Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Multisportarena lyfter skolgården i Vännäsby

Vännäs kommun har satsat 750 000 kronor på att förbättra utemiljön på Vännäsby skola, och enligt elevernas önskemål har skolgården fått en multisportarena. Nästan alla elever i klass 6A brukar nyttja den nya arenan.
– Vi lär känna varandra bättre och blir tightare som lag, säger de elever som Västerbottningen träffar.

Vännäsby · Published okt 11, 2021 at 06:15

Det är fullt av liv och rörelse på skolgården. Eleverna verkar inte bry sig om regnet som faller från skyn. Plötsligt ringer klockan och eleverna springer in i skolan. Men i multisportarenan är det fotbollsmatch mellan Hugo Åström, Molly Wänström, Viktor Olsson och Ally Forsman från klass 6A.

– Det är jätteroligt, säger Ally Forsman om den nya arenan som blev klar i september.

Då Vegaskolan har en multisportarena är det många elever på Vännäsby skola som har velat ha något liknande.

– Vi har i flera år lyft att vi har en så tråkig skolgård och politikerna har till slut sett behovet av att skjuta till mer pengar, säger Ulrika Svedmark, rektor för årskurs 4-6 på Vännäsby skola.

Eleverna tog upp frågan på både klassrådet och elevrådet, och deras engagemang gav resultat. Förra året beslutade kommunfullmäktige att satsa 750 000 kronor på att förbättra utemiljön.

– Det känns bra att eleverna har kunnat lyfta frågan, och att vi har lyft vidare den till politikerna och faktiskt fått mer pengar. Det är ett bra sätt att jobba i en demokratisk process, menar Ulrika Svedmark.

Pengarna har gått till att köpa nya cykelställ, bänkar och bord. Men den största summan har lagts på multisportarenan med konstgräs.

– Vår fotbollsplan har grus så det gör ont när man trillar och så blir man smutsig, berättar Molly Wänström.

Hittills har arenan mest använts för att spela fotboll, men den är även utrustad med basketkorgar och inbyggda innebandymål. Skolan har beställt fler bollar och innebandyklubbar, samt annat material som eleverna kan använda utanför arenan, exempelvis nya hinder till käpphästarna.

Lärarna har gjort ett schema för vilka klasser som har tillgång till arenan, så att alla åldrar kan använda den. De som jag träffar i klass 6A berättar att nästan hela klassen brukar nyttja multisportarenan när de har tillgång till den, och elever som annars inte brukar röra sig så mycket på rasterna har börjat röra på sig mer.

– Vi lär känna varandra bättre och blir tightare som lag.

– Det är så roligt att se att det är aktivitet här nästan hela tiden, fyller Ulrika Svedmark i.

Svedmark ser även att arenan används under kvällar och helger.

– Det här är bra för hela byn.

Det här är bra för hela byn.

Fler nyheter från Vännäs och Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport