Torsdag 25 februari 2021

Västerbottningen

Kommunerna slår igen efter nya coronaråd

Stängda simhallar, helt eller delvis, liksom fritidsgårdar och begränsningar på biblioteken. Dessutom strikta uppmaningar att inte besöka anhöriga på äldreboenden, och till och med besöksförbud.
Kommunerna i Umeåregionen vidtar flera åtgärder efter de skärpta coronarestriktionerna förra veckan.

Umeåregionen · Published nov 20, 2020 at 06:15

Ledningen för Vännäs, Bjurholms, Nordmalings och Vindelns kommun har stängt ned eller begränsat flera verksamheter efter att Region Västerbotten införde striktare coronarestriktioner.

Alla kommuner stänger sina fritidsgårdar. Vännäs stänger Ikaros fram till 8 december. Öppna förskolan Nyckelpigan i Vännäs stänger sin verksamhet resten av terminen.

Vännäs, Nordmaling och Bjurholm begränsar sin biblioteksverksamhet till in- och utlåning. Vindelns bibliotek är öppet som vanligt, (utom i Tvärålund) men ställer in alla arrangemang tills vidare.

Biblioteket i Bjurholm hålls öppet endast för in- och utlåning via ”meröppet” för dem som har tagg. Bjurholmsbor som inte har tagg uppmanas ta kontakt med biblioteket för att kunna låna, få bokväska eller skaffa tagg.

Simhallen i Bjurholm, Vindeln och Nordmaling stänger för allmänheten, men håller öppet för skolans verksamhet.

Ishallen i Nordmaling är öppen för barn och unga födda 2005 och senare i föreningsverksamhet. I Vännäs ishall slopas allmänhetens tider, liksom för badminton och ridning.

Vännäs kommun stänger också Medborgarhusets bio fram till 23 december.

I Vännäs och Vindeln avråds anhöriga från att besöka kommunens äldreboenden. Eventuella besökare i Vännäs uppmanas att bära munskydd. I Nordmaling är det obligatorisk med munskydd.

Bjurholms kommun införde besöksförbud på särskilda boenden med omedelbar verkan och fram till 29 november. Personal inom äldrevården erbjuds videosamtal som ett verktyg istället för fysiska besök.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, fastslår dock att besöksförbud på äldreboenden är olagligt.

– Det är våra politiker som tycker att vi ska göra det ändå. Vi gör det i två veckor och sedan kommer vi att följa upp det igen nästa vecka, säger socialchef Karin Gothefors-Linder.

Henrik Åström, biträdande kommunchef i Vännäs, framhåller att ledningen fattat flera beslut på kort tid på grund av de nya restriktionerna.

– Det vi gör generellt är att vi ställer in alla fysiska möten som går, och vi använder i första hand digitala kanaler.

Skolor och förskolor förblir dock öppna:

– Men all planeringstid och alla möten som lärarna har ska ske på distans.

Även de politiska mötena kommer att påverkas, enligt Henrik Åström.

– Utgångspunken är att de politiska mötena ska ske digitalt. Men det pågår en diskussion om KF (kommunfullmäktige 7 december), det är ju lite klurigare. Men i det här läget skulle man nästan behöva helt digitalt.

Politikerna i Bjurholm har beslutat om besöksförbud på äldreboenden. Något som inte har stöd i lagen, enligt Ivo. Foto: ARKIV/FREDRIK BJÄRNESAND

Fler nyheter från Västerbotten

Ladugård totalförstörd i brand – kor har brunnit inne

Stöcksjö En ladugård i Stöcksjö har totalskadats i samband med en stor brand under torsdagen. Över 50 kor ska ha befunnit sig i ladugården och bara ett antal har gått att rädda.

Vårdpersonal sjukskrev sig efter covidvaccinering

Vännäs Några sjuksköterskor som jobbar inom Vännäs kommun fick sjukskriva sig efter att de vaccinerats mot covid-19.
Västerbottningen rekommenderar

Bra vinterträning för Susanne Björk

Umeå Löparna trotsade helgens snöväder och sprang nästan fem kilometer i Olle Fiskares-loppet ingående i Vintercupen.

Öppnar mottagning i Vindeln

Vindeln Undersköterskan Elin Dahl ville göra någonting nytt med sitt liv och är just klar med sin utbildning som medicinsk fotterapeut. Nu har hon öppnat eget i Vindeln och redan första veckan stod det klart att det funnits ett uppdämt behov.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport