Fredag 6 augusti 2021

Västerbottningen

Prisregn över företagare i Vännäs

Vännäsgalan avslutas i kväll med stor galamiddag och festlig prisutdelning.
– Det är ju roligt att få pris och bli uppmärksammad. Det sporrar mig att fortsätta, säger Melina Karlsson, lycklig vinnare av Mediepriset.

Vännäs · Published feb 21, 2020 at 22:40

Vännäsgalan är en mötesplats som vill inspirera, hylla och uppmärksamma företag, entreprenörer och ambassadörer i Vännäs.

Efter en intensiv eftermiddag med föreläsningar, paneldebatter och nätverkande i Medborgarhuset avslutas kvällen med galamiddag och musik i Hotel Vännäs festlokaler.

Tv-journalisten Sverker Olofsson axlar rollen som moderator under kvällen och ser till att arrangemanget flyter smidigt.

Publiken i den fullsatta festsal låter sig väl smaka från en bred meny, där huvudrätten är rödvinsbrässerad oxkind med mandelpotatispure med riven svart tryffel.

Kvällens höjdpunkt är trots allt prisutdelningen i fem kategorier.

Mediepriset, som delas ut av tidningen Västerbottningen och radiostationen Pop och Rock, går till Melina Karlsson som innehar butiken Poppins i Vännäs.

– Jag har allt, utom mjölk, säger Vännäsprofilen Melina skämtsamt som gläds över priset.

– Det är ju roligt att få pris och bli uppmärksammad. Det sporrar mig att fortsätta, säger Melina, som driver Poppins egenhändigt sedan 2006.

– Det viktiga är inte att handla, utan att komma in, säger Melina.

Vännäs kommuns näringslivspris tilldelas grafiska designern Kajsa Nilsson, Kajsaform, med många internationella uppdrag.

Priset för Årets företagande kvinna går till Anne Stens, Stenstorpet, som hyr skolköket i Hjoggsjö skola för sitt företagande.

Som Årets Vännäsambassadör prisas Ulrik Almberg, släktforskare och lokalhistoriker i Vännäs.

– Jag är rörd, säger Ulrik från scen.

Ulrik Almberg samlar fotografier och historier från järnvägsepoken i Vännäs. Idag har han tusentals Vännäsrelaterade bilder i sin dator.

– Det finns mycket mer att göra, så jag fortsätter i samma spår, säger han.

Årets företagare är syskonen Henrik Johansson och Anna Johansson, Trejon Försäljning AB.

– Priset betyder jättemycket, det sporrar, säger Henrik Johansson.

Nu fortsätter firandet och festandet.

Motiveringar

Årets mediepris – Melina Karlsson, Poppins:

  • ”Här ska du hitta det du söker och lite till och det du inte hittar i butiken tar jag hem” är något av hennes slogan om det, milt uttryckt, breda sortimentet i den skojiga butiken i centrala Vännäs. Denna har sitt ursprung i Handelshuset Gnistan där kvinnliga företagare under 1990-talet gick samman och saluförde sina varor där denna butiks ägarinna började med sidenblommor varefter delar av handelshusets verksamhet senare också blev denna butik i nuvarande lokaler där dock ytorna utökats i omgångar. Nämnas ska självklart att man exempelvis var först i regionen med att saluföra Foppatofflor. Sedan 2006 är Melina Karlsson ensamägare till Poppins som vänder sig till alla olika kundkategorier där ett besök ska vara något du sällan kommer att glömma i en butikslokal som är fylld både på bredden och höjden”.

Vännäs kommuns näringslivspris – Kajsa Nilsson, Kajsaform:

  • ”Kajsa Nilsson har med företaget Kajsaform etablerat sig som uppskattad grafisk designer. Hennes förmåga att lyssna på och förstå kundens behov och önskemål gör att Kajsa anlitas av både större och mindre aktörer i vitt skilda områden. Kajsas formgivning är uttrycksfull, modern och färgstark samtidigt som den är enkel, klassisk och jordnära. I Kajsas glädjefulla kreativitet förenas det som låter oförenligt och resultatet blir fantastiskt. Med sitt företagande visar Kajsa att det går att nå ut från ett gårdshus i Hällfors till Tokyo. Vi kommer att följa din spännande resa.”

Årets företagande kvinna – Anne Sténs, Stenstorpet:

  • ”Professionellt lokalt mathantverk finns i Vännäs genom Anne Stens förtjänst. Det skapar inspiration och ger synergieffekter i och utanför kommunen. En orädd entreprenör som drivs av lusten och glädjen i sitt arbete. Anne är även en av de viktiga personerna i föreningen ”Lokalt och nära” som aktivt arbetar med att synliggöra värdet av hantverk och företagande. 2020 år pris som ”Årets företagande kvinna” går därmed till Anne Stens Stenstorpet.”

Årets Vännäsambassadör – Ulrik Almberg, släktforskare och lokalhistoriker:

  • ”För att veta vart man ska behöver man veta varifrån man kommer. Det började med släktforskning och en nyfikenhet på järnvägens betydelse för Vännäs och har kommit att utvecklats till ett genuint historieintresse. Genom sitt positiva engagemang och sin initiativförmåga har han möjliggjort för både nya och gamla Vännäsbor att ta del av Vännäs historia och att dela såväl dåtid som nutid med varandra.”

Årets företagare – Henrik Johansson och Anna Johansson, Trejon försäljning AB:

  • ”Sedan barnsben har de två syskonen engagerat sig i det familjeföretag deras far en gång startade. Det började med allt från städning av lokalerna till att hjälpa till med montering av maskiner. Efter ett lyckat generationsskifte 2011, har de två varit ägare till bolaget och i och med det också övertagit rodret. Trots stora förändringar och vikande konjunktur inom branschen, har syskonen på ett imponerande sätt vågat ändra inriktning mot nya marknader. De har gjort stora investeringar i egen tillverkning av maskiner inom entreprenad, skog och lantbruk. Under 2018 investerade de i ett helt nytt produktionssystem för att öka tillverkningskapaciteten, och i år byggs i Vännäsby en helt ny hall för produktutveckling. Företaget har över 50 återförsäljare i Sverige och exporterar maskiner även till övriga Europamarknader. Deras ledarskap har skapat en stark organisation med duktiga medarbetare och liten personalomsättning. Huvudkontoret i Vännäsby har 21 medarbetare och Fabriken i Estland sysselsätter 75 personer. Omsättningen i Sverige 2019 uppgick till ca 180 miljoner kronor.”

Källa: Vännäs kommun

Det viktiga är inte att handla, utan att komma in.

Priser på Vänäsgalan

  • Årets Mediepris, delas ut av de Vännäsverksamma medieföretagen, tidningen Västerbottningen och radiostationen Pop & Rock.
  • Årets Vännäsambassadör delas ut av Swedbank eller Handelsbanken som turas om att stå för prisutdelningen.
  • Årets företagande kvinna delas ut av Centerpartiet i Vännäs.
  • Vännäs kommuns Näringslivspris delas ut av Vännäs kommun.
  • Årets Företagare delas ut på lokal, regional och nationell nivå.

Källa: Vännäs kommun
 

Fler nyheter från Vännäs och Västerbotten

Populär orientering i repris

Vännäs Populära orienteringstävlingen Naturpasset i Vännäs och Vännäsby har åter startat för sommaren och alla tävlingssugna har möjlighet att hoppa på fram till slutdatumet den sista september.
Västerbottningen rekommenderar

Åtal mot misstänkt dröjer

Lögdeå Mannen som misstänks för grov stöld från Häggströms Modehus underkastas förlängd häktningstid. "Utredningen är ännu inte klar", säger Peter Jonsson, vice chefsåklagare.

Åke minns höjdpunkter i byns historia

Pengsjö Åke Sandström har bott nästan hela sitt liv i Pengsjö och han berättar om ljusglimtar från byns historia.
Sport