Tisdag 1 december 2020

Västerbottningen

Kommunerna slår igen efter nya coronaråd

Stängda simhallar, helt eller delvis, liksom fritidsgårdar och begränsningar på biblioteken. Dessutom strikta uppmaningar att inte besöka anhöriga på äldreboenden, och till och med besöksförbud.
Kommunerna i Umeåregionen vidtar flera åtgärder efter de skärpta coronarestriktionerna förra veckan.

Umeåregionen · Published nov 20, 2020 at 06:15

Ledningen för Vännäs, Bjurholms, Nordmalings och Vindelns kommun har stängt ned eller begränsat flera verksamheter efter att Region Västerbotten införde striktare coronarestriktioner.

Alla kommuner stänger sina fritidsgårdar. Vännäs stänger Ikaros fram till 8 december. Öppna förskolan Nyckelpigan i Vännäs stänger sin verksamhet resten av terminen.

Vännäs, Nordmaling och Bjurholm begränsar sin biblioteksverksamhet till in- och utlåning. Vindelns bibliotek är öppet som vanligt, (utom i Tvärålund) men ställer in alla arrangemang tills vidare.

Biblioteket i Bjurholm hålls öppet endast för in- och utlåning via ”meröppet” för dem som har tagg. Bjurholmsbor som inte har tagg uppmanas ta kontakt med biblioteket för att kunna låna, få bokväska eller skaffa tagg.

Simhallen i Bjurholm, Vindeln och Nordmaling stänger för allmänheten, men håller öppet för skolans verksamhet.

Ishallen i Nordmaling är öppen för barn och unga födda 2005 och senare i föreningsverksamhet. I Vännäs ishall slopas allmänhetens tider, liksom för badminton och ridning.

Vännäs kommun stänger också Medborgarhusets bio fram till 23 december.

I Vännäs och Vindeln avråds anhöriga från att besöka kommunens äldreboenden. Eventuella besökare i Vännäs uppmanas att bära munskydd. I Nordmaling är det obligatorisk med munskydd.

Bjurholms kommun införde besöksförbud på särskilda boenden med omedelbar verkan och fram till 29 november. Personal inom äldrevården erbjuds videosamtal som ett verktyg istället för fysiska besök.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, fastslår dock att besöksförbud på äldreboenden är olagligt.

– Det är våra politiker som tycker att vi ska göra det ändå. Vi gör det i två veckor och sedan kommer vi att följa upp det igen nästa vecka, säger socialchef Karin Gothefors-Linder.

Henrik Åström, biträdande kommunchef i Vännäs, framhåller att ledningen fattat flera beslut på kort tid på grund av de nya restriktionerna.

– Det vi gör generellt är att vi ställer in alla fysiska möten som går, och vi använder i första hand digitala kanaler.

Skolor och förskolor förblir dock öppna:

– Men all planeringstid och alla möten som lärarna har ska ske på distans.

Även de politiska mötena kommer att påverkas, enligt Henrik Åström.

– Utgångspunken är att de politiska mötena ska ske digitalt. Men det pågår en diskussion om KF (kommunfullmäktige 7 december), det är ju lite klurigare. Men i det här läget skulle man nästan behöva helt digitalt.

Politikerna i Bjurholm har beslutat om besöksförbud på äldreboenden. Något som inte har stöd i lagen, enligt Ivo. Foto: ARKIV/FREDRIK BJÄRNESAND

Fler nyheter från Västerbotten

Klart: Musikskolan läggs ner men byaskolor blir kvar

Vindeln Under kommunfullmäktige i Vindeln beslutades även om musikskolans vara eller icke vara. Kommunstyrelsens förslag till beslut var att musikskolan ska läggas ner från och med höstterminen 2021.

Hotell rustar för kärv jul

Vännäs Hotell Vännäs höll på att återhämta sig från coronaeffekterna i våras när de nya restriktionerna påverkar verksamheten negativt igen.
Västerbottningen rekommenderar

Umeå FC får börja om i ettan

UMEÅ Umeå FC höll sig inte kvar i fotbollens superetta. – Nu gäller det att bilda sig en uppfattning om förutsättningarna för nästa år, säger klubb- och sportchefen Danny Persson.

Kliver av som ansvariga för Tvåälvsleden

Vindeln Naturskyddsföreningen i Vindeln kommer inte längre stå kvar som ansvariga för driften av Tvåälvsleden mellan Vindeln och Granö. Nu söker kommunen en ny aktör.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport