Söndag 24 januari 2021

Västerbottningen

Först i länet att få vaccin

Hilding Grabbe, boende på Dragonens vård- och omsorgsboende i Umeå, blev först i Västerbotten att vaccinera sig mot covid-19.
– Det känns bra att man får slappna av ifrån det här eländet snart, säger han.

Umeå · Published dec 29, 2020 at 16:00

Totalt var det 100 brukare vid Dragonens omsorgsboende som fick sin första vaccination mot covid-19 under tisdagen. Om tre veckor är det dags för den andra dosen.

Malin Sundbom, verksamhetschef för vård- och omsorgsboende vid Umeå kommun, välkomnar att vaccinationerna äntligen kommit igång.

– Många äldre har varit oroliga och längtar naturligtvis efter sina nära och kära. Vaccinationerna ger dem hopp om att snart få träffas igen, kramas och umgås som vanligt.

Allra först ut bland brukarna på äldreboendet var Hilding Grabbe.

– Det känns bra att man får slappna av ifrån det här eländet snart, säger han.

I morgon onsdag 30 december kommer ytterligare 100 brukare vid Tegs vård- och omsorgsboende i Umeå att få sitt covid-vaccin.

Enligt den närmaste leveransplanen kommer Region Västerbotten att få 1950 doser i veckan, med start 4 januari.

– Vi kommer att kunna vaccinera 975 personer per vecka de kommande veckorna, och sedan sparar vi hälften för att kunna säkra upp för dos två, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare vid Region Västerbotten.

Efter de inledande vaccinationerna i Umeå står äldreboenden i Lycksele, Skellefteå, Umeå, Dorotea och eventuellt Robertsfors på tur med start preliminärt 4 januari.

Första vaccinationerna i Vindeln, Nordmaling, Vännäs och Bjurholm dröjer sannolikt ytterligare en vecka.

Vaccinet som nu används är tillverkat av amerikanska Pfizer och måste kylas till minus 70 grader för att inte förstöras. Det kräver således noggrann logistik för att får ut vaccinet till vaccinatörerna.

– Vi har möjlighet att förvara vaccinet här i Umeå i minus 70-frysar, och sedan har vi ett leveransavtal som innebär att vi levererar ut till verksamheterna på tisdagar, och sedan har de onsdag, torsdag och fredag på sig att använda det de får, säger Ronny Lestander.

Sjukvården har en strikt prioriteringsordning för vilka som kommer att vaccineras först.

Det är följande personer:

Du som bor på ett särskilt boende för äldre eller har hemtjänst.

Du som arbetar nära människor som har stort behov av skydd mot sjukdomen. Det kan vara inom äldreomsorgen, sjukvården eller omsorgen.

Du som är vuxen och bor tillsammans med någon som tillhör riskgrupp.

När dessa grupper är vaccinerade kommer övriga personer som är 70 år eller äldre att prioriteras. Då kommer vaccin också erbjudas övrig personal inom vården och omsorgen, inklusive personer i riskgrupper.

Efter det ska resten av befolkningen som är 18 år eller äldre erbjudas vaccin.

– Om levernsplanerna håller, så skulle jag tro att det blir i slutet av mars, säger Ronny Lestander.

Målet är att alla boende i Västerbotten ska erbjudas vaccin före sista juni 2021.

Pfizers vaccin beräknas ha ett 95-procentigt skydd. Däremot är det osäkert hur länge skyddet mot coronaviruset håller i sig.

– Det vet vi inte riktigt. Det finns ännu inga långtidsstudier, men det kommer successivt. Det man pratar om är ju att det åtminstone håller som ett vanligt influensavaccin, alltså åtminstone ett år, säger Ronny Lestander.

– För oss är ju det viktigaste att få stopp på smittspridningen, så att vi kan förhindra både allvarlig sjukdom och död.

Ska barn och gravida vaccinera sig?

– Barn och gravida finns det för lite studier på, så det är ingenting vi rekommenderar just nu.

Hur känns det att vaccinationerna har kommit i gång?

– Det känns jättebra. Äntligen, säger Ronny Lestander.

Fler nyheter från Västerbotten

Oskar Norum kör starkt i USA

Bjurholm Skoterföraren Oskar Norum från Bjurholm presterar mycket bra i den professionella amerikanska skotercrosserien som i helgen tävlade i Dubuque i Iowa där Oskar noterades för en andra- respektive sjätteplacering.
Västerbottningen rekommenderar

Brännlands Wärdshus stängt efter vattenskada

Brännland En stor vattenskada på Brännlands Wärdshus gör att ägarna har tvingats stänga värdshuset i flera månader och säga upp personal.

Livstid för mordet i Agnäs

Bjurholm 44-åringen som åtalats för mordet i Agnäs döms av Umeå tingsrätt till livstids fängelse. Han fälls förutom för mord också för misshandel, grovt olaga hot, bedrägeri, skadegörelse och bilstöd.

Trafikverket: "Beklagansvärt"

Hällnäs Renskötarna som var med under helgens olycka i närheten av Hällnäs är kritiska till Trafikverkets hantering av händelsen. Delvis eftersom en ren inte hittades och kunde avlivas först morgonen därpå.
Sport