Onsdag 29 januari 2020

Västerbottningen

Kravfyllda upphandlingar

Många kommuner har som mål att ställa krav på att upphandlade livsmedelsprodukter ska vara svenska eller närproducerade. Men där sätter Lagen om offentlig upphandling, LOU, stopp.
Det förklarade Dick Ekström, Upphandlingsbyrån Umeå kommun, när nyligen var i Vindeln och informerade om kommande livsmedelsupphandling inom Umeåregionens kommuner.

Umeåregionen · Published nov 8, 2018 at 06:00

Livsmedelsupphandlingen för Umeåregionens sju kommuner sträcker sig åren 2020-2024, med avstämning efter de första två åren.

Dick Ekström benade ut vilka lagar offentlig sektor har att rätta sig efter, och vilka krav som kan ställas på anbuden från leverantörerna.

Offentliga sektorsn inköp styrs av LOU, Lagen om offentlig upphandling, som bygger på ett EU-direktiv som Sverige och övriga EU-länder har att rätta sig efter.

– Vi kan inte ställa krav att det ska vara svenskt, närproducerat eller ett visst varumärke. EU:s inre marknad med fri rörlighet av varor och tjänster sätter stopp för sådana krav, förklarade Ekström.

– Vi kan ställa krav på transporter, men inte på längden på transporterna.

– När det gäller djurhållningen kan vi ställa krav på att det är samma villkor i Tyskland som i Sverige.

Det finns dock utrymme för direktupphandlingar inom LOU, summan uppgår till 586 000 kronor.

– Inom den gränsen kan kommunerna upphandla direkt från lokala leverantörer, säger Ekström.

Synpunkterna från de lokala producenterna är tydliga.

– Vi bönder går på knäna, säger mjölkproducenten Linda Lidström.

– Kraftfoderpriserna har gått upp med 59 öre per kilo efter sommarens torka och i norra Sverige har vi den lägsta livsmedelsproduktionen i landet, säger kollegan Peder Alenius.

– Svårt att driva en butik på landsbygden när kommunen inte köper in lokalt, menade Lisa Holgersson, lanthandlare i Granö.

– Ta hjälp från oss på upphandlingsmyndigheten hur vi kan formulera oss för att hålla oss inom lagens ramar, uppmanade Dick Ekström.

En grupp på 17 personer går igenom anbuden.

– När det gäller okända produkter har vi en grupp som testar produkterna, tillagar dem, äter och bedömer produkterna och kvalitetstestar dem.   

De stora leverantörerna av livsmedel till Umeåregionens kommuner är Martin och servera, Norrmejerier och Grönsaksfabriken.

– Vi måste veta att vi kan få leveranser av livsmedel året runt. Vi kan inte plötsligt stå utan, kött, grönsaker eller mejerivaror, konstaterade Dick Ekström.

Vindelns kommunalråd Mathias Haglund (S), konstaterade att frågan om hur kommunerna kan göra mer för att främja lokal upphandling får lyftas upp till samarbetsorganisationen Umeåregionen.

– Vi får ta en diskussion vad vi kan göra och vad som är möjligt, vad det skulle kosta och ta reda på hur andra har gjort när det gäller att använda lokala leverantörer, säger Haglund.

Vindelns kommun betalar idag 90 000 kronor för upphandlingsbyråns tjänster och köper livsmedel för fem miljoner kronor av en total kommunbudget på 350 miljoner kronor.

Umeå kommun köper för 80 miljoner kronor och har en total budget på 3,5 miljarder kronor.

Svår film drar ingen publik

Åmsele Svensk film gjorde ett rekorddåligt år 2019. På biografen i Åmsele förklarar man nedgången med att det har saknats publikfriande svenska filmer.