Tisdag 29 september 2020

Västerbottningen

Foto: PRESSBILD

Helena Lindahl: ”Vi måste vända på alla stenar”

Just nu är det krispaket snarare än postpaket som diskuteras på riksdagsnivå, men när Postnord återkommer på agendan vill Helena Lindahl se ett likvärdigt ansvar och att man tar det digitala utanförskapet på allvar.

Länet · Published maj 11, 2020 at 11:15

År 2020 började med intensiva diskussioner om Postnords framtid. Under mars har diskussionerna, av förklarliga skäl, handlat främst om hur riksdag och regering ska tackla följderna av coronavirusets inverkan på Sverige.

Krispaket till företagen har fått prioriteras i stället för frågan om leveranstakten av brev och postpaket till företagen.

Men frågan lär komma upp på agendan igen så småningom.

Det ska till exempel tillsättas en postlagsutredning under våren, som ska titta på hur posten på landsbygden ska ordnas.

En av frågorna som måste tas på allvar, enligt riksdagsledamoten Helena Lindahl (C), är det digitala utanförskapet, särskilt bland äldre. Det är långt ifrån alla som har gått över till en digital brevlåda.

– Vi har tänkt komma med förslag om att titta på hur andra länder har löst det. Kanske tilläggstjänster för äldre?

– Vi måste vända på alla stenar, betonar Helena Lindahl.

Lindahl menar att utredningen bör ta hänsyn till opinionen att allt färre kräver brevutdelning varje dag. Däremot finns det en viktig demokratiaspekt kring den samhällsinformation som till exempel en dagstidning bidrar med.

– Jag tycker det är viktigast att den uppfylls. Räkningar, reklam och veckotidningar kan vara okej att få en dag senare, men dagstidningar bör ju vara framme samma dag.

I längden kan Postnord inte förlita sig på inkomster från brevporto, så det är viktigt att titta på andra modeller för att få in pengar och gå runt.

– Men samtidigt ska man inte bara prata om kronor och ören.

– Det viktigaste för mig är servicen. Både stad och landsbygd ska behålla grundläggande service.

Postnord är en viktig arbetsgivare med sina omkring 20 000 anställda i landet och det är enligt Lindahl viktigt att ansvaret för postutdelningen är likvärdigt.

– Det ska inte vara så att Postnord har hand om ett område och andra aktörer tar mer lukrativa områden.

– Folk ska känna sig trygga och kunna lita på postutdelningen, fortsätter hon.

Känner du något särskilt kring att dela parti med Maud Olofsson, som drev igenom sammanslagningen med danska posten 2009?

– Det är alltid lätt att ha en kristallkula i efterhand, men digitaliseringen har gått jättesnabbt. Även postfacket ville ha en sammanslagning på den tiden och trodde de skulle kunna hitta effektiviseringsvinster, säger Helena Lindahl.

Hon menar att det nu handlar om att göra det bästa av situationen.

– Det vi kan fokusera på nu är att se vad vi kan göra idag och hur man kan göra det så bra som möjligt, avslutar hon.

Helena Lindahl (C) är en av länets riksdagsledamöter. Foto: ARKIV

Det ska inte vara så att Postnord har hand om ett område och andra aktörer tar mer lukrativa områden.

Arbetare dödades omedelbart

Vännäs Lantbruksarbetaren som avled 26 augusti fastnade i en ensilagemaskin som han arbetade med och dödades omedelbart. Det skriver arbetsgivaren i en kort anmälan till Arbetsmiljöverket.

Kritiserar för stora barngrupper

Vännäs Lärarförbundet har genomfört en kartläggning av storleken på barngrupper i länets förskolor. En kommun som sticker ut är Vännäs.