Lördag 31 oktober 2020

Västerbottningen

Effekterna av coronaviruset slår hårt mot hotell- och besöksnäringen i länet. Bland andra upplevelseföretaget Granö Beckasin, som erbjuder boende i träden, har drabbats av många avbokningar den senaste tiden. ”Läget är akut i branschen”, säger vd Annika Rydman. Foto: ARKIV

Corona slår mot företagen

Osäkerheten är stor på vilket sätt coronaviruset drabbar näringslivet i länet. Utvecklingen går dock snabbt, och särskilt hotell- och besöksnäringen berörs redan av effekterna.
– Läget är akut i branschen. Det kommer avbokningar hela tiden, säger Annika Rydman, Granö Beckasin.

Länet · Published mar 17, 2020 at 11:40

Anders Hjalmarsson, vd för Handelskammare i Västerbotten, säger att det är svårt att ge en komplett bild över hur länsföretagen drabbas av coronaeffekterna.

– Det som påverkar är tillgången på material och varor, där vissa länder är nästan stängda. Man har ju svårt att få dit varor och få varuleveranser till sin egen produktion.

Besöksnäringen i länet är särskilt hårt drabbad.

– Många mässor, besök och resor ställs in, vilket gör att hela besöksnäringen i form av hotell, restaurang och destinationsbolag går på knäna.

Regeringen har beslutat om stödåtgärder i form av uppskjutna skatteinbetalningar, fullt statligt sjuklöneansvar, bättre lånemöjligheter samt korttidsjobb.

– Alla såna insatser är positiva, men vi tror att det behövs ännu mer stödinsatser, säger Anders Hjalmarsson.

Bland andra flygbolaget SAS har permitterat 10000 anställda, och många företag och organisationer har infört reseförbud.

– Läget är akut i branschen. Det kommer avbokningar hela tiden på konferenser vars företag och organisationer infört reseförbud. Det drabbar ju konferensverksamheten stenhårt, säger Annika Rydman, vd för Granö Beckasin.

Granö Beckasin erbjuder förutom konferenser även 26 hotellrum, varav sex i fågelnästen i träd.

Upplevelseföretaget i Granö är i slutet av vintersäsongen.

– Våra gäster som är bokade från andra delar av Europa är väldigt osäkra om de kan komma överhuvudtaget. Deras länder kan när som helst stänga gränserna för utresa.

– Så det är jättemycket som står och svajar. Det kommer att bli ett annus horribilis (ett hemskt år) för hela besöks- och hotellbranschen.

Uppsägningar?

– Nej, det tror jag inte. Vi kommer att göra allt för att behålla vår personalstyrka, säger Annika Rydman.

Även ledningen för verkstadsföretaget Rototilt i Vindeln påmindes nyligen om coronaeffekterna.

Vd Anders Jonsson och tre medarbetare fick återvända hem i förtid från en utställning i USA på grund av president Trumps flygrestriktioner från Europa.

Enligt Jonsson kommer han och hans medresenärer från Rototilt att sätta sig i ”frivillig karantän” efter hemkosten till Sverige.

– Har man varit på en stor utställning så blir det per automatik att man begränsar sig. Jag kommer att jobba hemifrån den närmaste tiden, säger Jonsson.

Har Rototilt en handlingsplan framöver?

– Nej, inte i dagsläget. Men vi måste följa det från olika perspektiv. Vi är beroende av våra kunder och och leverantörer. Det kan bli begränsningar, men vi vet inte.

– I dagsläget finns inga reaktioner på att affärerna bromsar in.

Hällnäs Handelsträdgård skulle ha levererat flera tusen kryddplantor till Nordiska trädgårdar 26-29 mars. Nu är mässan inställd på grund av viruset, vilket slår ekonomiskt mot Hällnäsföretaget.

– Kan inte de sälja plantorna, så får vi inte betalt för dem, fastslår vd Björn Isaksson.

Robin en sekund från medalj

Hässelby IFK Umeå var rikligt representerat i gångna helgs Terräng-SM som sprangs i Hässelby, Stockholm. Robin Rohlén var nära en medalj på herrarnas fyrakilometersdistans.

Försiktig optimism på Renforsen

Vindeln Efter en lång och prövande tid för Renforsens behandlingshem i Vindeln har Statens institutionsstyrelse beslutat att anläggningen får bli kvar i Vindeln, om än med ett minskat antal platser än tidigare.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport