Måndag 30 mars 2020

Västerbottningen

Karin Danielsson. Foto: PRESSBILD

Distansarbetet kan ge oss nya insikter

I takt med att allt fler vuxna och ungdomar börjar utföra sina jobb och studier hemifrån så uppstår både nya möjligheter och nya utmaningar. Det menar Karin Danielsson som är lektor i informatik på Umeå Universitet.

Länet · Published mar 26, 2020 at 11:10

Arbete och studier på distans kan vara ett väldigt bra sätt att få mycket gjort, men det finns också tillfällen där fysiska möten skulle fungera bättre.

Karin Danielsson undervisar i informatik på Umeå universitet och hon tror att coronaviruset kommer innebära att vi blir bättre på att använda distansarbete som ett verktyg även efter pandemin är över.

– Det jag tror vi kommer få ut av det här är att fler har möjlighet att prova på att arbeta och studera på distans. Man blir van och får lättare att se när det funkar bra.

– Sedan tror jag att det kan uppstå situationer där det fungerar sämre. Det som kommer ut ur det är att både arbetsgivare och arbetstagare kanske blir bättre på att värdera när det är lämpligt att sköta möten på distans eller fysiskt, förklarar Karin Danielsson.

Även om många möten och arbetsuppgifter kan skötas på distans så tror hon också att det kommer bli tydligt att fysiska möten har en viktig funktion som går förlorad vid distansarbete.

Enligt Karin Danielsson kan det också vara stor skillnad på hur olika individer klarar av att jobba från hemmet. Där ser hon att de yngre generationerna som är vana att spela online spel har ett stort övertag och en vana att planera och kommunicera digitalt.

– Det svåra i det här är att det inte finns någon allmän sanning i hur man ska göra, det beror på vilka personer och grupper man pratar om, säger hon.

Det är också lätt att glömma bort de tekniska begränsningar som kan finnas i olika delar av landet. Även om Sverige generellt har bra bredband jämfört med många andra länder så finns det geografiska skillnader.

– Min stora fundering är hur vi stöttat i glesbygd inför den här situationen. De här besluten påverkar hela landet och i storstadsregionerna är man bättre rustade digitalt än i glesbygd, reflekterar Karin Danielsson.

Tips för den som jobbar hemifrån:

  • Var noggrann med att skapa en bra arbetshörna i hemmet där du har arbetsro och tillgång till exempelvis dator, surfplatta och annat material som kan behövas under dagen.
  • Skapa tydliga rutiner för när du ska jobba och när du ska ha rast. Ställ en klocka och jobba fokuserat tills den ringer. Det är viktigt att inte glömma bort pauserna.
  • Visa omtanke mot kollegor och vänner som är mindre vana att kommunicera med digitala verktyg. Om någon är tyst länge kan de exempelvis ha råkat stänga av mikrofonen utan att veta om det.
  • Tänk på att det kan vara svårt att upptäcka om någon är ledsen eller nere då man inte träffas fysiskt. Hör gärna av dig till vänner, kollegor och närstående och kolla hur de mår.

Oviss sportsommar

Länet Just nu råder stor osäkerhet om när sommarens idrottstävlingar och matcher kan komma igång. "Det är ett stort besvärligt pussel", kommenterar Micke Sundqvist på Västerbottens Fotbollförbund.

Nytt hopp för bagarstuga

Vännäs Förslaget var att avslå medborgarförslaget om att bevara och renovera bagarstugan i Vännäs, men en enig kommunstyrelse bytte fot i frågan. "Nu finns det hopp", säger C-ledaren.

Pluggar hemifrån: "Det håller så länge det behövs"

Vindeln Jonna Karlsson från Vindeln är en av alla de gymnasieungdomar som studerar på distans. Hon ser både vissa fördelar med att plugga hemifrån, men också en rad nackdelar.