Söndag 19 maj 2019

Västerbottningen

Tre generationer Nilsson i gasen

I söndags kördes en racingspecialtävling för olika bilklasser på Pengfors Motorstadion.
Snabbast av alla var hemmaföraren Marcus Nilsson i sin fyrhjulsdrivna Mitsubishi med hemvist i rallyklassen.
– Det stämde bra i dag, tyckte Marcus som även hade pappa Lars, sonen Simon och systersonen Anton med i startlistan.

Pengfors · Published sep 19, 2018 at 12:00

Motorsport spänner ofta över generationsgränserna när man väl nått åldern då man får börja köra och tävla.

Ett klart exempel på detta hittade vi på Pengfors Motorstadion i söndags där 64-årige Lars Nilsson klev in en folkracebil för första gången på bra många år.

– Jag minns faktiskt inte när jag tävlade senast, skrattade Lars som annars är aktiv inom motorsporten som kartläsare bredvid sonen Marcus, 44 år, som med framgång rallytävlar i en Mitsubishi Evo 5.

Marcus var snabbast av alla denna dag sju hundradelar före Anders Sjöbom, tävlande i en rallycross-Volvo S40 för MK Nordjämten.

Lars, som bor i Hörneå, och Marcus med hemvist i Hörnefors var dock inte ensamma ”Nilssonare ”denna dag då Marcus 20-årige son Simon körde i folkraceklassen och i dess juniorklass tävlade kusinen Anton, 17 år, som bor i Nordmaling.

Tre generationer alltså – alla tävlar för Vännäs MK – som börjar se slutet på tävlingssäsongen.

– Men vi ska till Karlstad och stora folkracetävlingen NGK Masters om en dryg månad, jag har lovat Anton att skjutsa ner honom så att han kan tävla där, berättade morfar Lars medan barnbarnet Anton redan nu såg fram mot äventyret:

– Det ska verkligen bli roligt.

Roligt tyckte även hemmaföraren P-O Larsson att det var denna dag då han i sin tvåhjulsdrivna Peugeot 306 GTI var klassnabbast.

– Det gick över förväntan, men då jag inte tävlat på ett tag hade jag inga direkta krav och då kör man mer avslappnat vilket alltid är bra, sa P-O.

– Jag körde backtävlingen i Åsele i juni och i vintras blev det bara några tävlingar. Det är mycket med jobbet varför rallysporten har prioriterats lägre sedan några år tillbaka, förklarade P-O som är egen företagare med S-O Larssons Maskin i Hössjö.

P-O Larsson är, milt uttryckt, en veteran inom rallygebitet och klubbkompisen Lars-Erik Zingmark ges samma oldtimerstämpel på sig då det gäller rallycross.

Zingmark körde sin första rallycrosstävling 1982 och har här under senhösten fått bra ordning på sin gamla ärrade Volvo 240 med vilket han var snabbast av hela gänget under lördagens racingspecial på Bussjöbanan och totalfyra under söndagens större startfält på Pengfors Motorstadion.

Jag har lovat Anton att skjutsa.

Klassegrare

Racingspecial Pengfors Motorstadion.

Rally 4wd: 1) Marcus Nilsson, Vännäs MK, 1.06.98.

Rally 2wd: 1) Per-Olov Larsson, Vännäs MK, 1.09,43.

Rally VOC: 1) Göran Ahlström, NMS Boden, 1.12,25.

Grupp F Rally: 1) Lucas Willman, Vännäs MK, 1.15,61.

Rallycross 2400: 1) Anders Sjöbom, MK Nordjämten, 1.07,05.

Rallycross 2150: 1) Anton Carlsson, Lycksele MK, 1.09,13.

Appendix K: 1) Leif Ek, Piteå MS, 1.15,56.

Folkrace herr: 1) Joakim Persson, Umeå AK, 1.11,17.

Folkrace junior: 1) Anton Nilsson, Vännäs MK, 1.12,40.

"Blev väldigt besviken"

Vindeln När Stig "Sigge" Rydberg parkerade bilen vid gångbron på västra sidan av Vindelälven så upptäckte han någonting som gjorde honom både arg och besviken.