Fredag 24 januari 2020

Västerbottningen

Ewa Lindgren, Lokalt och Nära, arrangerar landsbygdshelgen i Vännäs kommun. Foto: EMMA GARZON

Tar över populärt event

Landsbygdshelgen i Vännäs kommun har under åren lockat mängder med människor från hela Umeåregionen. Den 10 och 11 augusti är det åter dags för eventet, men denna gång med en annan arrangör.

Vännäs · Published aug 7, 2019 at 11:15

År 2013 arrangerade Vännäs landsbygdsråd en loppisrunda runt om i kommunens byar. Året efter förvandlades arrangemanget till en landsbygdshelg.

Men i fjol var det bara en person kvar som stod för arrangemanget, och bördan blev för tung. Helgen riskerade att försvinna.

– Vi sa "nej, det får bara inte hända", berättar Ewa Lindgren på Lokalt och Nära, mat och hantverk.

– Vi ville ta över eftersom vi tycker att det är en jättefin helg som lockar mycket människor. Det är ett sätt att visa upp vad som finns på landsbygden.

Ewa Lindgren berättar att det kommer mycket folk från Umeå och även från Vindeln, Bjurholm och andra kommuner i närheten.

De som tidigare har besökt landsbygdshelgen kommer känna igen sig, då Lokalt och Nära har valt att behålla hela konceptet som det har varit förr. Det innebär bland annat loppisar, hantverksförsäljning, öppna ateljéer, kaféer och lokalproducerad mat.

I år medverkar ett 40-tal personer under landsbygdshelgen, i de flesta av Vännäs kommuns byar.

Till exempel håller Tvärssan i Tväråbäck öppet, med ett fikaställe och de lokala butikerna Forsbackaull och Jordkällaren.

Leva Gårdsbutik, som Ewa Lindgren driver, har också öppet under helgen. Där kan besökarna hämta kartor för att se vilka ställen man kan besöka.

Enligt Ewa Lindgren är det också många personer som inte har anmält sig som brukar arrangera exempelvis loppisar, då det är så mycket folk i rörelse under helgen. Med andra ord är det en guldgruva för loppisälskarna.

– Alla som är intresserade av loppis brukar passa på att komma till landsbygdshelgen, säger Ewa Lindgren.

Partiklar kan orsaka ohälsa

Vännäs Flera medarbetare vid vård- och omsorgsförvaltningens kontor lider av byggnadsrelaterade besvär. Nu kan dock ansvariga inom kommunen vara en lösning på spåren.

Fortsatt tennis i Vännäsby

Vännäsby Nu är det klart.Tennisplanen vid Olofsborg i Vännäsby blir kvar. "Det började gå rykten på byn att tennisplanen skulle läggas ned", förklarar Kent Forsgren som la ett medborgarförslag.

Svår film drar ingen publik

Åmsele Svensk film gjorde ett rekorddåligt år 2019. På biografen i Åmsele förklarar man nedgången med att det har saknats publikfriande svenska filmer.

Storskalig cidersatsning

Vännäsby Brännlands cider har sökt och beviljats drygt nio miljoner kronor i stöd för en storskalig satsning på en anläggning för äppelodling på tio hektar.

Grönt ljus för trafiklärare

Vännäs Västerbotten har beviljats 19 av 30 yrkeshögskoleutbildningar, varav trafiklärare är en som fått grönt ljus. Trafiklärarutbildningen vid Liljaskolan är nu tryggad till sommaren 2023.