Lördag 28 november 2020

Västerbottningen

Flera kommuner, bland andra Vännäs kommun, stöttar det lokala näringslivet för att det ska klara sig igenom coronakrisens effekter. Foto: ROLF JAKOBSSON

Kommunerna går in med stöd till näringslivet

Förlängd betalningstid för fakturor, snabbare utbetalning till lokala företag och hyresfritt för handel som är hårt pressad.
Kommunerna i Umeåregionen lanserar olika stödpaket för att hjälpa de lokala företagen.

Umeåregionen · Published apr 2, 2020 at 11:15

Coronakrisen slår hårt mot näringslivet i landet, och de lokala företagen i Västerbottningens utgivningsområde är också hårt pressade.

Regeringen har lanserat flera mångmiljardpaket för att rädda konkurshotade företag, och nu gör kommunerna detsamma på lokal nivå.

Vännäs kommun öppnar för förlängd betalningstid för fakturor, snabbare utbetalning från kommunen till lokala företag och slopad myndighetstillsyn som kräver omedelbar fakturering.

Kommunen gör också löpande enkätundersökningar för att hålla sig ajour med utvecklingen lokalt.

Det kommunala bostadsföretaget Vännäs Fastigheter har dessutom erbjudit samtliga lokala handlare hyresfritt i tre månader.

– Vi vill också uppmana övriga fastighetsägare i Vännäs att fundera på vad de kan göra för att klara lokala företag igenom denna tuffa tid, säger kommunalråd Anna Frej (S).

Även Nordmalings kommun lanserar ett stödpaket till de lokala företagen.

Det handlar bland annat om att fakturor upp till 10 000 kronor ställda till kommunen ska betalas inom tio dagar, övriga så fort som möjligt.

I övrigt utförs enbart akut myndighetstillsyn, och fakturering skjuts fram till hösten. Kommunen öppnar också för att förlänga betalningstiden för VA-fakturor upp till 90 dagar. Även uppskjuten lokalhyra ingår i stödet till företagen på orten.

– Det är ett väldigt tufft läge för många företag just nu, och det har gått väldigt snabbt. Så det är därför vi försöket hitta saker att hjälpa till med, säger kommunalråd Madelaine Jakobsson (C).

Kommunstyrelsen i Vindelns kommun diskuterade liknande stödinsatser på tisdagen.

– Det kan ju vara betalningstider på fakturor, insatser med pengar från statens särskilda näringslivssatsning och stöd och rådgivning på olika sätt, säger kommunalråd Mathias Haglund (S) som påpekar att det är ett tufft läge även för Vindelns näringsliv.

– Det är ju handeln och besöksnäringen som har de största problemen. Det är en tidsfråga hur länge man kan hålla ut i det nuvarande läget.

Bjurholms kommun går in med liknande stöd till sina lokala företag. Bland annat förlängda betalningstider för fakturor, och snabbare utbetalningar från kommunen till företagen, om så önskas. Den årliga tillsynsavgiften faktureras i augusti istället för mars.

Bjurholms kommun slopar också julbordet till sina anställda, som istället får presentkort redan nu för motsvarande summa.

– Nu blir det fler företag som också kan ta del av de här pengarna, säger Christina Lidström (M).

Fler nyheter från Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Annorlunda år för RF-Sisu

UMEÅ Idrottsrörelsen har haft det turbulent sedan ett drygt halvår tillbaka. "Vi har haft andra arbetsuppgifter än normalt", säger länsidrottschefen Niclas Bromark på RF-Sisu Västerbotten.

Kliver av som ansvariga för Tvåälvsleden

Vindeln Naturskyddsföreningen i Vindeln kommer inte längre stå kvar som ansvariga för driften av Tvåälvsleden mellan Vindeln och Granö. Nu söker kommunen en ny aktör.

Julmarknaden inställd

Rundvik Julmarknaden i Rundvik sista helgen i november är inställd. – Går inte att arrangera en marknad i dessa tider, skulle vi köra skulle i få på pälsen, säger Maria Vigström, Alex och Dåda Re-designbutiken.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport