Lördag 8 augusti 2020

Västerbottningen

Ewa Lindgren, Lokalt och Nära, arrangerar landsbygdshelgen i Vännäs kommun. Foto: EMMA GARZON

Tar över populärt event

Landsbygdshelgen i Vännäs kommun har under åren lockat mängder med människor från hela Umeåregionen. Den 10 och 11 augusti är det åter dags för eventet, men denna gång med en annan arrangör.

Vännäs · Published aug 7, 2019 at 11:15

År 2013 arrangerade Vännäs landsbygdsråd en loppisrunda runt om i kommunens byar. Året efter förvandlades arrangemanget till en landsbygdshelg.

Men i fjol var det bara en person kvar som stod för arrangemanget, och bördan blev för tung. Helgen riskerade att försvinna.

– Vi sa "nej, det får bara inte hända", berättar Ewa Lindgren på Lokalt och Nära, mat och hantverk.

– Vi ville ta över eftersom vi tycker att det är en jättefin helg som lockar mycket människor. Det är ett sätt att visa upp vad som finns på landsbygden.

Ewa Lindgren berättar att det kommer mycket folk från Umeå och även från Vindeln, Bjurholm och andra kommuner i närheten.

De som tidigare har besökt landsbygdshelgen kommer känna igen sig, då Lokalt och Nära har valt att behålla hela konceptet som det har varit förr. Det innebär bland annat loppisar, hantverksförsäljning, öppna ateljéer, kaféer och lokalproducerad mat.

I år medverkar ett 40-tal personer under landsbygdshelgen, i de flesta av Vännäs kommuns byar.

Till exempel håller Tvärssan i Tväråbäck öppet, med ett fikaställe och de lokala butikerna Forsbackaull och Jordkällaren.

Leva Gårdsbutik, som Ewa Lindgren driver, har också öppet under helgen. Där kan besökarna hämta kartor för att se vilka ställen man kan besöka.

Enligt Ewa Lindgren är det också många personer som inte har anmält sig som brukar arrangera exempelvis loppisar, då det är så mycket folk i rörelse under helgen. Med andra ord är det en guldgruva för loppisälskarna.

– Alla som är intresserade av loppis brukar passa på att komma till landsbygdshelgen, säger Ewa Lindgren.

Ny centrumplan överklagas

Vännäs Fastighetsbolaget Trophi som äger Ica-tomten överklagar den nyss fastställda centrumplanen till mark- och miljödomstolen. Trophi anser att planen får stora negativa konsekvenser.