Tisdag 17 september 2019

Västerbottningen

Protest mot utvisningar till Afghanistan

Som en aktion mot tvångsdeportationer till Afghanistan har skor ställts ut runt om i landet, bland annat i Vännäs.

Vännä · Published sep 10, 2019 at 14:00

Det är det nationella nätverket "Nu är det nog!" som ligger bakom manifestationen. I söndags ställde några personer ut skor utanför Medborgarhuset i Vännäs, en av dem var Lisa Jonsson.

– Vi vill uppmärksamma folk om utvisningarna till Afghanistan. Jag tycker att det har varit tyst kring utvisningarna i bland annat medierna. Det som händer är jättetragiskt och sorgligt, det är omänskligt, säger Lisa Jonsson.

Varför skorna ligger utanför just Medborgarhuset handlar om att nå ut till politikerna.

– Inga politiker vågar ta tag i den här frågan, anser Lisa Jonsson.

Skorna kommer bland annat från människor som har utvisats från Sverige. På skorna i Vännäs finns lappar med texten "#afghanska liv räknas", och vissa lappar har personliga hälsningar som "förlåt Aziza för att vi inte kunde skydda dig".

Skoidén kommer från ett minnesmonument i Budapest där 60 par skor har ställts ut till minne av tiotusentals judar som under andra världskriget sköts till döds vid Donaus strand.

Vinnarna av VN:s GP-serie

Umeå Helgens avslutande 42:a upplaga av långlöpningsserien i länet, Västerbottningens GP-serie, gav två nya totalvinnare.

Sista GP-loppet för säsongen

Umeå Sista deltävling i Västerbottningens Grand Prix-serie i långlöpning sprangs i söndags på 1500-metersbanan på Campus Arena i Umeå.

Socialnämnd stänger boende

Bjurholm En majoritet i socialnämnden beslutade att stänga korttidsboendet Smörblomman i Bjurholm, för att spara 3,7 miljoner kronor.

Utan talförmåga – afasiträff vilande

Vindeln Karin Nilsson har drabbats av afasi och kan inte tala. Hon brukade träna på kommunens afasiträffar tillsammans med maken Willy. Men nu har träffarna lagts i dvala och därför vädjar paret till kommunen att återuppliva verksamheten.