Torsdag 25 februari 2021

Västerbottningen

Liljaskolan i Vännäs återinför delvis distansundervisning 23 november. Foto: MAGNUS BERGMAN

Liljaskolan återinför distansundervisning

Liljaskolan återinför delvis distansundervisning från 23 november och åtgärden varar fram till jullovet. Ett fåtal covid-19-fall har konstaterats bland personal och elever.
– Vi ser till att bidra på vårt sätt till att minska smittspridningen, säger gymnasiechef Maria Öhgren.

Vännäs · Published nov 20, 2020 at 09:37

I mitten av mars i år övergick Liljaskolan och övriga gymnasieskolor i landet till distansundervisning. Nu återinför gymnasieskolan i Vännäs delvis undervisning på distans när smittspridningen ökar även i Västerbotten.

Ett mindre antal fall av covid-19 har också bekräftats bland elever och lärare på Liljaskolan.

– Ja, vi har ett fåtal. Mer kan jag inte säga. Det är smittspårning som sköter allting, säger Maria Öhgren som påpekar att de smittade befinner sig i karantän.

Gymnasiechefen hänvisar till utbildningsminister Anna Ekströms besked på onsdagen, där hon gav gymnasieskolor möjlighet till fjärr- och distansundervisning för att kunna följa Folkhälsomyndighetens råd och restriktioner.

– Utifrån utbildningsministerns pressmeddelande, så har vi och alla andra gymnasieskolor gjort så här. Vi ser till att bidra på vårt sätt till att minska smittspridningen, framhåller Maria Öhgren.

Den här gången handlar det om att de teoretiska kurserna vid Liljaskolan kommer att bedrivas på distans, medan praktiska studier till stor del genomförs på skolan.

– Nu finns möjligheten att göra som man själv finner lämpligt, och vi har väl gjort en light-variant.

Hur tas det här emot bland elever och lärare?

– Det tas emot bra eftersom alla vet att det är nödvändigt att bidra i samhället, så att vi inte har en nedstängning till våren.

Maria Öhgren framhåller att såväl elever som lärare vid det här laget har bra erfarenhet av distansundervisning.

– Precis, och det här blir mycket lindrigare än det som var i våras. Då hade vi alla elever på distans hela tiden. Så ser det inte ut nu.

Distansundervisningen vid Liljaskolan träder i kraft på måndag 23 november och varar till 18 december, när jullovet tar vid.

– Vi har det här fram till jul, och vi får hoppas att det ger resultat.

Vad händer sedan?

– Det får vi se. Det är ingen som vet, säger Maria Öhgren.

På Liljaskolan hemsida betonas att vad som händer efter jullovet kommer att läggas ut på hemsidan under vecka 51, alltså från och med 14 december.

Fler nyheter från Vännäs och Västerbotten

Vårdpersonal sjukskrev sig efter covidvaccinering

Vännäs Några sjuksköterskor som jobbar inom Vännäs kommun fick sjukskriva sig efter att de vaccinerats mot covid-19.
Västerbottningen rekommenderar

Ladugård totalförstörd i brand – kor har brunnit inne

Stöcksjö En ladugård i Stöcksjö har totalskadats i samband med en stor brand under torsdagen. Över 50 kor ska ha befunnit sig i ladugården och bara ett antal har gått att rädda.

Skärpta restriktioner på förskolor och skolor

Vännäs Nu införs nya coronarestriktioner på förskolorna och skolorna i Vännäs kommun. Både personal och barn uppmanas att stanna hemma direkt när någon i familjen får sjukdomssymptom.

Vännäs HC vill förlänga säsongen i ishallen

Vännäs Vännäs Hockeyklubb vill att isen i Vännäs ishall ska vara kvar längre i år. Anledningen är att barn och unga ska hinna träna på is denna säsong, nu när det åter är möjligt.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport