Fredag 19 juli 2019

Västerbottningen

Hedrade förintelsens offer i skolor

I söndags hedrades Förintelsens internationella minnesdag, på årsdagen av Auschwitzs befrielse 27 januari 1945. Något som uppmärksammades i flera skolor på måndagen.

Vännäs/Nordmaling · Published jan 30, 2019 at 06:15

På Vegaskolan i Vännäs uppmärksammades Förintelsen på olika sätt. Klass 4C hade sedan tidigare fått en ledtråd om vad svenskalektionen skulle handla om: "Vi får aldrig glömma". När läraren fick rätt svar syntes flera händer i luften – eleverna ville berätta vad de visste om Förintelsen. Astrid Hallnor lyssnade uppmärksamt.

– Jag vet inte så mycket om Förintelsen. Men jag tycker att det är bra att vi tar upp det i skolan, så att vi inte glömmer, säger hon.

Under lektionen fick eleverna bland annat se bilder från ett koncentrationsläger med undernärda människor, men inga bilder på döda.

– Eleverna ska bli berörda, men inte vettskrämda, förklarar läraren Elin Sjöström.

På Artediskolan i Nordmaling föreläste Jakob Prestele, lärare och forskare i genetik, om rasbiologi.

– Det finns bara en mänsklig ras, homo sapiens, alla männskor är till 99,9 procent lika. Det som mest främjat mänsklighetens överlevnad är förmågan till anpassning och förändring.

Efter att ha sett filmen Samebold fick Alva Eriksson Landström och Engla Tedebring i klass 8C ytterligare insikter.

– Hur Sverige behandlade samerna då, genom att göra skillnad på värde och mäta kropparna, hade en hel del likheter med nazismen.

Dagen avslutades med lykttändning, minnesstund och musik. Tova Björn Rehnmark, lärare, vände sig till alla elever när hon sa:

– En allvarsam men lärorik dag. Vi lär av historien för att inte upprepa sådant som varit dåligt.

Ulrika vill få fler att lära sig hjärt- lungräddning

Vindeln Under veckan höll ABF kurser i hjärt- och lungräddning i Vindeln. Sjuksköterskan Ulrika Lövgren menar att många har kunskaper om HLR, men att de är dåliga på att repetera dem.