Lördag 30 maj 2020

Västerbottningen

Foto: ARKIV

Corona utlöser länsvarsel

Coronapandemin har utlöst en strid ström av varsel om uppsägning. I Västerbottens län handlar det om 240 personer som är berörda under mars. Samma siffra och tidsperiod för landet som helhet är 36 800, vilket är varselrekord för en månad.

Länet · Published apr 1, 2020 at 11:15

Under februari i år varslades 94 personer om uppsägning i Västerbotten, och under mars i fjol var samma siffra 59 personer.

Länets varselsiffra 240 personer registrerades mellan 1 och 29 mars i år.

– Det är en hög siffra, och det droppar in varsel hela tiden, så jag kan inte se att kranen är stängd på något sätt, säger Anders Hahlin, chef för Arbetsförmedlingen i Umeå och kranskommunerna.

Rikssiffran 36 800 varslade om uppsägning är rekord för en månad. Bara senaste veckan registrerade Arbetsförmedlingen 18 433 personer som varslade i hela landet.

– Vi hör och pratar med företag och då ser man att alla varsel ännu inte är inregistrerade.

I första hand förekommer varslen inom hotell- och restaurangbranschen. För riket var branschsiffran 11 887 i mars, i jämförelse med 87 personer i februari.

– Där har det slagit som hårdast, men det får spridningseffekter på hela samhället, som handel och transport. Vi ser att det kommer att slå bredare, framhåller Anders Hahlin.

– Men det är noll aktivitet inom hotell och restaurang, så de har det oerhört tufft.

Kommer alla varsel att leda till uppsägningar?

– Nej, historien säger att många varsel blir inte av, men osäkerhetsfaktorn nu är att vi inte vet hur länge pandemin pågår. Tidsfaktorn är ju avgörande, säger Anders Hahlin.

Vilka företag i länet som lagt varsel är det sekretess på, men bland andra Indexator och Cranab i Vindeln och Vännäs Verkstad hör till den kategorin.

Förutom många varsel om uppsägning har ett par tusen industrianställda i länet korttidspermitterats de senaste två veckorna.

7-Mila vill växa

Vindeln/Robertsfors Trots bedrövligt väder körde 600 deltagare långloppsklassikern i våras. Nu görs en satsning på framtiden. "Vi har ju haft målet att komma upp i 1500 deltagare", säger 7-Milas ordförande.