Måndag 18 januari 2021

Västerbottningen

Demensförbundet: ”Alla bör ha framtidsfullmakt”

Fullmakter har funnits i många år, men tanken har alltid varit att fullmakter upphör när man förlorar sin beslutsförmåga. Framtidsfullmakter är ett nytt koncept sedan 2017.
– Det är lite speciellt eftersom man måste skriva den medan man har sin beslutsförmåga och den börjar gälla när man förlorar sin beslutsförmåga, säger Pär Rahmström, ordförande för Demensförbundet och Demensfonden i Sverige.

Länet · Published maj 20, 2020 at 06:10

Fördelen med en framtidsfullmakt är att hanteringen av en persons liv och ekonomi kan skötas inom familjen, eller med hjälp av goda vänner, istället för genom en god man som i princip kan bli vem som helst.

– Det finns gode män som är jättebra, det är de flesta. Men det finns också gode män som har uppåt ett 100-tal huvudmän och det blir inte lika bra, konstaterar Pär Rahmström som är för detta advokat.

– En framtidsfullmakt liknar väldigt mycket ett testamente, men börjar gälla när en person inte längre kan fatta sina egna beslut. Precis som ett testamenta ska även framtidsfullmakten bevittnas av två personer, samtidigt närvarande och som inte får vara nära släkt med den som skriver sin framtidsfullmakt.

När bör man teckna en framtidsfullmakt?

– Jag tycker man ska skriva en framtidsfullmakt i god tid. Man kan skriva en i blomman av sin ålder, det är inget man behöver göra först när man börjar bli gammal. Man kan råka ut för en olycka eller sjukdom, säger Pär Rahmström och fortsätter.

– Jag är mycket ute och föreläser om bland annat framtidsfullmakter och understryker alltid att det är någonting som alla kan skriva och det skadar inte att den ligger färdigskriven i en låda. Jag tycker man ska skriva en framtidsfullmakt även om man bara är 30-35.

Lagstiftarnas tanke med framtidsfullmakt var att det skulle vara en stöd för de som inte längre är behäftade med att fatta sina egna beslut.

Det är också en vanlig fråga som Pär Rahmström stött på, när börjar den egentligen att gälla.

– I grunden finns ofta en oenighet bland syskon, hur illa däran är egentligen mamma eller pappa. I värsta fall kan det krävas en demensutredning, säger Rahmström.

Jag tycker man ska skriva en framtidsfullmakt även om man bara är 30-35.

Fler nyheter från Västerbotten

Skadegörelse ligger bakom internetavbrottet

Vännäs Idag drabbades Myranområdet samt delar av centrum av ett långvarigt avbrott på internet och kabel-tv. Polisen meddelar att situationen misstänks bero på omfattande skadegörelse.
Västerbottningen rekommenderar

Livstid för mordet i Agnäs

Bjurholm 44-åringen som åtalats för mordet i Agnäs döms av Umeå tingsrätt till livstids fängelse. Han fälls förutom för mord också för misshandel, grovt olaga hot, bedrägeri, skadegörelse och bilstöd.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport