Tisdag 25 februari 2020

Västerbottningen

Carla brinner för Arktis

Carla Sandahl från Vännäsby har gjort flera resor till Arktis. På måndag håller hon föredrag i Bjurholms kyrkstuga.
– Jag känner mycket för polarisarna och permafrosten och vill lyfta fram verkligheten, säger Carla.

Vännäsby/Bjurholm · Published okt 10, 2019 at 11:15

Carla Sandahl är en världsmedborgare med stort engagemang för miljön och mänsklighetens livsbetingelser. Genom åren har hon gjort sju eller åtta resor till Arktis, varav en till Grönland och en till Svalbard.

Första resan gjorde hon för 28 år sedan, till Kolahalvön och Murmansk. Till Nordkap har hon varit fyra gånger.

På den tiden var Carla ganska sällsynt med sitt arktiska intresse.

– Det var en släkting som av en slump nämnde att hon ville resa till Grönland, men så blev det jag som gjorde det istället, det var i fjol, säger Carla.

Sedan Carla fick upp ögonen för Arktis har mycket vatten runnit under broarna. Att världsdelen i dag röner storpolitiskt intresse hade hon då knappast kunnat förutse.

– Jag var så okunnig på den tiden.

Carla har med egna ögon sett hur klimatförändringarna i allt snabbare takt satt sina spår i den arktiska miljön.

– På mina resor till Svalbard och Grönland har jag med egna ögon sett hur områden med permafrost nu är blöta och fuktiga. Jag följer även lokalpressen där det rapporteras om hur hus sätter sig och marken blir blöt.

Carla läser både Svalbardsposten och Grönlandsposten.

– Senaste temat var om isbjörnar och hur deras livsstl påverkats. När de har svårt att hitta mat söker de sig till områden närmare människor.

– Det har inträffat incidenter med campare, det varnar man för.

På måndag kväll kommer Carla till Kyrkstugan i Bjurholm för att berätta och visa bilder från sina äventyr.

– Jag kommer att berätta som en resa, med mina egna bilder, hur man tar sig över Nordkap och Tromsö och vidare till Grönland, Svalbard och andra ställen.

– Det är lite svårt att ta sig dit när man inte vill rekommendera folk att flyga, även bil kan vara tveksamt såvida det inte är av miljövänliga modeller.

Du kanske rekommenderar miljövänlig luftballong, som ingenjör Andrée?

– Nej, det skulle jag nog avråda ifrån, säger Carla och skrattar.

President Trumps önskemål om att köpa Grönland, och därmed kapa till sig en del av den arktiska kakan, blir svårt att inte beröra.

– Det där var troligen ingen snillblixt som han själv kommit på. Budet var säkert väl förberett, sådana försök har funnits tidigare.

Varför är Grönland så intressant för Trump?

– Han är naturligtvis ute efter säkerhetsläget, militärt sett är det genialt beläget. Sedan finns där förstås också stora kända oljefyndigheter och gas. Där finns även sällsynta jordartsmetaller.

Med smältande isar kommer nya transportvägar att öppnas över norra halvklotet.

– Det kommer att kräva större och starkare båtar, risken är att köra på isberg och frysa fast i packisen. Då kan man befara ännu mera miljöutstläpp.

Om det i en varmare framtid blir farbart och isfritt över Nordostpassagen kan man förvänta sig att den politiska temperaturen stiger ytterligare i Arktis, tror Carla.

På måndag klockan 19 föreläser Carla i Bjurholms kyrkstuga. Arrangör är Föreningen Norden och Berättarakademien i Bjurholm.

– Arktisk ligger långt från vår värld, men jag möter mycket intresse och får positiva kommentarer, säger Carla.

Arktis

 • Arktis utgörs av Norra ishavet, det stora havsområdet runt jordens norra pol, samt omkringliggande landområden.
 • Till skillnad från Antarktis vid Sydpolen klassas Arktis varken som kontinent eller världsdel.
 • Ordet Arktis härstammar från grekiskans arktos, som betyder björn.
 • Arktis har ingen naturlig avgränsning mot söder och kan därför definieras på flera olika sätt.
 • Tidigare användes ofta norra polcirkeln (latitud 66° 33ʹN), som även är södra gräns för midnattssolen, som avgränsning. Men då inbegrips även områden utan arktiskt klimat och naturförhållanden, exempelvis norra Sverige, medan andra områden med arktiska förhållanden lämnas utanför, som södra Grönland.
 • En annan skiljelinje är norra trädgränsen, som i stort sammanfaller med en linje genom platser som har en medeltemperatur i juli på högst 10 grader Celsius.
 • På senare årtionden, särskilt 1990-talet, har definitionen av Arktis vidgats och givits en mer politisk innebörd, delvis oberoende av klimat och växtlighet. Enligt denna definition omfattar Arktis Norra ishavet, som till stora delar är täckt av packis och drivis, samt delar av de åtta arktiska länderna: hela Island, Görnland och Alaska (USA), samt norra delarna av Kanada, Norge, Sverige, Finland och Ryssland.
 • I de kringliggande landområdena bor cirka 4 miljoner människor, utspridda över flera kontinenter, med kulturer som kan vara flera tusen år gamla. Ungefär en tiondel av regionens befolkning tillhör något av Arktis urfolk. Bland ursprungsbefolkningaran finns inuiter, aleuter och samer.
 • För att skydda miljön och naturfolk etablerades 1996 Arktiska rådet.

Källa: Wikipedia

På mina resor till Svalbard och Grönland har jag med egna ögon sett hur områden med permafrost nu är blöta och fuktiga.

Fråga

Är du orolig över att polarisarna smälter?

 

 • Ja
 • Nej
 • Vet inte