Tisdag 26 januari 2021

Västerbottningen

Micke vill skapa en till tokbok

2015 släppte Vännäsbon Micke Brändström sin självbiografi Lilla Tokboken. Nu har han ytterligare en bokidé som ska få namnet Mini Tokboken. Tanken är att alla som är intresserade får skicka in en sida med allt från texter till teckningar och korsord.

Vännäs · Published okt 11, 2019 at 14:15

I Lilla Tokboken får läsarna ta del av Mickes humor, samtidigt som han tar upp tragiska livsöden som berör på djupet.

– Jag har bara fått positiv respons, säger Micke medan han bläddrar i boken.

Micke har flera gånger fått höra att han borde skriva en till bok. Han har påbörjat en novellsamling, men kände att han inte orkade fortsätta.

I stället kom han på idén att skapa en bok gemensamt där folk från Vännäs, Vindeln, Bjurholm och Nordmaling får skicka in en A4-sida per historia, teckning eller vad man nu kommer på. Det är inte tillåtet att skicka in bidrag som innehåller rasism, förtal eller personangrepp.

Vad kan läsarna förvänta sig?

– Jag tänker att de ska få ta del av hur det är att förföljas för sin sexuella läggning eller hudfärg. Men de kanske också får läsa om svampplockning och lära sig hur man syltar.

Micke har nyligen haft kontakt med Liljaskolan och boendet för ensamkommande flyktingbarn i Vännäs för att höra om ungdomarna är intresserade av att skicka in bidrag.

– En del invandrarungdomar har så vidriga historier att berätta om hur det är att vara på flykt. Jag vill få dem att skriva sina historier.

För dem som inte vill skriva själv kan Micke hjälpa till, och han har också planer på att ordna en skrivarkurs för tio personer.

Sista inlämningsdag är den sista november och i februari eller mars är planen att boken ska tryckas.

– Jag är övertygad om att boken blir verklighet. Mina förhoppningar är att minst 50 personer skickar in något, och varje person får skicka max 10 bidrag.

Micke har själv skrivit tio egna bidrag till boken. Texter som handlar om allt från medborgarlön till rökavvänjning.

– Det är mitt ex Maria som ligger bakom att jag började skriva. Hon stod för peppandet och anmälde mig till skrivarkurser, berättar Micke.

Så lämnar du in ditt bidrag

  • På Hörnan i Vännäs.
  • Mejla till: micke.brandsaron@yahoo.com.
  • Skicka post till: Umevägen 14, 91132 Vännäs.
Fler nyheter från Vännäs och Västerbotten

Hilda måste bo med ko

Vännäs Kvigan Hilda i Kallhögen i Vännäs måste ha en artfrände som kompis. Det är nu klart efter att Högsta förvaltningsdomstolen inte väljer att pröva kammarrättens tidigare dom.
Västerbottningen rekommenderar

Ortsbor överklagar plan om ny brandstation i Bjurholm

Bjurholm Närboende har överklagat ändringen i detaljplanen för Lönnen 4, som antogs 14 december. Överklagandena till mark- och miljödomstolen sinkar inte beslutet var ny brandstation ska placeras.