Tisdag 1 december 2020

Västerbottningen

Liljaskolan i Vännäs återinför delvis distansundervisning 23 november. Foto: MAGNUS BERGMAN

Liljaskolan återinför distansundervisning

Liljaskolan återinför delvis distansundervisning från 23 november och åtgärden varar fram till jullovet. Ett fåtal covid-19-fall har konstaterats bland personal och elever.
– Vi ser till att bidra på vårt sätt till att minska smittspridningen, säger gymnasiechef Maria Öhgren.

Vännäs · Published nov 20, 2020 at 09:37

I mitten av mars i år övergick Liljaskolan och övriga gymnasieskolor i landet till distansundervisning. Nu återinför gymnasieskolan i Vännäs delvis undervisning på distans när smittspridningen ökar även i Västerbotten.

Ett mindre antal fall av covid-19 har också bekräftats bland elever och lärare på Liljaskolan.

– Ja, vi har ett fåtal. Mer kan jag inte säga. Det är smittspårning som sköter allting, säger Maria Öhgren som påpekar att de smittade befinner sig i karantän.

Gymnasiechefen hänvisar till utbildningsminister Anna Ekströms besked på onsdagen, där hon gav gymnasieskolor möjlighet till fjärr- och distansundervisning för att kunna följa Folkhälsomyndighetens råd och restriktioner.

– Utifrån utbildningsministerns pressmeddelande, så har vi och alla andra gymnasieskolor gjort så här. Vi ser till att bidra på vårt sätt till att minska smittspridningen, framhåller Maria Öhgren.

Den här gången handlar det om att de teoretiska kurserna vid Liljaskolan kommer att bedrivas på distans, medan praktiska studier till stor del genomförs på skolan.

– Nu finns möjligheten att göra som man själv finner lämpligt, och vi har väl gjort en light-variant.

Hur tas det här emot bland elever och lärare?

– Det tas emot bra eftersom alla vet att det är nödvändigt att bidra i samhället, så att vi inte har en nedstängning till våren.

Maria Öhgren framhåller att såväl elever som lärare vid det här laget har bra erfarenhet av distansundervisning.

– Precis, och det här blir mycket lindrigare än det som var i våras. Då hade vi alla elever på distans hela tiden. Så ser det inte ut nu.

Distansundervisningen vid Liljaskolan träder i kraft på måndag 23 november och varar till 18 december, när jullovet tar vid.

– Vi har det här fram till jul, och vi får hoppas att det ger resultat.

Vad händer sedan?

– Det får vi se. Det är ingen som vet, säger Maria Öhgren.

På Liljaskolan hemsida betonas att vad som händer efter jullovet kommer att läggas ut på hemsidan under vecka 51, alltså från och med 14 december.

Fler nyheter från Vännäs och Västerbotten

Hotell rustar för kärv jul

Vännäs Hotell Vännäs höll på att återhämta sig från coronaeffekterna i våras när de nya restriktionerna påverkar verksamheten negativt igen.
Västerbottningen rekommenderar

Klart: Musikskolan läggs ner men byaskolor blir kvar

Vindeln Under kommunfullmäktige i Vindeln beslutades även om musikskolans vara eller icke vara. Kommunstyrelsens förslag till beslut var att musikskolan ska läggas ner från och med höstterminen 2021.

Uppskjutet för Vännäs HC

VÄNNÄS I söndags skulle Vännäs HC ha hemmamatchat mot Kalix men matchen blev uppskjuten då norrbottningarna hade ett flertal förkylda spelare och en bekräftat coronasmittad i lagets närhet.

Kyrkans butik poppar upp

Vännäs På fredag öppnar Svenska Kyrkans pop up-butik Myrra. I butiken säljs lokalproducerat hantverk. Behållningen går oavkortat till kyrkans julinsamling.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport