Lördag 25 maj 2019

Västerbottningen

M ansluter till styret av Vännäs

Partitrion som har styrt Vännäs får nu sällskap av Moderaterna de närmaste fyra åren.
– Vi kan bli straffade för detta nästa val, men vi sätter Vännäs främst, säger gruppledare Jan Nilsson.

Vännäs · Published okt 9, 2018 at 06:00

Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet förlorade sin majoritet i fullmäktige efter valet i höst. För att undvika Sverigedemokraterna, SD, som vägmästare krävs samarbete över blockgränserna.

S samtalade med alla partier utom SD, vilket till slut resulterade i ett samarbete med Moderaterna de närmaste fyra åren.

Enligt kommunalråd Johan Söderling (S) var alla partier intresserade av att ta ansvar. Ekonomin är den stora stötestenen.

– Nu är Moderaterna med oss, och med ekonomin har vi samma mål. Alla fyra partier är överens om att hjälpas åt.

Moderaterna har, liksom V och MP tidigare, inte framfört några krav på särskilda ordförandeposter i nämnderna, enligt Johan Söderling.

– Vi får se, vi är inte färdiga med det resonemanget. Det kommer säkert funderingar kring mer framträdande uppdrag.

Johan Söderling vill inte beteckna det nya samarbetet som en ohelig allians.

– Du kan inte jämföra med hur det ser ut på riksplanet. Vi har en bra politisk stämning i Vännäs.

Han fortsätter:

– Rent ideologiskt har vi olika hjärtefrågor, och kommer vi in på dem gäller det att prata med varandra och kompromissa. Annars fungerar det inte.

Jan Nilsson påpekar att Vännäsmoderaterna helst hade samverkat med de borgerliga meningsfränderna, men att det finns logik även med den nybildade kvartetten.

– Lokalpolitik är ju lokalpolitik, och väldigt personbunden. Samarbetsklimatet i Vännäs är också bättre än genomsnittet.

Jan Nilsson betonar att Moderaterna är Vännäs ”sparsammaste” parti, och har en viktig roll att spela i arbetet att få kommunens ekonomi på rätt köl igen.

– Det här var det bästa vi kunde göra. Lyckas vi inte vända ekonomin kan vi straffas av väljarna nästa val, men vi sätter Vännäs i första hand.

Nilsson lovar dock inte ”lydnad” i alla frågor.

– Vi ett borgerligt parti och det kommer ibland att irritera majoriteten, men vi har lovat att försöka diskutera ihop budgetar som för Vännäs åt rätt håll.

Oppositionsråd Ulf Eriksson (C) skriver i sin blogg på vk.se att partiet var redo att delta i styret av kommunen, men endast om samarbetet byggde på en S- och C-konstellation.

Kommunalråd Johan Söderling (S) är nöjd med Moderaterna deltar i styret av kommunen de närmaste fyra åren. Foto: RITU ANDERSSON