Torsdag 9 april 2020

Västerbottningen

Värdiga pristagare hyllades på årets Vännäsgalan

Vännäsgalans sjunde upplaga inleddes på fredagseftermiddagen med föreläsning och paneldebatter om lokal utveckling i Medborgarhuset.
Evenemanget fortsatte senare på kvällen i Hotel Vännäs med galamiddag och prisutdelningar.

Vännäs · Published feb 27, 2020 at 13:15

Vännäsgalan är en mötesplats som vill inspirera, hylla och uppmärksamma företag, entreprenörer och ambassadörer i Vännäs. Första akten med föreläsning och paneldebatter med lokala företagare hölls i biosalongen i Medborgarhuset.

Avgående kommunalråd Johan Söderling fastslog inledningsvis att Vännäs kommun har vind i seglen. Näringslivet har medvind och befolkningen växer.

– De tomter vi trodde skulle räcka till 2023 är redan slut, så vi jobbar stenhårt med nya detaljplaner, sade Söderling.

Temat för galan var lokal utveckling. Något som var en röd tråd genom hela evenemanget.

Samuel Holmström, vd för Lundqvist Trävaru i Piteå, föreläste om företagets förvandling från en traditionell trävaruindustri till ett av Sveriges modernaste företag. En digital resa som också många lokala företag står inför.

Inspiration har hämtas från Google och spelvärlden.

– Om Google hade varit i trävarubranschen så tror vi att de hade gjort så här.

Tack vare digital teknik och 3D-kalkylator kan kunderna komponera sitt eget hus, och köpa trävaror direkt på nätet.

– Det är tack vare det här systemet som vi har kunnat hantera den tillväxt vi har på 25 procent per år, berättade Samuel Holmström.

På programmet stod också panelsamtal mellan olika lokala företagare. Representanter för Forsknäckarna, Glassbonden och det nyinflyttade Vännäs Rygg & Ledklinik diskuterade etablering och tillväxt i Vännäs.

Glassbonden och Forsknäckarna samarbetar sedan ett år, där forsränningen utgår från gårdsmejeriet i Västra Selet vid Vindelälven.

– Det ingår glass i turen och det är win-win för oss båda, konstaterade Helena Ågren, delägare av Glassbonden.

Forsknäckarna utgår vanligtvis från Ekorrsele i Vindeln, men företaget har letat efter en lite snällare fors för sin verksamhet. Det fann man i Västra Selet.

– Barnfamiljer från Umeå är en målgrupp som ingen har tagit hand om. I Selet kan vi köra från sju år, berättade Robert Holmlund, Forsknäckarna.

Moderatorerna Christin Westman, kommunens näringslivsutvecklare, och Erik Åström, klubbdirektör för Vännäs HC, konstaterade att Liljskolan i Vännäs ständigt producerar duktiga UF-företagare.

Ett färskt exempel är Icebreaker UF, fyra gymnasietjejer som utvecklat ett nytt verktyg som hjälper snowboardåkare att få loss is och snö under boots och bindningar.

Tjejerna fick ett par goda råd på vägen från Emma Elfving, lastbilschauffören som sadlade om till florist och som efter ett år köpte Brandts Blommor i Vännäs.

– Våga satsa på något ni tycker är roligt. Och omge er med människor som peppar och stöttar, uppmanade hon UF-kvartetten.

Efter en intensiv eftermiddag och några timmars vila fortsatte Vännäsgalan med middag, prisutdelningar och musikunderhållning i Hotel Vännäs festlokaler.

Tv-journalisten Sverker Olofsson var moderator under kvällen och såg till att stämningen bland gästerna var på topp. Humöret blev inte sämre av att Sverker berättade att Vännäs småföretag skapar 1145 arbetstillfällen och förser kommunen med 109 miljoner kronor i årliga skatteintäkter.

Kvällens höjdpunkt var förstås prisutdelningar i fem kategorier.

Mediepriset, som delas ut av tidningen Västerbottningen och radiostationen Pop & Rock, tilldelades Melina Karlsson som innehar butiken Poppins i Vännäs.

– Jag har allt, utom mjölk, påpekade Vännäsprofilen Melina skämtsamt som gladdes över priset.

– Det är ju roligt att bli uppmärksammad. Det sporrar mig att fortsätta.

Som Årets Vännäsambassadör prisades Ulrik Almberg, släktforskare och lokalhistoriker i Vännäs.

Ulrik Almberg samlar fotografier och historier från järnvägsepoken i Vännäs. Idag har han tusentals Vännäsrelaterade bilder i sin samling.

– Det finns mycket mer att göra, så jag fortsätter i samma spår, sade han.

Årets företagare blev syskonen Henrik Johansson och Anna Johansson, Trejon Försäljning AB. Företaget, med säte i Vännäsby, levererar och tillverkar maskiner inom lantbruk, skogsbruk och entreprenad.

Företaget omsatte 180 miljoner kronor 2019, och bygger nu en hall för produktutveckling i Vännäsby.

– Vi lever i en kommun med otroligt fina företag och duktiga företagare, och att bli utnämnd på det här sättet känns fantastiskt roligt. Det sporrar, sade Henrik Johansson.

Våga satsa på något ni tycker är roligt. Och omge er med människor som peppar och stöttar.

Årets pristagare på Vännäsgalan

  • Melina Karlsson, Poppins. (Årets Mediepris, av Västerbottningen och radiostationen Pop & Rock).
  • Kajsa Nilsson, Kajsaform. (Vännäs kommuns näringslivspris).
  • Henrik Johansson och Anna Johansson, Trejon Försäljning AB (Årets företagare av Företagarna i Vännäs).
  • Anne Sténs, Stenstorpet. (Årets företagande kvinna av Centerpartiet i Vännäs).
  • Ulrik Almberg (Årets Vännäsambassadör av Swedbank)

Hörnan flyttar till kyrkan

Vännäs Efter snart fem år lämnar Café Hörnan sitt centrala läge och flyttar ett stenkast bort till Johanneskyrkan. "Det är en ekonomisk fråga", säger Annelie Bäck, diakon.

Kräver åtgärd i Bjurholm

Bjurholm Kommunen arbetar inte tillräckligt mycket med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön på ett av Bjurholms äldreboenden. Det menar tre skyddsombud som lämnat en skrivelse till arbetsmiljöverket.

Misstänkt Coop-rånare häktad

Vännäs Mannen som har suttit anhållen misstänkt för rånet mot Coop i Vännäs häktades på fredagen.