Måndag 6 juli 2020

Västerbottningen

Stella Andersson och Alma-Li Riselius, elever på Hammarskolan i Vännäs, visar upp medaljerna från tävlingen i huvudstaden Seoul i Sydkorea. Foto: PRIVAT

Vännäselever åter från Sydkorea med bronsmedalj

Vännäs · Published okt 25, 2018 at 15:00

Alma-Li Riselius och Stella Andersson, niondeklassare på Hammarskolan i Vännäs, och deras lärare Erika Söderquist, har nyligen återvänt hem från resan till Sydkorea.

– Det var en fantastisk resa med många upplevelser, betygsätter Erika Söderquist.

Vännästjejerna kvalificerade sig till en internationell tekniktävling i Sydkorea genom att vinna två deltävlingar i Sverige. Stellas och Alma-Lis vinnarbidrag var en modell av en maskin som både klipper gräs och plockar upp skräp.

Västerbottningen skrev om Vännästjejernas framgånger i slutet av september.

Deras skapelse, The Parkcleaner, byggdes av 4D-frame, ett pedagogiskt material som har tagits fram i Sydkorea och används flitigt i skolorna i det landet.

Tävlingen i Sydkorea, IMSCC, International Math and Science Creativity Competition, gick ut på att bygga en kulbana med olika tekniska inslag i samma 4D-framematerial.

Alma-Lis och Stellas förmåga till samarbete, design och kreativitet gjorde att de tog hem en bronsmedalj i sin klass.

Förutom tävlandet hann duon från Vännäs också med aktiviteter som arrangörerna hade ordnat. Bland annat besöktes en skola där de träffade elever från åtta länder.

– Vi åkte också upp i ett utsiktstorn i Seuol som heter Namsan. Alma-Li och Stella besökte också Samsung, som var verkligen high tech. De fick prova på olika tekniska innovationer, bland annat VR-glasögon, berättar Erika Söderquist.

– Vi blev väldigt väl omhändertagna av sydkoreanerna.

Erika Söderquist betonar att hennes elever Stella och Alma-Li tar med sig många intryck hem till Vännäs.

– Det här var en upplevelse för livet, de växer med det här.

Dopp i Aborrtjärn

Abbortjärn Med 34 grader i luften, och rejält varm i vattnet också för den delen, testade tioårige Siri Malhed från Stockholm på att hoppa från treans trampolin vid badplatsen i Abbortjärn.

Stor brandfara i markerna

Umeåregionen Sedan en vecka råder skärpt eldningsförbud i samtliga 15 kommuner i Västerbotten. En nödvändig åtgärd eftersom det är mycket torrt i markerna.