Måndag 6 juli 2020

Västerbottningen

Grundskolorna förbereder sig

Om covid-19 börjar samhällsspridas i Västerbotten så riskerar även många av länets skolor att drabbas. Det ställer höga krav på god organisation och planering från kommunerna.

Länet · Published mar 19, 2020 at 11:15

Under tisdagen meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att alla studerande på gymnasier och högskolor rekommenderas stanna hemma och fortsätta sina utbildningar på distans. Diskussioner förs även i regeringen om grundskolan eventuellt ska kunna stängas framöver.

– Vi följer kommunens riktlinjer och vi lägger ut information till vårdnadshavare så snart det kommer ny information från Umeå kommun, säger Karin Thysell, rektor på Hörnefors Centralskola åk 7-9.

Där följer man redan kommunens direktiv om att elever och medarbetare som varit i ett riskområde ska stanna hemma, men några sådana fall har inte blivit aktuella på Centralskolan.

Karin Thysell menar att Umeås riktlinjer har varit ett värdefullt stöd för hur hon ska förhålla sig till spridningen av coronaviruset.

– Det har varit väldigt bra, absolut, sen får man ju se hur det blir, men än så länge är det inte någon som behövt ta enskilda beslut för skolorna, konstaterar hon.

Även Bjurholms kommun arbetar för fullt med att förbereda sig inför de kommande veckorna.

Men händelseutvecklingen sker snabbt och det är lättare sagt än gjort att hänga med i de olika svängarna menar Bjurholms skolchef Pia Bolin.

– Jag skulle säga att läget har förändrats ganska radikalt dag för dag och vi har fullt upp att hålla oss uppdaterade med de förändringar som kommer. Men vi försöker tänka framåt och hur vi gör i sådant fall. Vi vet vad vi ska göra men vi har inte hunnit planera hur vi ska genomföra det i sådant fall.

Enligt henne finns det en plan för hur eventuell hemundervisning skulle kunna bedrivas.

Däremot saknar skolan erfarenhet av att jobba på det sättet och det finns många praktiska frågor som behöver lösas om det skulle komma till en stängning av grundskolan.

– Det är viktigt att framhålla att det finns en stor förståelse och vilja att lösa det här från både föräldrar, barn och personal. Det finns en vilja att göra det bra och det känner jag mig trygg med att vi ska klara av, säger Bjurholms skolchef Pia Bolin.

Thomas Berglund är skolchef i Nordmalings kommun och han har ännu inte nåtts av några synpunkter på om att grundskolorna borde stängas.

Många av barnens föräldrar har samhällsviktiga funktioner och kommer behöva barnomsorg för att fortsätta utföra sina jobb, menar han.

– Där följer vi de rekommendationer som finns, uppstår det en större personalbrist så får vi se hur vi prioriterar verksamheten. I dagsläget är det inte så, men händelseutvecklingen kan ju ske fort.

– Flaggar man för kommuner att ha omsorg vid eventuellt skolnedstängning så måste vi ha omsorg för barn till föräldrar med samhällsviktiga jobb, säger han.

Dopp i Aborrtjärn

Abbortjärn Med 34 grader i luften, och rejält varm i vattnet också för den delen, testade tioårige Siri Malhed från Stockholm på att hoppa från treans trampolin vid badplatsen i Abbortjärn.

Företagsklimat sätts på prov

Nordmaling Svenskt Näringsliv har presenterat undersökningen som ligger till grund för deras ranking av alla kommuners företagsklimat. Coronakrisen sätter kommunerna på svåra prov, konstaterar de.