Tisdag 27 oktober 2020

Västerbottningen

Göran fortsätter att förbättra sig

Lycksele Löparklubb arrangerade på Forsdalas Elljusspår årets Terräng-DM där IFK Umeå-duon Jacob Joh och Charlotte Andersson enkelt motsvarade favoritförväntningarna.
Vi fortsätter dock att imponeras av herrtvåan Göran Jonsson från Innertavle och IFK Umeå.
– Formen håller i sig, konstaterade 51-åringen belåtet.

LYCKSELE · Published sep 2, 2020 at 16:33

Göran Jonsson erhöll efter fjolårets GP-säsong Västerbottningen och Intersports hederpris med motiveringen att han fortsätter att utvecklas som löpare trots att han passerat 50-strecket.

I år 2020 har det blivit ännu mer utveckling och skarpare tider och resultat.

– Det är roligt att få betalt för den rejäla träning jag kört de senaste fyra, fem åren, tyckte Göran.

Faktum är att Göran i år slagit sina personliga rekord på bana över distanserna 1500 meter, 3000 och två gånger på 5.000 meter plus även på 10 kilometer landsväg och halvmarathon.

– Det är självklart otroligt roligt och stimulerande, sa Göran som så många andra var i en ”vakuumsituation” i våras då man inte visste om och i så fall när det skulle kunna tävlas:

– Men när det väl lossnade och vi först kom igång med ”Fuck Corona”-träningstävlingarna och sen med en del GP-tävlingar har det inte varit några problem, menade Göran som tävlar flitigt.

Detta sedan 2016 med stadig tid- och resultatförbättring där det i år bara är på kvartsmaran han inte hunnit sätta något personligt rekord:

– Jag vet inte om det finns någon fler kvartsmara i år, funderade Göran och medgav att han redan börjat fundera på hur han ska träna kommande vinter.

Detta med målet att nästa år 2021, då han är 52 år, fortsätta sin starka utveckling.

– En annan bra sak med mina tider är att det visar många andra att det går att hålla på en bra bit upp i åren, det finns ingen anledning att fundera på att sluta när man passerat 40-strecket.

Med tiden 25.15 fick Göran ge sig med 1.17 mot formstarka klubbkamraten Jacob Joh, men de övriga höll han bakom sig med klar marginal där skidesset Marcus Fredriksson blev trea ”hemma” på uppväxtorten Lycksele under en hård försäsongsträningsperiod 

Segrande Jacob Joh berättade innan loppet att han tyckte att Forsdalaspåret var ”tufft i mitten” och att han därför inte ville riskera något utan skulle ta det lugnt de två första varven.

Det blev inte direkt så…

– Nej, log Jacob. Det blev hög fart från början.

Precis, redan vid första varvningen hade han ryckt åt sig en klar ledning.

För Jacob – som leder Västerbottningens GP-serie i långlöpning – är Umemilen på lördag nästa uppgift precis som för Charlotte Andersson som överlägset vann damklassen.

– Jag var lite stum i vaderna men det fungerade. Det här var ett bra pass, sa Charlotte som är inbjuden till Lidingöloppet som en av 25 elitdamer till vilket hon tackat ja.

– Men det är en månad dit, vi får väl se hur det blir, sa Charlotte om Lidingöloppet vars distans halverats från ordinarie 30 kilometer till 15 det här året och det alltså bara med inbjudna elitlöpare till start.

Vi nämner också gärna att DM-segrande Jacob och Charlotte, utöver de glänsande DM-plaketterna, faktiskt också belönades med var sitt ekonomiskt pris vilket skänkts av en företagare på orten. Snyggt!

Det är roligt att få betalt.

Terräng-DM

Damer: 1) Charlotte Andersson, IFK Umeå, 27.09, 2) Anna Johansson, Stensele SK, 31.09, 3) Petra Ödman, Vilhelmina IK, 31.44, 4) Helene Myhrberg, Vilhelmina, 31.56, 5) Emma Anderbom, TTGUIF, 33.28 (12 deltagare).
Herrar: 1) Jacob Joh, IFK Umeå, 23.57, 2) Göran Jonsson, do, 25.15, 3) Marcus Fredriksson, Lycksele LK, 26,14, 4) Jonathan Eriksson, do, 27.07, 5) Lars Johansson, do, 27.15 (27 deltagare).

Klart med centrumförening i Vännäs

Vännäs Den sedan länge planerade centrumföreningen i Vännäs har nu bildats och fått en styrelse. Syftet är att lyfta frågor som är viktiga för såväl handel som kommunen.

Carolines favorithäst till en miljon kronor

UMEÅ Det är inte många i princip specialiserade montéhästar inom travsporten som springer in en miljon kronor. För Stöckebördiga Caroline Forsners tioåriga sto Ariel T.Dream blev det verklighet.

Ny rallycrossatsning för Viktor Fahlgren

Vindeln Viktor Fahlgren, Lycksele MK, tog brons i rallycrossens 2150-klass 2019. Sedan har det varit tyst. Skälet är att han köpt och bygger om Thomas Rådströms WRC-meriterade Hyundai Accent.

Oklart vad som orsakade branden

Hörnsjö Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden vid en fastighet i Hörnsjö i slutet av september då 178 fordon totalförstördes och en fastighet brann ner till grunden.