Söndag 19 maj 2019

Västerbottningen

Foto: FREDRIK BJÄRNESAND

Dags att sätta på vinterdäcken

Från 1 oktober är det tillåtet att använda dubbdäck, och i länet har det redan varit halkigt på vägarna tidigt på morgonen.
– Det var rejält halt i morse, och det är helt klart dags att sätta på vinterdäck, säger Johan Löfstedt, trafikpolis i Region Nord.

Umeå · Published okt 10, 2018 at 06:15

Fordonsägare ska enligt lag ha vinterdäck, dubbade eller dubbfria, från 1 december till 31mars om det är vinterväglag. Men det är tillåtet att använda dubbdäck redan från 1 oktober – om det är eller befaras bli vinterväglag.

Länspolisen har dock inte gått ut med någon formell rekommendation att redan nu sätta på vinterdäcken.

– Det var rejält halt i morse, så det är helt klart dags att sätta på vinterdäcken. Men kravet gäller först den 1 december, så fram till dess är det ett fritt val.

Finns det några tecken i väderleken som indikerar när vinterdäcken ska på? Kanske bilrutor som måste skrapas?

– Nej, mellan 1 december och 31 mars måste man ha vinterdäck, Allt annat får man nog hänvisa till människors förnuft och vilja att inte råka ut för olyckor.

Är det svårare att avgöra om vinterdäck vid kusten där det ofta inte blir vinter med en gång?

– Jo, det kan det vara. Då kan man ju fundera över hur man använder bilen. Kanske kan man låta den stå en morgon eller två och istället ta cykeln därför att det helt plötsligt kommit en decimeter snö eller är blankis på vägen, säger Johan Löfstedt.

– Men vi har ju också haft höstar då vi inte haft is eller snö förrän in i december.

Polisens händelserapportering bekräftar också att det redan är rejält halkigt väglag på flera håll i länet. På kvällen den 8 oktober körde en bil av vägen nära Åsele, och dagen därpå inträffade en singelolycka strax utanför Umeå, då en bil voltade ned i diket.

Inga personskador rapporteras, men det var halt eller mycket halt på båda platserna, enligt polisen.

Enligt Johan Löfstedt har de flesta fordonsägare redan tagit det säkra före det osäkra och satt på vinterdäck.

– Jo, huvuddelen har gjort det.

Det gäller dock att vara ute i god tid, enligt Löfstedt.

– Allt fler börjar ha däcken på däckhotell, och sådana här mornar med ishalka så är det säkert långa väntetider om fler hundra vill byta samtidigt.

Enligt Johan Löfstedt är det ovanligt med länsbor som inte har vinterdäck på fordonet efter den 1 december. Den som trots allt kör somrigt i december riskerar ett bötesbelopp på 1 200 kronor.

Men datumet betyder inte allt, utan vädret avgör i slutänden.

– Om du kör en fin decemberdag med fem plusgrader och torr väg, så behöver du inte ha vinterdäck.

Detta gäller för vinterdäck

  • Ditt fordon ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning (snökedjor, slirskydd, grovmönstrade däck) perioden 1 december-31 mars om det är vinterväglag. Gäller såväl tunga som lätta fordon, plus utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria.
  • Vinterväglag råder när det finns is, snömoodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag.
  • Det är tillåtet att använda dubbdäck perioden 1 oktober-15 april om det är eller befaras bli vinterväglag på platsen.
  • Om personbilar och lätta lastbilar har dubbdäck måste också släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag. Har bilen odubbade däck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det får inte finnas både dubbade och odubbade däck på fordonet.
  • Kravet på vinterdäck eller likvärdig utrustning gäller personbil klass I, personbil klass II (husbil) med totalvikt av högst 3,5 ton, lätt lastbil, lätt buss, släpfordon som dras av dessa fordon.
  • Mönsterdjupet för vinterdäck ska vara minst 3 millimeter.
  • Kravet på vinterväglag gäller tunga lastbilar, tunga bussar. Samtliga däck på tunga fordon ska ha ett mönsterdjup på minst 5 millimeter när det är vinterväglag.
  • Trots krav på vinterdäck får ett fordon köras i bland annat följande fall, om det sker trafiksäkert: vid provkörning eller bogsering, vid färd kortaste vägen till och från besiktning, färd med saluvagnslicens, för anläggningsarbete, eller om fordonet brukas av Försvaret.

Källa: Transportstyrelsen

1200

kronor i böter om man missar vinterdäcken.

"Blev väldigt besviken"

Vindeln När Stig "Sigge" Rydberg parkerade bilen vid gångbron på västra sidan av Vindelälven så upptäckte han någonting som gjorde honom både arg och besviken.