Onsdag 28 juli 2021

Västerbottningen

En hobby för alla prylsamlare

I förra avsnittet av vår mobilfotoskola koncentrerade vi oss på mjukvaror, eller appar som det skall heta numera. Men det finns också en hel del hårdvara som kan hjälpa oss i jakten på den perfekta bilden. Så låt oss nu frossa i prylarna runt mobilfoto.

FOTOSKOLA · Published jul 20, 2020 at 14:15

Först ut blir ett tillbehör lika hånat som älskat; nämligen selfiepinnen.

Du har kanske sett eller hört talas om detta både utskrattade och förlöjligade hjälpmedel som så flitigt används vid olika turistfällor – inte sällan till stor irritation för andra besökande.

Selfiepinnen, som vi känner den i dag, har funnits tillgänglig sedan tidigt 2010-tal och fick ett stort genombrott 2014. Enbensstativ med liknande funktion har dock funnits sedan 1980-talet.

I sin enklaste form är det helt enkelt bara en knappt meterlång pinne där du fäster din mobilkamera. De mer exklusiva är utdragbara och tar i hopfällt skick så liten plats som några centimetrar.

Själva fotograferandet sker på något av följande sätt.

I sin enklaste form sätter du kamerans egen inställning på självutlösare, och tar sedan bilden inom det antal sekunder som går att ställa in på din kamera.

På vissa pinnar kopplar du en liten sladd till mobilens hörluruttag, och tar bilden genom att trycka på en knapp på selfiepinnens handtag.

Det tredje, och lyxigaste varianten, är en fjärrstyrd utlösare via bluetooth.

Frånsett en viss "nördvarning" finns några riktigt goda skäl till att använda en selfiepinne när du fotograferar med mobilen.

Först och främst kan du förstås ta bättre selfies, eller självporträtt som man sade förr i världen.

När du får längre avstånd till kameran får du med mer av omgivningen på bilden, vilket förstås är önskvärt vid turistfoto, eller i de fall då du vill vara tillsammans med några andra personer på ditt fotografi.

Och det finns fler anledningar än så att utnyttja din pinne.

Du kommer snart att bli en mästare på bilder tagna ur såväl fågel- som grodperspektiv, för att inte ens tala om vilken hjälp du kommer att ha av denna pinne när du använder din mobil till att filma med.

Men innan vi lämnar stillbilder och går över till de rörliga bilderna här i vår mobilfotoskola, skall vi ta en snabb titt på två ytterligare, helt oumbärliga tillbehör till din mobilkamera.

Du bör skaffa dig ett stativ. Och om du redan har det, räcker det med en enkel och billig tillsats för att kunna fästa din mobil på stativet. Och denna investering klarar du under hundralappen.

Att kunna fästa kameran på ett stativ är den perfekta lösningen för exempelvis stora gruppbilder där du själv vill kunna vara med på bilden.

Då använder du helt enkelt mobilkamerans självutlösare, trycker på knappen och spurtar fram till gruppen.

Tar du ett helt gäng exponeringar får du ju dessutom nyttig motion på köpet.

För dig som varken har råd eller lust att köpa en av alla dessa nya mobilmärken som har flera kameror att tillgå, finns det ändå en billig lösning.

För några hundralappar kan du inhandla ett set med flera objektiv, som du med en enkel klämma fäster framför objektivet på din mobilkamera.

Detta förvandlar din gamla mobil till en riktig systemkamera, och det blir med tanke på priset, förvånansvärt bra bilder.

Med detta sagt har vi nått slutet på vår fotoskola.

I en framtida fortsättning på fotoskolan skulle det vara frestande att fokusera på hur man tar bättre videofilmer med sin mobilkamera.

Ditt första filmtips kan du få redan nu:

– Kameramannens uppgift är att hålla i kameran, så att den varken zoomar, tiltar eller panorerar ..!

Med dessa enkla ord önskar jag er alla en synnerligen Glad sommar, och glöm nu inte att fotografera jättemycket med din mobilkamera.

80

kronor kostade min selfiepinne, och den är värd vartenda öre.

Fler nyheter från Västerbotten

Regeringen ger klartecken för hela Norrbotniabanan

LÄNET Nu har regeringen gett Trafikverket i uppdrag att påbörja planeringsarbetet av den återstående sträckan Skellefteå–Luleå.
Västerbottningen rekommenderar

Ny skogsvårdare i Vindeln

Vindeln. Björn Taavo och Ove Melitshenko har startat ett nytt företag i Vindeln där de bland annat ägnar sig åt skogsröjning och har kunder från hela Sverige.
Sport