Onsdag 21 augusti 2019

Västerbottningen

Rekordhögt tryck på marknaden

Lokalt och Näras vårmarknad i Vännäsby hade nästan dubbelt så många besökare i år jämfört med i fjol.
– Det är jättetrevligt här, säger den ständigt återkommande besökaren Margit Brånin.

Vännäsby · Published maj 14, 2019 at 14:10

Parkeringsplatserna vid Festplatsen i Vännäsby är fulla, så folk får parkera en bit ifrån. Trots att jag kliver ur bilen långt ifrån själva marknaden möts jag direkt av doften av nyfriterade munkar. Och just munkar är något som många andra verkar vara sugna på. Kön ringlar sig lång.

Anne Stens, Lokalt och Näras ordförande, uppskattar att mellan 1 700 och 2 000 personer besökte vårmarknaden i år. I fjol var det cirka 1 000 besökare. Dessutom var det ovanligt många män bland besökarna, enligt Anne Stens.

Marie-Therese Darius från Överboda besökte marknaden med sina barn Linn, Litea och Leon.

– Det är jättespännande att se vad folk säljer, säger Linn och visar stolt upp sitt köp – ett handgjort ljus. Även Litea valde ett likadant ljus. Leon däremot köpte en träslev.

– Det är roligt att se att det finns så mycket från bygden, och det är en lagom stor marknad, säger Marie-Therese Darius och tillägger att hon kommer återvända nästa år.

Margit Brånin och Hans Erixon cyklade till vårmarknaden från Brån. De har besökt marknaden varje år.

– Det är jättetrevligt här, och fint väder, säger Margit Brånin.

Paret köpte en hel del gott, bland annat strömming, rökt renkött och gelé. Margit Brånin hittade också en färggrann hatt till sitt barnbarn.

– Vi är jättenöjda med vårmarknaden, nu har vi verkligen satt den på kartan. Vi går på moln, säger Anne Stens.

Anne Stens sålde bland annat tunnbröd och praliner, och mycket var slut redan efter halva tiden.

– Jag hade inte förväntat mig det här trycket.

Vårmarknaden lockade 29 utställare, både företagare och hobbyverksamheter.

Ann-Katrin Bark-Holmberg har drivit sin hobbyverksamhet i tio år. Hon gör bland annat kort till högtidsdagar, till exempel med bilder på födelsedagsbarnet.

– Jag har mest sålt till vänner och bekanta, men nu har jag utvidgat min verksamhet. I dag har det gått väldigt bra. Studentkorten har gått åt mest, säger Ann-Katrin Bark-Holmberg.

Återvinning är en röd tråd i verksamheten, då hon använder spillbitar till att göra tändsticksaskar. Under dagen passade även Ann-Katrin Bark-Holmberg på att bli medlem i Lokalt och Nära.

Förutom en hel del hantverk fanns det också mycket ätbart att köpa. Agneta Nilsson, som driver Skogens Skatter, sålde både textilhantverk och garn samt bär och svamp.

– Jag har varit här varje år, säger Agneta Nilsson som är glad över det stora antalet besökare.

– Utställarna har sagt att de är nöjda och att de vill återkomma, säger Anne Stens.

Den 9 november arrangerar Lokalt och Nära sin höstmässa och det är redan flera utställare som har visat intresse.

Kommunen är indragen i tvist

Brån Sedan måndag förra veckan ligger ett stor hög av jord och gödsel framför en av kommunens pumpstationer i Brån. Bakom tippningen av högen ligger en tvist mellan Vännäs kommun och markägaren.