Torsdag 23 januari 2020

Västerbottningen

Protest mot utvisningar till Afghanistan

Som en aktion mot tvångsdeportationer till Afghanistan har skor ställts ut runt om i landet, bland annat i Vännäs.

Vännä · Published sep 10, 2019 at 14:00

Det är det nationella nätverket "Nu är det nog!" som ligger bakom manifestationen. I söndags ställde några personer ut skor utanför Medborgarhuset i Vännäs, en av dem var Lisa Jonsson.

– Vi vill uppmärksamma folk om utvisningarna till Afghanistan. Jag tycker att det har varit tyst kring utvisningarna i bland annat medierna. Det som händer är jättetragiskt och sorgligt, det är omänskligt, säger Lisa Jonsson.

Varför skorna ligger utanför just Medborgarhuset handlar om att nå ut till politikerna.

– Inga politiker vågar ta tag i den här frågan, anser Lisa Jonsson.

Skorna kommer bland annat från människor som har utvisats från Sverige. På skorna i Vännäs finns lappar med texten "#afghanska liv räknas", och vissa lappar har personliga hälsningar som "förlåt Aziza för att vi inte kunde skydda dig".

Skoidén kommer från ett minnesmonument i Budapest där 60 par skor har ställts ut till minne av tiotusentals judar som under andra världskriget sköts till döds vid Donaus strand.

Fortsatt tennis i Vännäsby

Vännäsby Nu är det klart.Tennisplanen vid Olofsborg i Vännäsby blir kvar. "Det började gå rykten på byn att tennisplanen skulle läggas ned", förklarar Kent Forsgren som la ett medborgarförslag.

Storskalig cidersatsning

Vännäsby Brännlands cider har sökt och beviljats drygt nio miljoner kronor i stöd för en storskalig satsning på en anläggning för äppelodling på tio hektar.

Grönt ljus för trafiklärare

Vännäs Västerbotten har beviljats 19 av 30 yrkeshögskoleutbildningar, varav trafiklärare är en som fått grönt ljus. Trafiklärarutbildningen vid Liljaskolan är nu tryggad till sommaren 2023.