Lördag 25 maj 2019

Västerbottningen

Elcykeln får livet att rulla på

I oktober tog pengarna för elfordonspremien från Naturvårdsverket slut. Västerbotten är ett av länen med den lägsta andelen utbetalningar per 1 000 invånare. Elin Persson i Sävar är en av dem som passade på att skaffa en elcykel och den har nu en central del i hennes liv.

SÄVAR · Published nov 23, 2018 at 06:15

– Det är det bästa någonsin!

Elin Persson försöker inte ens tygla sin entusiasm när Västerbottningen hälsar på, men så passar elcykeln också optimalt in i hennes livssituation.

Att använda cykel är en vana som hon haft länge, men tidigare fanns det ett problem. Hennes cykel hade helt enkelt sett sina bästa dagar och marginalerna på morgnarna var små. Hon jobbar inom vården i Sävar och bara en kvart efter att förskolan öppnat, och hon lämnat sin dotter, måste hon vara på jobbet.

– Därför var det alltid stressigt på morgnarna och inte mycket tid att spela på, konstaterar hon.

Lösningen kom när hon fick en elcykel i födelsedagspresent av maken. Med elunderstödd tramphjälp blev kvarten mellan förskolan och jobbet plötsligt en ocean av tid.

– Att man sedan fick bidrag för den var ju en extra bonus, men vi hade nog köpt den ändå, säger Elin.

Valet föll på en rejäl modell, med dubbla hjul framtill och en box som rymmer inte mindre än fyra små passagerare. För tillfället är det dock 5-åriga dottern Sofie som har första parkett. Och kanske en och annan matkasse, för elcykeln används både vid storhandlingar och utflykter.

– Jag ser det som en bra vardagsmotion och är nog en ganska bra ambassadör för elcykeln. Det är många som är nyfikna på den.

Att hon trots allt inte är i så jättegott sällskap i den eldrivna cykelsadeln tillskriver hon avstånden, tiden och bekvämligheten.

– Jag kan förstå att folk tar bilen om de ska pendla till Umeå. Både buss och cykel tar mycket tid i anspråk.

Men för den som inte behöver pendla är elcykeln den perfekta lösningen, om än inte helt gratis.

– Men det är ändå billigare än en andra bil och det är svårmotiverat att ha flera bilar när man ändå bor och jobbar på orten, konstaterar Elin Persson.

Så räkna med att hon laddar och kör – även under vintern.

– Jag laddar batteriet en gång i veckan och använder cykeln varje dag.

Elfordonspremien 2018

  • Under 2018 har det betalats ut snudd på en halv miljard (479,5 mkr) i premier för eldrivna fordon och utombordsmotorer.
  • 9 av 10 utbetalade premier gick till köp av elcyklar.
  • Högsta andelen utbetalade premier per 1 000 invånare hade Halland med 16,2. Lägst var Norrbotten med 4,1. Västerbotten trea från "botten" med 5,6.
  • Nästan hälften av utbetalda premier gick till personer i åldersspannet 50-70 år.

Källa: naturvårdsverket.se (statistiken baseras på perioden fram till 20/9)