Onsdag 29 januari 2020

Västerbottningen

Gösta blir andlig krönikör i VN

I veckan får Västerbottningens läsare för första gången stifta bekantskap med tidningens nya andliga krönikör Gösta Degerman.
– Det ska bli roligt, jag har ju rötterna i bygden, säger Gösta, som är pensionerad präst i Piteå.

Piteå/Tavelsjö · Published okt 4, 2019 at 17:20

Fram till sommaren 2016 publicerade Västerbottningen varje vecka en andlig krönika av Margareta Johagen i Nordmaling. Hon var tidningen trogen i 36 år med tusentals krönikor på sitt samvete.

Förfrågningar har funnits men tomrummet har inte kunnat fyllas. Förrän tills nu, för denna vecka debuterar Gösta Degerman med samma uppdrag.

– Jag är född vid Långviksvallen och har levt med utsikten över Tavelsjön fram till 16-17 år, säger Gösta som självmant hörde av sig inför uppdraget.

Gösta berättar att hans far var skomakare och modern hemmafru. Själv är han elfte syskonet av tolv.

– Jag blev ordentligt uppfostrad kan jag säga.

Snickarutbildning och internaboende på Liljaskolan i Vännäs öppnade inte bara dörren till yrkeslivet. Ännu viktigare var en omvälvande gudsupplevelse, som han framöver lovat att berätta om på krönikeplats.

Upplevelsen gjorde att han sökte kontakt med ungdomar inom Umeå EFS, där han växte in i en gemenskap och fick ett sammanhang. I samband med militärtjänsten i Luelå träffade han sin blivande fru Anita.

Efter lumpen arbetade han fem år som snickare.

– Under den tiden hann jag göra mig illa många gånger och höll även på att slå ihjäl mig, och det var Guds vägledning, säger Gösta.

– Läkaren sa ”du måste byta yrke annars kommer du att få sitta i rullstol”.

Detta var anledningen till att Gösta via Strömbäcks folkhögskola sökte sig till EFS teologiska högskola Johannelund i Uppsala. 1981 blev han pastor i EFS och tio år senare prästvigd i Svenska kyrkan.

Bortsett från två år på Västkusten har han sedan dess tjänstgjort som pastor och präst i Piteå. Med tanke på prästbristen behöver han inte vara sysslolös som pensionär.

– Jag tar på mig jouruppdrag och predikar i församlingar utifrån det jag själv vill.

Skrivandet är en annan sysselsättning som han gör med glädje. Gösta skriver andliga krönikor i Norrbottens flera gratistidningar och Gotlandsposten.

– Jag är ju predikant i botten jag vill berätta om det viktigaste som finns i mitt liv, och få fler människor att upptäcka det viktigaste som finns i världen, som är Jesus.

– Det blir mycket personliga händelser från vardagen som jag väver ihop med bibeltexterna så att de blir förankrade i det levande livet.

Kommer det att märkas att du är från bygden?

– Jadå, jag kommer att ta bilder från min uppväxt i Tavelsjö och alla människor jag mött, säger Gösta som även har ett barn och flera syskon boende i Umeå, Tavelsjö och Vännäs.

Jag försöker skriva genom att ta bilder ur levande livet och så lägger jag in bibeltexten från kommande söndag.

Göstas första krönika

Kommande krönikor hittar du på familjesidan i både tidningen och på webben.

Kluvet om välfärdspengar

Umeåregionen En riksdagsmajoritet väntas i vår köra över regeringen och samarbetspartierna om att anslå ytterligare 2,5 miljarder till landets kommuner. Pengarna välkomnas, men manövern ifrågasätts.

Svår film drar ingen publik

Åmsele Svensk film gjorde ett rekorddåligt år 2019. På biografen i Åmsele förklarar man nedgången med att det har saknats publikfriande svenska filmer.