i Vännfors.

Vännfors · Published apr 11, 2019 at 16:15

I måndags, dagen innan Rolf Fredrikssons föredrag i Vännfors missionshus, presenterade analysföretaget Novus en undersökning som visar att 59 procent av väljarna känner att de inte fått tillräckligt med information från partierna för att kunna rösta i EU-valet.

– Det är inte väljarna som ska kunna allt utan de som ni röstar på som ska kunna EU, säger Rolf Fredriksson lugnande.

Därefter levererar han en grundkurs i EU-kunskap på högsta nivå med EU:s motto ”Förenade i mångfalden” som röd tråd. Utvikningarna är många och livliga. Med sin mångåriga erfarenhet som Östeuropa-, Tysklands och Brysselkorrespondent sedan början av 1990-talet är han väl bevandrad i maktens korridorer och EU:s historiska kulisser.

– EU är ingen rymdfarkost som har landat i Bryssel, säger Fredriksson.

Rolf Fredriksson väger orden på guldvåg, med tydlig respekt för olika perspektiv. Han menar att EU har sitt främsta existensberättigande i frågor av gränsöverskridande karaktär, som fred, handel, klimat och miljö.

Att EU ofta förknippas med detaljstyrning menar han är en delvis naturlig konskevens av den inre marknadens funktion, där tanken är att genom harmoniserad lagstiftning underlätta handel och stimulera marknaden på ett framsynt sätt.

– Vem saknar idag den gamla traditionella glödlampan, undrar Rolf Fredriksson.

Maktdelningen mellan det folkvalda EU-parlamentet och regeringsrepresentationen i Ministerrådet gör att när väl besluten har fattats blir de svåra att riva upp. EU-parlamentarikernas främsta roll är som kontrollinstans för de förslag som EU-kommissionen presenterar och genomför.

EU-valet betyder mer än man kan tro. Sveriges Kommuner och Landsting bedömer att hälften av alla kommunfullmäktigebeslut i Sverige har med EU att göra.

Hur ska man tänka inför EU-valet?

– Det parti man röstar på till riksdagen kan man utan vidare även rösta på till EU-valet, men har man någon specialfråga kan man även hitta en egen kandidat som verkar ha koll, gott omdöme och verkar vettig.

Hur duktiga är i allmänhet svenska EU-parlamentariker?

– De står sig bra och gör vad de ska, sedan är vi ett förhållandevis litet land. Många gånger kan det löna sig för dem att fokusera på enskilda frågor för att få mer uträttat, säger Rolf Fredriksson.

80

åhörare kom till Vännfors EFS-missionshus.

Rolf Fredriksson

Rolf Fredriksson, född 1953, var i början av 1990-talet Aktuellts korrespondent i Östeuropa och sedan reporter i Tyskland. Åren 1999-2002 och 2007-2010 arbetade han som SVT:s korrespondent i Bryssel. Senare var han reporter vid SVT:s utrikesredaktion i Stockholm.

Källa: Wikipedia

Vindelälvsloppet startar på torsdag

Länet Årets upplaga av Vindelälvsloppet kommer äga rum torsdag 18 juli. Med en handfull laganmälningar blir det ett dagsarrangemang, Vindelälvsstafetten mellan Ammarnäs och Sorsele. Däremot kommer stafetten Vindeln-Vännäsby ställas in.

Jakob är nya kommunikatören

Nordmaling Jakob Norstedt är ny kommunikatör i Nordmalings kommun. "Jag kan se en hel del förbättringspotential, jag ser utmaningen", säger han.