Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Nostalgisk dag med kungligt tal

Järnvägsjubileet inleddes med pompa och ståt då ångloket rullade in i Vännäs. Sedan blev det kungligt tal och bandklippning innan besökarna kunde ta del av järnvägens historia, beskåda konst från kända Vännäskonstnärer och uppleva högklassig underhållning i Oskarsparken.

Vännäs · Published okt 4, 2021 at 14:15

Vid Vännäs järnvägsstation är det fullt med folk som spänt väntar på ångloket från Umeå.

– Jag har längtat så mycket! Jag har aldrig träffat kungen, viskar Vännäsbon Saron.

När loket bromsar in jublar folkmassan, och medan resenärerna kliver av sjunger besökarna Sveriges nationalsång. Nils-Göran Ericsson, som dagen till ära spelar Oscar II, håller samma tal som dåvarande kungen gjorde för 130 år sedan när han invigde övre Norrlands stambana till Vännäs. Sedan klipper han sakta det blågula-bandet.

– Det kändes som ett hedersuppdrag, säger Nils-Göran Ericsson.

Jag hoppar in i ångloket som under dagen gör turer till Tväråbäck och Umeå i 40 kilometer i timmen. Jens Forsberg har kört hit loket från Storuman, en resa som tog cirka åtta timmar. Ångloket tillhör Storumans Ångtågsförening som brukar ha körningar varje år i vanliga fall, exempelvis på Lycksele höstmarknad. Men under pandemin har körningarna lyst med sin frånvaro.

– Det är kul att vara en del av det här. Det har varit så mycket folk, säger Jens Forsberg.

– Historian ska man vara rädd och bevara, tillägger Bengt Holmgren, en av dagens fyra lokförare.

Besökarna flyttar sig vidare till stora scenen i Oskarsparken där kommunalrådet Anna Frej och kultur- och bibliotekschefen Erik Enström håller invigningstal. Resten av dagen förgylls scenen av musik, dans och intressanta personligheter. Parken har även fyllts av föreningar och roliga aktiviteter.

Dagen är en hyllning till både järnvägen och alla järnvägsarbetare i Vännäs. En som har arbetat på järnvägen är Lars-Ola Buhr. I nästan 30 år var han rallare i Vännäs, ett arbete som han trivdes bra med.

– Jag tycker att det är trevligt att man anordnar det här, säger Lars-Ola Buhr som även var med på 100-års jubileet av järnvägen i Vännäs.

När jubileumsutställningen öppnar i stationshuset ringlar kön sig lång. Här inne kan man titta på gamla fotografier och saker som har en koppling till järnvägen, exempelvis uniformer och skyltdockor.

– Det är fascinerande att se alla bilder. De som har samlat ihop allt det här har gjort ett otroligt jobb, säger Helén Kjellson som studerar bilderna noga.

I Stilbodens gamla lokaler är det en minnesutställning med Vännäskonstnärerna CM Lindqvist, Lisbeth Lindqvist Forsberg, Torsten Norman och Sixten Fager.

– CM Lindqvist satt Vännäs på kartan för sitt måleri, och han inspirerade sin dotter Lisbeth, berättar Monica Thomson, ordförande för Vännäsbygdens konstförening.

Alla tavlor är i privat ägo och inte till salu.

– Att komma hem och titta på folks konst har varit en stor ynnest, säger Monica Thomson och tillägger att de även har besökt bland annat skolor och äldreboenden i kommunen för att hitta verk som passar till utställningen.

Konstutställningen pågår till den 9 oktober.

Fler nyheter från Vännäs och Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport