Onsdag 19 juni 2019

Västerbottningen

Verkstad växer med high tech

Vännäs Verkstad växte ur sina lokaler, men nu är företaget färdigt med en utbyggnad som mer än tredubblar ytorna. Investeringen på 20 miljoner kronor omfattar fortsatt satsning på spetsteknologi.
– Nu kan vi fortsätta att växa, framhåller ägare och vd Max Segerljung.

Vännäs · Published jan 4, 2019 at 06:15

Vännäs Verkstad, som har sin hemvist på Marahälla industriområde, började bygga ut lokalerna i juni.

– Bygget är klart, men det är så pass nytt att vi inte har hunnit få upp företagsskylten än. Vi håller också på att trimma in flödet och logistiken kring våra maskiner, säger Max Segerljung när Västerbottningen träffar honom strax före jul.

Han har bjudit in kunder, lokalpolitiker, byggare med flera som varit delaktiga i projektet till en nyinvigning den 12 januari. Då kan ledningen för Vännäs Verkstad visa runt i lokaler som utökats från 600 till 2 000 kvadratmeter.

– Det gick inte att trycka ut mer av de gamla lokalerna och maskinparken. Men nu kan vi fortsätta att växa.

Redan 2017 investerade företaget i en 3D-skrivare, som då var bland de första i sitt slag i Europa.

– Den är tio gånger snabbare än förra skrivaren, och med den här kan man göra detaljer och strukturer med hög hållfasthet som inte går att tillverka på annat sätt, förklarar Max Segerljung.

3D-skrivaren, som kostade fyra-fem miljoner kronor i inköp, skriver ut plastdetaljer till produktionen hos bland andra Volvo Lastvagnar, Komatsu och Ålö. Legoföretaget Vännäs Verkstads AB har ytterligare ett 60-tal kunder inom tillverkningsindustrin, främst i Sverige.

Produkter från Vännäs letar sig också ut i världen till Volvo Lastvagnars fabriker i Gent i Belgien och Kaluga i Ryssland.

– Det känns bra, då får de bra grejer, fastslår Max Segerljung.

Han betonar att 3D-tekniken har stor potential att locka kunder även utanför tillverkningsindustrin. Till exempel hjälpmedel och träningsredskap skulle kunna tillverkas i en 3D-skrivare.

– Ja, om man har skadat ett finger så kan man skriva ut ett skydd precis efter hur fingret ser ut.

– Tekniken har enorma utvecklingsmöjligheter, och vi är bara i början.

Företagets senaste inköp i teknikens framkant är en laserskärmaskin, och en femaxlig metallfräs. Satsningar på över tio miljoner.

I den förstnämnda maskinen, som är 25 gånger snabbare än företagets befintliga CO2-laser, skärs plana plåtbitar som är ämnade till främst Volvos lastbilshytter.

– Vi skär, formar, bockar och lackar. Vi gör hela kedjan och kunden själv får välja förädlingsgrad.

Max Segerljung betonar att den toppmoderna fräsen också har stor potential.

– Vi blir unika om vi vill göra spetsjobb. Vi kan nå även nya kundgrupper inom tillverkningsindustrin.

Vännäs Verkstad har en omsättning på 20 miljoner kronor, samt tio anställda.

– Men vi kommer att bli fler, påpekar Segerljung.

Han köpte Vännäs Verkstad 2010 efter ett yrkesliv som innovatör. Max Segerljung innehar cirka 25 godkända världspatent, bland annat inom byggbranschen.

Han ser ljust på framtiden för Vännäs Verkstad.

– Vi blir ett mycket mer komplett och bredare företag. Vi kan tack vare större kompetensområde ta kunder som vi inte kunde ta tidigare.

20

miljoner satsade Vännäs Verkstad på lokaler och maskiner.

Unesco: Vindelälven blir biosfärsområde

Vindeln Tidigare i dag utnämnde FN-organet Unesco Vindelälven-Juhttátahkkalven till ett biosfärsområde. Området inkluderar Vindelälvsdalen, Laisälvdalen och nedre del av Umeälven och sträcker sig från norska gränsen till Bottenviken.

Kommunstyrelsen: Äldreboenden blir kvar

Nordmaling På måndagens kommunstyrelsemöte i Nordmaling föreslogs stora neddragningar. Men äldreboendena Juliagården i Norrfors och Tobiasgården i Gräsmyr blir kvar.