Onsdag 3 mars 2021

Västerbottningen

Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Fortsatt ökning av covid-19 i länet

Antal fall av covid-19 fortsätter att öka i Västerbotten. Under vecka 6 var ökningen kraftig i Lycksele med över 300 konstaterade fall. Det är även fortsatt hög smittspridning i Skellefteå och en lätt ökning i Umeåområdet, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

LÄNET · Published feb 15, 2021 at 15:00

– Smittspridningen är nu hög både i Lycksele och Skellefteå men det är viktigt att vi tillämpar alla förebyggande åtgärder i hela länet för att bromsa smittspridningen. Det är inte läge att slappna av någonstans, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten, i pressmeddelandet.

Antalet bekräftade fall var, enligt region Västerbotten, under förra veckan 1 066 i Västerbotten, att jämföra med 806 under vecka 5.

– Sedan analyserna satte igång i slutet av december så har vi identifierat totalt 94 fall av den brittiska virusvarianten i länet och mer analyser pågår. Vi bedömer att den bidrar påtagligt till smittspridningen i länet, säger Stephan Stenmark i pressmeddelandet, och fortsätter:

– Det är mycket viktigt att träffa så få människor som möjligt, minska rörligheten ute i samhället, hålla distansen, använda munskydd när det rekommenderas och undvika onödiga resor i och utom länet.

Provtagningen i länet håller mycket hög takt. Under vecka 6 analyserades 12 092 tester, (9 533 vecka 5.) Av dessa var 8,7 procent positiva, vilket var en ökning från föregående vecka då andelen positiva var 7,9 procent.

Störst andel smittade är fortsatt i åldersgruppen 19–39 år och därefter 40–59 år. Smittspårningen i samhället visar att de flesta smittats på arbetsplatser, i familjen och i andra privata sociala sammanhang, skriver Region Västerbotten.

Fler än 100 av fallen under vecka 6 jobbar inom vård och omsorg, med majoriteten inom kommunal verksamhet.

Antalet som ringer 1177 med frågor om covid-relaterade symtom har planat ut i Skellefteå, men ökar fortsatt i Lycksele, enligt regionen, som också meddelar att sett till andra säsongstypiska sjukdomar så är det fortsatt ingen influensa i omlopp och mycket få fall av vinterkräksjuka.

Fler nyheter från Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Socialchef till Bjurholms kommun

Bjurholm Kommunen söker nu en socialchef med ansvar för samordning och övergripande utveckling inom socialnämndens verksamheter. Tjänsten blir ledig i och med att nuvarande chef går i pension.

Vindeln går nio miljoner under budget

Vindeln Under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige redovisade Vindelns ekonomichef det preliminära budgetresultatet för 2020.

Ny leverantör av skolskjuts

Nordmaling Från och med den första mars kommer den nya leverantören Cabonline AB att bedriva skolskjutsen i Nordmaling. Bolaget är en taxikoncern som verkar inom hela Skandinavien.