Onsdag 25 november 2020

Västerbottningen

Lärare nöjda med distans

För drygt en månad sedan lämnade 800 gymnasieelever vid Liljaskolan sina klassrum för att börja plugga hemifrån på distans. Då hade såväl lärare som elever liten erfarenhet av studieformen.
– Men vi är nöjda. Det har gått bra, summerar Gunnar Edvardsson och Eva Willebrand, lärare vid Liljaskolan.

Vännäs · Published apr 30, 2020 at 06:15

Den 18 mars gick Liljaskolan över till distansundervisning efter en rekommendation från regeringen till landets gymnasieskolor. Syftet var att dämpa spridningen av coronaviruset.

Då anträdde såväl lärare som elever en i allt väsentligt otrampad väg.

– Ja, i stort sett. Vi hade en eftermiddag på oss med utbildning, och att se till att tekniken fungerade, säger Gunnar Edvardsson som undervisar i matte och kemi.

Kollegan Eva Willebrand, lärare i biologi, naturvetenskap och kemi, tillägger.

– Det har varit ett verkligt kollegialt lärande. Alla har delgett varandra vad som fungerar och inte fungerar. Och vi är inte klara än.

Lärarna på Liljaskolan använder sig av lärplattformen ”itslearning”, som de flesta är vana vid, eller av andra lärplattformar.

Både Gunnar och Eva undervisar från sina ordinarie klassrum, och de nätuppkopplade eleverna följer lektionerna utanför skolans väggar i realtid.

– Vissa lektioner har till och med högre närvaro, konstaterar Gunnar.

– Ja, i alla fall lika bra. Eleverna jobbar förvånansvärt bra, och håller tiderna, inflikar Eva.

Enligt Gunnar presterar en del elever till och med bättre under distansstudier.

– Ja, absolut. Vissa lyckas bättre när de får sitta hemma i lugn och ro. Men jag vill ändå säga att de flesta elever längtar tillbaka till skolan.

För en månad fanns en viss oro över hur skolans många elever på praktiska program skulle kunna tillgodogöra sig nätbaserad utbildning till fullo.

– Elever på yrkesprogram har varit på plats i skolan för vissa prov, för det går ju inte att köra maskiner hemma, fastslår Eva.

Folkhälsomyndigheten har nu lättat på vissa restriktioner, vilket möjliggör även för elever i årskurs 3 att tillfälligt återvända till skolan för att göra vissa slutprov inför examen. Detta omfattar också elever i språkintroduktion som ska söka in till gymnasiet.

Ledningen planerar för att ta emot dessa elever igen.

– De kommer in, men i väldigt små grupper, betonar Gunnar.

– Man får ta Folkhälsomyndighetens rekommendationer och anpassa dem till praktisk nivå utifrån arbete, avstånd och liknande, framhåller Eva.

Hur länge distansundervisningen pågår är ovisst.

– En gissning är att ettorna och tvåorna är kvar hemma terminen ut, säger Eva.

Trots att lärarna är nöjda med nätundervisningen finns det inslag som har blivit svårare, bland annat utvärdering av elevernas kunskaper och betygsättning.

– Ettor och tvåor kan få göra färdigt i augusti, och elever som vi är osäkra på kan få en ny chans i höst, förklarar Gunnar.

Även Liljaskolan har på grund av coronaläget beslutat att ställa in det traditionella utspringet och deltagandet i vagnkortegen i Umeå den 9 juni. Ett beslut som bedrövar många elever bland de 150-200 som går ut gymnasiet.

Skolledningen överväger nu alternativ, så att avgångseleverna ändå kan få en minnesvärd epilog på sin skolgång.

– Alla skolor spånar nu på hur man ska kunna ge 3:orna något härligt, så nåt blir det, säger Eva Willebrand.

Fler nyheter från Vännäs och Västerbotten

Kyrkans butik poppar upp

Vännäs På fredag öppnar Svenska Kyrkans pop up-butik Myrra. I butiken säljs lokalproducerat hantverk. Behållningen går oavkortat till kyrkans julinsamling.

Johan Lövgren i väntans tider

VÄNNÄS För ett par veckor sedan meddelade långloppsvärldscupen på skidor, Visma Ski Classics, att vinterpremiären skjuts upp från kommande månadsskifte till 15 januari.
Västerbottningen rekommenderar

Annorlunda år för RF-Sisu

UMEÅ Idrottsrörelsen har haft det turbulent sedan ett drygt halvår tillbaka. "Vi har haft andra arbetsuppgifter än normalt", säger länsidrottschefen Niclas Bromark på RF-Sisu Västerbotten.

Liljaelever studerar på distans igen

Vännäs Liljaskolan återinför delvis distansundervisning från 23 november och åtgärden varar fram till jullovet. Ett mindre antal covid-19-fall har konstaterats bland personal och elever.

Flera plus i Vännäsbudget

Vännäs En förskola med åtta avdelningar, mer pengar till vård- och omsorg och en bro till Gothnellska halvön. Det var några frågor när KS diskuterade budget för 2021-2022, samt plan 2023.