Lördag 15 maj 2021

Västerbottningen

Älgarna i Kullberg vadar mot en ny säsong i SVT

På skärtorsdagen är det premiär för andra omgången av SVT:s naturprogram Den stora älgvandringen, som utspelar sig vid ett vadställe i Ångermanälven vid Kullberg ovanför Junsele.

JUNSELE · Published apr 9, 2020 at 15:15

I fjol var det premiär för Den stora älgvandringen, där tittaren via utplacerade kameror och drönare kunde följa älgarnas vandring över älven.

I fjol tittades det på älgarnas vandring i SVT Play i mer än tre miljoner timmar. Dessutom vann SVT med Den stora älgvandringen pris för Årets nyskapande vid Kristallengalan 2019.

– Det blev onekligen en stor och fin succé, säger SVT:s projektledare Johan Erhag.

Tittarna uppskattade det långsamma tempot där älgarna – och en del andra djur som uppenbarade sig framför kamerorna – var enda aktörerna. Det dröjde dock fem dagar innan första älgarna dök upp i rutan och inledningsvis fanns det en viss oro över att det skulle bli ett fiasko.

– Mina chefer blev nervösa, men jag visste att det var mycket älg i området.

SVT kommer inte att ha någon studio på plats, däremot kommer det att göras ett sammandrag i Go´ Kväll en gång i veckan.

SVT samarbetar med Statens lantbruksuniversitet (SLU), som har kompetens om älgar och dess beteende.

– Vi märkte tre älgar förra året och kan se hur de rör sig. Två av tre älgar har återvänt till sitt vinterbete lite söder om Junsele. Ett hundratal älgar irrar runt där, säger Johan Erhag.

SVT har också haft stor hjälp av Irene Hägglund och Kjell Mähler, turistföretagare i Kullberg.

– De har gjort egen statistik över älgarna i området, säger Johan Erhag.

Ifjol användes 15 kameror. Men utplaceringen av kameror, som förhoppningsvis fångar älgarnas vadande över älven i rätt vinklar, innebär en del utmaningar.

– Största utmaningen är att dra ström genom skogen. Vi drog 10 000 meter kablar i fjol och det kan nog bli 50 procent mer i år.

Kamerorna är utplacerade diskret på flera ställen, utifall någon i allmänheten skulle få för sig att göra någon manifestation i direktsändning.

– Det är inte bara att knalla ut där. Det är dessutom svårare att se älgarna "live", än i teverutan, säger han och berättar att produktionsgruppen lärde sig en hel del från fjolåret.

– Nu vet vi hur vi ska justera kamerorna, och hur älgarna fungerar. Ifjol hände det att älgar blev stingsliga, men vi är inte där för att störa älgarna.

I planerna finns att försöka filma fler djur och företeelser på samma sätt.

– Vi har exempelvis tänkt på järv, men det är inte så lätt att visa bonusdjur. Vi har också haft tanken att man eventuellt kan visa norrsken och en stjärnhimmel, säger Johan Erhag.

Årets säsong av Den stora älgvandringen var ursprungligen planerad till den 15 april, men säsongsstarten har tidigarelagts till skärtorsdag, bland annat med tanke på att många fler lär sitta hemma i coronapandemins spår, enligt SVT.

– Vi är i coronatider där folk är hemma och jag tror att slow-TV är ett hett koncept just nu, säger Johan Erhag.

Den stora älgvandringen visas på www.svtplay.se/den-stora-algvandringen

Det blev onekligen en stor och fin succé.

Den stora älgvandringen

Fler nyheter från Västerbotten

Sápmi står inför stora förändringar

SVERIGE Årets sametingsval blir något av ett ödesval eftersom de partier som får flest röster får större möjlighet att påverka de stora förändringar som kommer att ske kommande mandatperiod inom Sápmi.

Hotell- och turism på Liljaskolan pausas

Vännäs Hotell och turism på Liljaskolan pausas, då programmet inte har haft en enda förstahandssökande. "Det är självklart jättetråkigt".
Västerbottningen rekommenderar

Hopp om att bomarknaden vaknar till liv

Bjurholm I Umeå är fastighetsmarknaden glödhet, och detta faktum börjar att spilla över även till Bjurholm. Kommunen beslutade nyligen om att ta bättre betalt för sina...
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport