Tisdag 22 oktober 2019

Västerbottningen

Stella Andersson och Alma-Li Riselius, elever på Hammarskolan i Vännäs, visar upp medaljerna från tävlingen i huvudstaden Seoul i Sydkorea. Foto: PRIVAT

Vännäselever åter från Sydkorea med bronsmedalj

Vännäs · Published okt 25, 2018 at 15:00

Alma-Li Riselius och Stella Andersson, niondeklassare på Hammarskolan i Vännäs, och deras lärare Erika Söderquist, har nyligen återvänt hem från resan till Sydkorea.

– Det var en fantastisk resa med många upplevelser, betygsätter Erika Söderquist.

Vännästjejerna kvalificerade sig till en internationell tekniktävling i Sydkorea genom att vinna två deltävlingar i Sverige. Stellas och Alma-Lis vinnarbidrag var en modell av en maskin som både klipper gräs och plockar upp skräp.

Västerbottningen skrev om Vännästjejernas framgånger i slutet av september.

Deras skapelse, The Parkcleaner, byggdes av 4D-frame, ett pedagogiskt material som har tagits fram i Sydkorea och används flitigt i skolorna i det landet.

Tävlingen i Sydkorea, IMSCC, International Math and Science Creativity Competition, gick ut på att bygga en kulbana med olika tekniska inslag i samma 4D-framematerial.

Alma-Lis och Stellas förmåga till samarbete, design och kreativitet gjorde att de tog hem en bronsmedalj i sin klass.

Förutom tävlandet hann duon från Vännäs också med aktiviteter som arrangörerna hade ordnat. Bland annat besöktes en skola där de träffade elever från åtta länder.

– Vi åkte också upp i ett utsiktstorn i Seuol som heter Namsan. Alma-Li och Stella besökte också Samsung, som var verkligen high tech. De fick prova på olika tekniska innovationer, bland annat VR-glasögon, berättar Erika Söderquist.

– Vi blev väldigt väl omhändertagna av sydkoreanerna.

Erika Söderquist betonar att hennes elever Stella och Alma-Li tar med sig många intryck hem till Vännäs.

– Det här var en upplevelse för livet, de växer med det här.

Johan Söderling slutar som kommunalråd

Vännäs Den 29 februari nästa år lämnar Johan Söderling (S) sitt uppdrag som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Vännäs kommun.