Måndag 1 juni 2020

Västerbottningen

Erika bildsätter mörkret inuti oss

I veckan är det Psykeveckan i hela länet. En av deltagaran är Erika Lorde från Vilhelmina. När hon var i tonåren kom ångesten. Nu använder hon sina egna erfarenheter och upplevelser för att sprida kunskap om psykisk ohälsa.

Länet/Vilhelmina · Published nov 4, 2019 at 06:15

Psykeveckan arrangeras årligen för att öka medvetenheten och kunskapen kring psykisk ohälsa, psykiska sjukdomar och psykiska funktionshinder och deras konsekvenser. Men också för att visa på vägar ut ur utsattheten och möjligheterna i livet.

I veckan pågår fotoutställningen Momentum i Folkets hus i Vilhelmina. Det är en utställning med starka bilder som skildrar en väg från den djupaste förtvivlan till hopp och styrka.

När man träffar den glada och livsbejakande Erika Lorde från Vilhelmina är det svårt att tänka sig vilket mörker hon har upplevt och som hon nu skildrar i sina bilder.

– Men det handlar inte om min resa. Jag ville sätta bilder på den ångest och den förtvivlan som många känner i dag. Det har länge varit tabubelagt att prata om psykisk ohälsa och det här är ett av mina sätt att lyfta frågorna.

Det har tagit tid att komma fram till resultatet som nu visas i 40 bilder med ackompanjerande musik.

– Jag har nog funderat på en utställning om känslor under flera års tid. Från början hade jag en tanke på att skildra olika tillstånd som till exempel hur det känns att leva i förtryck, snedvriden självkänsla, hur det känns att ha ångest, hopplöshet. Till slut kom jag fram till att använda mig själv och mina egna erfarenheter.

Sjukdomen är genetiskt betingad.

– Det innebär att du föds med den. I utställningen har jag skildrat sjukdomen som en mörk figur som så småningom tar plats i livet. Först lite diffus men sedan starkare och starkare.

För Erikas del debuterade sjukdomen i tonåren med självskadebeteende och djupa depressioner. Efter många år och flera vistelser på psyket fick hon sin diagnos, unipolär depression. Till skillnad mot bipolär sjukdom, som har maniska och depressiva faser, har den endast depressiva faser.

I dag mår hon bra men kommer alltid att få äta medicin.

– Men psykisk sjukdom är inte alltid genetiskt betingad. Det finns många andra anledningar till att folk mår dåligt. Problemet är att ingen pratar om det och att må dåligt har omgetts av skam även om de allra flesta drabbas någon gång i livet.

Erikas väg mot ett tillfrisknande gick genom fotograferandet. Många känner nog igen hennes fantastiska naturbilder men på utställningen är det en annan Erika som möts.

– Det känns kul att få visa upp en annan sidan av mig som fotograf. Det är nog många som blir förvånade, säger hon och skrattar.

Det är starka bilder som visas. Bilder som uttrycker en djup smärta och som det inte går att värja sig för. Bilder som säger mycket mer än ord. Fotografierna skildrar en väg från barndom till vuxen ålder, genom svåra faser fram tills dess att styrkan återkommer.

– Med utställningen vill jag visa att man kan utnyttja sitt omående till skapande. Jag har utnyttjat det dåliga till någonting bra och kan kanske hjälpa andra till att förstå och avdramatisera psykisk ohälsa.

Jag ville sätta bilder på den ångest och den förtvivlan som många känner i dag.

Psykeveckan – vecka 45

  • I länet arrangeras årligen en temavecka kring folkhälsoproblemet psykisk ohälsa, i samverkan med flera organisationer. Målet är att öka medvetenheten och kunskapen kring psykisk ohälsa, psykiska sjukdomar och psykiska funktionshinder.
  • På Väven i Umeå förekommer dagligen kostnadsfria aktiviter, som inleds med föreläsningar lunchtid om: Fysisk aktivitet vid psykisk ohälsa (måndag, kockan 13.15); Hur behandlar vi människor som varit med om svåra händelser? (tisdag, 13.15); Ungar, medier och skadlig mediepåverkan (onsdag 12.00); Tillsammans mot ensamhet, vad kan vi göra? (torsdag 12.00).
  • Umeå församlingsgård (Östra Esplanaden 9) arrangerar föredrag om Tro och galenskap på söndag, 14.00.

Källa: Region Västerbotten

7-Mila vill växa

Vindeln/Robertsfors Trots bedrövligt väder körde 600 deltagare långloppsklassikern i våras. Nu görs en satsning på framtiden. "Vi har ju haft målet att komma upp i 1500 deltagare", säger 7-Milas ordförande.