Onsdag 17 juli 2019

Västerbottningen

Omkring 60 åhörare lyssnade intensivt när trädgårdsingenjören Emma Ershag bland annat berättade om hur träd, buskar och väggar kan användas för att skapa rum i trädgården. Foto: MORGAN BOHMAN

Ingenjör med träden i fokus

Hur ska jag tänka när jag designar min norrländska trädgård? Med den frågan som utgångspunkt berättade trädgårdsingenjören Emma Ershag nyligen om olika trädgårdsideologier på biblioteket i Burträsk.

BURTRÄSK · Published jul 7, 2019 at 15:15

Nog märktes det att det har börjat klia i de gröna fingrarna hos mellanbygdens trädgårdsentusiaster när Emma Ershag besökte Burträsk bibliotek. Bokhyllor med brokiga blad fick i all hast styras undan för att ge plats för fler stolar.

Emma Ershag är utbildad trädgårdsingenjör via tre år på Sveriges Lantbruksuniversitet i skånska Alnarp och har fokus på trädgårdarnas teori och praktik, från formgivning och ned till rensning och klippning av gräsmattor.

På frågan om vad som är hennes "käpphäst" inom trädgårdsdesign är svaret kort och snabbt:

– Träd! De är så viktiga och bygger ihop trädgården ovanifrån, säger Emma Ershag och fortsätter:

– Träd ger trygghet. Man känner sig omhuldad och de passar lika bra till utespan som bredvid sandlådan.

Även för en av de stora byggstenarna inom trädgårdsdesign – skapandet av rum – är träd viktiga.

Ett rum i trädgården kan vara stängt, öppet eller halvöppet och ha funktionen som bland annat lekyta, klassrum, förlängning av huset och rekreationsplats.

Men det måste även finnas en tanke bakom vem personen är som befinner sig i trädgårdens rum. En berså kan till exempel vara en trevlig, avskärmad plats för många, men inte för alla.

– Om du är utbränd och bara har en riktning in och en ut, då kan du känna dig instängd i en berså. Ett tips är att göra ytterligare en lönngång ut, säger Ershag.

Men att vara trädgårdsentusiast i Norrland handlar också mycket om att tackla årstidernas skiftningar.

– Här uppe måste vi tänka på zoner; hur växter ser ut utan löv och hur man får trädgårdar som är vackra året om. Det behöver man inte fokusera på söderut.

Ershag, som bor i Skelleftehamn, är van vid snökanoner från havet och hur det vita från himlen påverkar trädgården. Det gäller att det finns öppna ytor att skotta snön på och vara beredd på att det kan rasa snö från taken.

– Undvik buskar som snön bryter sönder och som måste börja om varje år.

Men det är inte bara nackdelar med vintern.

– Vintern ger så mycket gratis material att leka med och det går att göra så otroligt mycket. De gör ju ett hotell av is i Jukkasjärvi, liksom!

Ershag avrundade med att prata om "utropstecken" i trädgården. Det är något som överraskar och sticker ut, som till exempel en skinnfåtölj eller kristallkrona. Därefter gick de 60 åhörarna hem med vårspirande inspiration.

Träd ger trygghet. Man känner sig omhuldad.

Vindelälvsloppet startar på torsdag

Länet Årets upplaga av Vindelälvsloppet kommer äga rum torsdag 18 juli. Med en handfull laganmälningar blir det ett dagsarrangemang, Vindelälvsstafetten mellan Ammarnäs och Sorsele. Däremot kommer stafetten Vindeln-Vännäsby ställas in.

Jakob är nya kommunikatören

Nordmaling Jakob Norstedt är ny kommunikatör i Nordmalings kommun. "Jag kan se en hel del förbättringspotential, jag ser utmaningen", säger han.