Söndag 24 januari 2021

Västerbottningen

Brukare vid Vännäsby äldrecenter kommer att vaccineras mot covid-19 nästa vecka. Foto: ROLF JAKOBSSON

Vaccinering av äldre inleds i Vännäs och Vindeln.

I mellandagarna vaccinerades den första västerbottningen mot covid-19 vid Dragonens äldrecenter i Umeå.
Nästa vecka har turen kommit till äldreomsorgen i Vännäs och Vindeln.

Vännäsby · Published jan 8, 2021 at 15:00

I mellandagarna inleddes vaccinering av 100 boenden vid Dragonens vård- och omsorgsboende i Umeå, samt dagen därpå lika många äldre vid Tegs vård- och omsorgsboende.

Efter nyår fortsatte vaccineringen mot covid-19 vid äldreboenden i Skellefteå, Lycksele, Dorotea och Robertsfors

– Det känns väldigt bra att vi är igång med vaccinering i fler kommuner. Idag och i morgon kommer 975 personer att vaccineras, sade Ronny Lestander, vaccinsamordnare vid Region Västerbotten, i ett pressmeddelande 7 januari.

Region Västerbotten får 1950 doser av Pfizer-Biontechs vaccin varje vecka de närmaste veckorna. Hälften av vaccinet sparas till den andra dosen, som ska tas tre veckor efter den första sprutan.

Antalet doser som Region Västerbotten får tillgång till kommer att öka i takt med att produktionen ökar, och att fler vaccin godkänns. Modernas vaccin mot covid-19 godkändes 6 januari av EU och Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Moderna beräknas leverera 100 000 vaccindoser till Sverige under nästa vecka om planerna håller.

Nästa vecka börjar också vaccineringarna i Vännäs, Vindeln, Sävar, Malå, Vilhelmina, Norsjö och Tärnaby, enligt Region Västerbotten.

Vaccinet levereras från minus 70-frysar från Umeå till hälsocentralerna, och sedan ut till äldreboendena där vaccineringen äger rum.

– Då kan man börja vaccinera under onsdag och torsdag, förklarar Ronny Lestander.

För Vännäs del handlar det om att vaccinera brukare vid bland annat Borgmästargården, där corona redan tagit sig in, och Vännäsby äldrecenter, som hittills klarat sig.

Vaccinering vid äldreboenden i Nordmaling och Bjurholm dröjer preliminärt ytterligare en vecka.

Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, betonar vikten av att fortsätta att följa de allmänna råden.

– Det är viktigt och glädjande att vaccinationen är igång. Samtidigt måste vi fortsätta vara fokuserade på att följa de nationella allmänna råden för att bromsa smittspridningen.

Han fortsätter:

– Vi påverkar utvecklingen tillsammans och vi måste hålla i både för vår egen och våra medmänniskors skull.

Fler nyheter från Vännäs och Västerbotten

Kritik mot bokföring för stoppat äldreboende

Vännäs Projekteringskostnaden på 16 miljoner kronor för det stoppade äldreboendet i Vännäs har hittills bokförts som en tillgång i kommunen bokslut. Det är fel, fastslås i en ny revisionsrapport.
Västerbottningen rekommenderar

Oskar Norum kör starkt i USA

Bjurholm Skoterföraren Oskar Norum från Bjurholm presterar mycket bra i den professionella amerikanska skotercrosserien som i helgen tävlade i Dubuque i Iowa där Oskar noterades för en andra- respektive sjätteplacering.

En misstänkt för internetsabotage

Vännäs En person är skäligen misstänkt för förra veckans sabotage som gjorde att många Vännäsbor blev utan internet.
Sport