Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Viktoria Wassberg. Foto: Privat

Skyddsombudet: "En otrolig vinst"

Viktoria Wassberg är en av de som deltog i de enorma protesterna mot Vännäs kommuns höjning av parkeringsavgiften. Hon är glad över att kommunen lyssnade, men hon hade önskat att de fackliga representanterna hade fått vara mer involverade från start.
– Det gjorde mig chockad att beslutet gick igenom utan större samverkan.

Vännäs · Published okt 5, 2021 at 06:15

Sandra Stenborg startade Facebook-uppropet Nej till skyhög p-avgift i Vännäs kommun, som fick nära 360 underskrifter. Hon tycker att det är bra att kommunen tog till sig de anställdas åsikter och att de kunde mötas halvvägs. Nu hoppas hon att kommunen sätter upp fler laddstolpar så att det finns parkeringsplatser för alla anställda i närheten av arbetsplatserna.

En som backade upp Sandra från start var Viktoria Wassberg, barnskötare på Ögonstenen och Kommunals huvudskyddsombud för förskolorna i kommunen.

– Det är en otrolig vinst. Våra röster är viktiga och vi behövs, konstaterar Wassberg efter att kommunen beslutade att sänka parkeringsavgiften.

Från oktober till april kommer det kosta 150 kronor i månaden eller 10 kronor per dygn, och från maj till september kostar det 50 kronor i månaden eller 5 kronor per dygn. Viktoria Wassberg berättar att Kommunal föreslog att sänka avgiften från 250 till max 150 kronor i månaden, och hon är glad över att kommunen lyssnade. Däremot tycker hon att parkeringen ska vara gratis från maj till september, som det har varit tidigare.

Wassberg påpekar att om ingen på hennes förskola skulle köra bil så skulle kommunen ändå behöva ha parkeringsplatserna öppna för exempelvis räddningstjänst, varutransporter och sopbil.

Trots glädjen över att kommunen valde att backa så tycker Viktoria Wassberg att facken borde ha fått vara mer involverade från start. I början fick de bara höra att avgiften skulle höjas, men inte hur hög avgiften skulle bli.

– Att det krävdes protester gör mig lite ledsen, jag tycker inte att det ska behöva gå så långt. Samverkan mellan de fackliga förbunden och arbetsgivaren är jätteviktig, och det har vi kommit långt med i kommunen. Det gjorde mig chockad att beslutet gick igenom utan större samverkan.

Fler nyheter från Vännäs och Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport