Måndag 3 augusti 2020

Västerbottningen

En minnesdag för Duncker

Till musik av Umeå Hemvärnets Musikkår var stämningen högtidlig i Hörnefors. Den årliga minnesdagen för Joachim Zachris Duncker ägde rum en regnig dag i juli på bruksområdet i Hörnefors.

Hörnefors · Published jul 10, 2019 at 11:15

Den 5 juli 1809 inträffade slaget vid Hörnefors, en del av det finska kriget då Ryssland angrep Umeå. Det var även sista gången som Sverige och Finland stred tillsammans som ett enat land. 200 år senare startade Erik Eriksson Dunckers dag i Hörnefors för att uppmärksamma årsdagen av överstelöjtnant Dunckers bortgång efter strid med ryska styrkor.

– Det är 10:e året vi anordnar denna minnesstund, säger han.

Erik Eriksson är en pensionerad, finsk krigsveterankoordinator mellan Sverige och Finland och tillskyndare av militärt samarbete över Kvarken. Han har efter presidentens beslut tilldelats utmärkelsen Finlands vita ros på grund av sitt gedigna arbete med krigsveteraner.

Dagen bestod av en minnesstund i brukskyrkan, kransnedläggning vid Dunckers monument, ett historiskt spel, en rundtur kring slagfältet och musik från Umeå Hemvärnets Musikkår.

På bruksområdet i Hörnefors blandades uniformsbeklädda personer inom Försvarsmakten, nyfikna besökare, Tomas Wennström från kommunledningen i Umeå och en stor häst.

Från Reservofficiersällskapet fanns representanter både från Sverige, Norge och Finland. De passar på att träffas under dessa tillfällen och är samarbetspartners till minnesdagen.

Reservofficiersällskapet heter i Sverige SVEROF och representerar armén, flygvapnet och amfibiekåren. SVEROF är en ideell försvarsorganisation för reservofficierare inom Försvarsmakten som finns representerat runt om i landet med olika lokalavdelningar. Gardar Nordlander har titeln Kapten och ordförande i ROSIV, Reservofficiersällskapet i Västerbotten.

– Denna minnesceremoni är till för att minnas Joachim Zacris Duncker och minnas att Sverige och Finland var ett enat land, säger han.

Från Norge fanns Kapten Arne Kristiansson på plats, ordförande i NROF Helgeland Mo i Rana och från Finland Kapten Rodney Strandvall.

– Vi får tänka på att Finland har varit en del av Sverige längre än vad Skåne har varit en del av Sverige, säger Strandvall.

Arrangemanget finns även i Dunckers hembygd Kristina socken i Savolax, Finland. Förra året arrangerades ett större firande i Vasa, Finland.

Dagen är till för att minnas Sverige och Finland som ett enat land. Vi ska inte ta vår frihet för givet.

Dunckers dag

  • Slaget vid Hörnefors, 5 juli 1809, utspelade sig under finska kriget mellan Ryssland och Sverige.
  • Vid slaget, som stod vid bron över Hörnån, stupade överstelöjtnant Joachim Zachris Duncker, som ledde de sista spillrorna av jägarbataljonen inom Savolaxbrigaden, med soldater från både Sverige och nuvarande Finland.
  • Vid slaget stupade även den ryske kavallerichefen överste Aerekof. De båda befälhavarna ligger i delad grav med monument vid Umeå stads kyrkan, med inskriptionen: ”I livet var de fiender men här ligger de bredvid varandra som vänner.”

Källa: Erik Eriksson

Ny centrumplan överklagas

Vännäs Fastighetsbolaget Trophi som äger Ica-tomten överklagar den nyss fastställda centrumplanen till mark- och miljödomstolen. Trophi anser att planen får stora negativa konsekvenser.

Barn skadade i olycka med fyrhjuling

Lillsjöberg Under söndagskvällen skadades tre flickor i en fyrhjulingsolycka i Lillsjöberg, strax söder om Tavelsjö.

Författare i Bjurholm efterlyser noveller

Bjurholm Skrivgruppen Skrivlyan i Bjurholm efterlyser bidrag till en novellantologi som har anknytning till orten. "Nu blir den äntligen av", säger författaren Louise Bonta.