Måndag 3 augusti 2020

Västerbottningen

Roger har fått nog av försenade tåg

Sena ankomster till jobbet, dålig information och långa arbetsdagar, nu har operationsundersköterskan Roger Holm fått nog av de många tågförseningarna mellan Hällnäs och Umeå. I ett öppet brev till bland annat Norrtåg kritiserar han den i hans mening ohållbara tågtrafiken.

Hällnäs · Published jan 9, 2020 at 06:15

”Låt mig berätta hur ert förbannade misskötta bolag påverkar mig”

Så skriver Hällnäsbon Roger Holm i ett brev som han skickat till Tågkompaniet, Norrtåg och Länstrafiken.

Han jobbar som undersköterska på operationsavdelningen i Umeå och bestämde sig för att börja tågpendla i slutet av sommaren då hans bil slutade fungera.

– Jag tänkte att det finns ju tåg så varför inte åka kollektivtrafik i stället?

Men sedan dess har Roger Holm fått svar på den retoriska frågeställningen.

Under tiden han tågpendlat upplever Roger Holm nämligen att många av tågen försenas eller ställs in. Han menar att de osäkra resorna skapar stor oro och frustration under arbetsveckorna.

– Det första jag gör innan jag lägger mig är att kolla om det är några SMS från Norrtåg och det första jag gör på morgonen är att kolla om det finns några nya SMS. Men jag kan aldrig känna mig säker på att jag är framme på jobbet i tid. Det gnager i en att kollegorna ska springa benen av sig för min skull, berättar en frustrerad Roger Holm.

Han menar att förseningarna allvarligt påverkar hans arbete på operationsavdelningen i Umeå.

– Vi jobbar ju i team med sjuksköterskor, operatörer och undersköterskor. Kommer inte jag så blir jag ett problem. Vi har sex operationssalar som vi jobbar i och vi är inte överflödiga med personal.

 

Har du förståelse för att det kanske inte går att få alla tåg i tid?

– Jo absolut, men då måste man ju bestämma sig för det. Men har man tågtrafik så ska den ju fungera. Man kan inte säga att man har tåg och så blir det en massa driftsstopp och tågarbeten och så vidare, säger Roger Holm som tycker att man i stället bör överväga att byta ut tågen mot bussar.

Vi ville veta hur ofta tågen i Västerbottningens utgivningsområde blir försenade och begärde därför ut siffror för de senaste tre årens tågförseningar.

Uppgifterna visar att nära 17 procent av tågen mellan Lycksele och Umeå blivit försenade under de tre senaste åren. År 2019 var snittet nere på 12 procent, vilket är en förbättring, men inte tillräckligt bra menar Roger Holm.

För hans del innebär förseningarna att han nu tvingas börja bilpendla igen mellan Hällnäs och Umeå.

Det handlar om omkring 300 mil varje månad och betydligt högre kostnader för att ta sig till jobbet.

– Det är ju surt, men på något sätt kan det vara en lättnad. Nu vet jag i alla fall att jag tar mig till jobbet i tid. Men det är surt att tågtrafiken inte fungerar som de ska, säger Roger Holm, operationsundersköterska från Hällnäs.

Roger Holm från Hällnäs har kommit sent flera gånger till sitt jobb som undersköterska på operationsavdelningen vid Norrlands universitetssjukhus. Foto: PRIVAT

Har man tågtrafik så ska den ju fungera.

Ny centrumplan överklagas

Vännäs Fastighetsbolaget Trophi som äger Ica-tomten överklagar den nyss fastställda centrumplanen till mark- och miljödomstolen. Trophi anser att planen får stora negativa konsekvenser.