Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Henrik Åström. Foto: EMMA GARZON

Så blir de nya parkeringsavgifterna i Vännäs

När Vännäs kommun chockhöjde avgifterna för personalparkeringarna möttes det av en massiv kritik. Men nu har kommunen backat och sänkt avgifterna.
– Jag hoppas medarbetarna tycker att den nya nivån uppfattas som rimlig, säger Henrik Åström.

Vännäs · Published sep 30, 2021 at 15:30

Den 1 november går Vännäs kommun över till Parkster för hantering av parkeringsplatser för kommunanställda. Då ökar även parkeringsavgifterna.

Tidigare hade kommunen informerat de anställda om att avgiften skulle höjas från 700 kronor per år till 3 000 kronor per år. Men det blev en kritikstorm och kommunen valde då att backa.

– Det blev en alltför drastisk höjning, medger Henrik Åström, biträdande kommunchef.

Nu har kommunen sett över avgifterna och beslutat att de ska variera beroende på om parkeringen sker under sommar- eller vinterhalvåret. Från oktober till april kommer det kosta 150 kronor i månaden eller 10 kronor per dygn, och från maj till september kostar det 50 kronor i månaden eller 5 kronor per dygn.

– Vi tänker att det är lättare att få förståelse för taxan när det kostar olika sommar- och vintertid, säger Henrik Åström och fortsätter:

– Vi har även satt proportionellt lägre dygnspriser. Om man till exempel cyklar halva månaden ska taxan stimulera till att ställa bilen.

Tidigare betalade man 700 kronor per år för ett motorvärmarkort, och om man inte hade motorvärmare parkerade man gratis. Men nu betalar alla samma kostnad under vinterhalvåret, oavsett om man har motorvärmare eller inte. Henrik Åström förklarar att den stora kostnaden för kommunen inte är motorvärmare, utan sandning och snöröjning.

På sommaren betalar kommunen också en kostnad för parkeringsplatserna, och för att de exempelvis ska linjeras och asfalteras. Slår man ut alla kostnader på ett år betalar kommunen mer än 250 kronor per månad för en parkeringsplats, vilket var den kostnad som de anställda tidigare skulle ha betalt.

Avgiften för elbil med elladdstolpe är oförändrad och då kostar det 350 kronor per månad eller 35 kronor per dag, året om.

Kommunen har i dag få elladdstoplar. Men de kommande åren har Vännäs kommun satsat 600 000 kronor för att få till elladdstolpar på de stora arbetsplatserna i kommunen.

Fler nyheter från Vännäs och Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport