Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Späckat program för alla åldrar

Författarbesök, poesi och skrivarworkshop för mellanstadiebarn. I Vännäs kommun firas Littfors med ett program som lockar såväl gammal som ung. I helgen avslutas festivalen med den klassiska teatern Bockarna Bruse, som bjuder på en tvist.

Vännäs · Published okt 14, 2021 at 13:15

Skrivarworkshopen för mellanstadiebarn i Vännäs kommun sker under fritiden, och det var flera barn som deltog när workshopen startade.

– Det var väldigt lyckat. Workshopen kommer pågå så länge barnen har lust, och det verkar bli långlivat, säger Annalena Hedman, bibliotekarie på Vännäs och Vännäsby bibliotek.

Även de äldre barnen på Hammarskolan är en del av Littfors. I dag, torsdag, får de besök av författaren Moa Backe Åstot, som är bosatt i Jokkmokk och renägande same.

Under tisdagen berättade författaren Maria Broberg om skrivandet av debutromanen Bakvattnet på Vännäs bibliotek, och under onsdagen arrangerade biblioteket poesiafton.

– Pär Hansson har vi tänkt bjuda in länge, han är en känd poet med rötterna i Vännäs.

Även Vännäsbon Erik Vernersson läste sina dikter. Han debuterade 2018 med diktsamlingen Kroppsspråk, döda.

Hur känns det att vara en del av Littfors?

– Det är roligt att ha ett sammanhang att ingå i. Vi har mycket kontakt med Vindeln och andra orter, vi peppar varandra och hjälps åt, säger Annalena Hedman.

På fredag anordnas den klassiska föreställningen Bockarna Bruse på Vännäsby bibliotek som riktar sig till alla från 4 till 99 år. Under lördagen spelas föreställningen även på Vännäs bibliotek och på Vindelns bibliotek.

– Det är otroligt viktigt att ordna kulturarrangemang för barn. Det öppnar dörrar till en större värld som hjälper dem att förstå och reflektera över sina liv, och samtidigt ha roligt, menar Hedman.

Det är Skottes Musikteater, en av landets äldsta teatergrupper från Gävle, som spelar Bockarna Bruse. Teatergruppen har spelat föreställningen i drygt femton år, med många olika personalkonstellationer. Kalle Zerpe har varit med ända sedan starten. Han står för dramatiseringen, och har skrivit musiken och sångtexterna.

– Den är så otroligt populär så vi blir aldrig av med den, säger Zerpe med ett skratt.

Under Littfors är det Mats Jadin, på fiol, och Ove Zacco Andersson, på gitarr, som spelar bockarna och trollet. I originalsagan drunknar trollet i ån, men i denna saga stångar den stora bocken trollet så att han flyger upp till månen som är en stor getost.

– Trollet var utsvultet och det var därför han var elak, berättar Kalle Zerpe och tillägger:

– Det här blir ett lyckligare slut.

I samband med teatern kommer Mats Jadin och Ove Zacco Andersson sälja cd-skivan med de populära låtarna från Bockarna Bruse. Den har legat på topplistan över de mest uthyrda cd-skivorna på Sveriges bibliotek, och har även spelats i barnradion.

Det är otroligt viktigt att ordna kulturarrangemang för barn. Det öppnar dörrar till en större värld som hjälper dem att förstå och reflektera över deras liv.

Fler nyheter från Vännäs och Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport