Tisdag 28 september 2021

Västerbottningen

I Sverige bedöms hälsorisken på grund av cesium i maten som liten. Foto: PIXABAY

Cesium finns ännu kvar i våra ekosystem

Första åren efter Tjernobylolyckan undersökte myndigheterna kontinuerligt halterna av cesium i livsmedel, vilket forsätter. Men i dag bedöms hälsorisken vara låg.

Länet · Published apr 26, 2020 at 06:20

Cesium-137 har en halveringstid på 30 år. I dag har det gått 34 år sedan Tjernobylolyckan och halterna av cesium är mycket låga i livsmedel som säljs i butik. Stora intag kan dock öka risken för cancer, även om bara en procent av strålningen kommer från mat.

Människor som bor i områden som fick mycket nedfall från Tjernobyl har högre halter i kroppen än övriga befolkningen. Detta beror troligen på att vissa grupper, exempelvis jägare, äter mer lokala produkter från skog och sjö, som viltkött, fisk och svamp.

För speciellt insjöfisk kan det vara bra att veta läget i aktuell fiskesjö. Dessutom har stora fiskar i regel högre halter än små fiskar.

Inbitna svampälskare kan minska intaget av cesium genom att välja bort sandsopp och rynkad tofsskivnling som tar upp mer cesium än andra svampar. Då kan man istället välja svampsorter som trattkantarell, champinjon eller karljohansvamp. Ett sätt att minska mängden cesium i svampen är att koka den och hälla bort kokvattnet, något som minskar cesiumhalten med upp till 80 procent.

Frukt och bär från näringsfattiga marker, som hjortron och tranbär, tenderar att ha högre cesiumhalter än blåbär och lingon.

Fler nyheter från Västerbotten

Rekordresultat glädjer politiker

Vännäs Delårsrapporten för Vännäs kommun visar ett rekordresultat: 54 miljoner kronor. De som har varit med länge i Vännäspolitiken har inte sett något liknande, och oppositionen menar att det är ett bevis för att de hade rätt i att föreslå en skattesänkning.
Västerbottningen rekommenderar

Kartläsare sökte skärmar i Umeå

UMEÅ Under söndagen letade såväl unga som gamla kontroller bland höstfärger i skogen på Hamptjärnsberget utanför Umeå. Umeå OK arrangerade då en av säsongens sista distriktstävlingar i orientering.

Länsstyrelsen avslog överklagande i golfbollsstrid

Bjurholm Backfors gård överklagade miljö- och byggnämndens beslut om att golfklubben gjort tillräckligt för att förhindra att golfbollar kommer på avvägar, en överklagan som länsstyrelsen nu har avslagit.

Tillsammans för byns bästa

Granö Fem företag i Granö sluter sig nu samman i en satsning de kallar för Byns Bästa. Tillsammans anordnar de en besöksdag i byn med förhoppningen om att generera kunder och besökare till området.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport