Onsdag 29 januari 2020

Västerbottningen

Kronprinsessan: "Lyssna på forskarna"

I dag startar toppmötet EU Arctic Forum i Umeå. Utrikesministrar från en rad länder, forskare och många andra finns på plats. En av dem är kronprinsessan Victoria som höll ett inledande tal strax efter klockan nio i morse.

Umeå/Arktis · Published okt 3, 2019 at 10:00

Kronprinsessan inledde med att citera en renskötare hon pratat med och sedan om sitt egna förhållande till Arktis, som inleddes när hon som barn besökte Abisko tillsammans med familjen.

– Ända sedan dess har området haft en plats i mitt hjärta.

Det handlar inte bara om själva området utan också om forskningsstationen i Abisko.

– Det var där som jag för första gången såg att även Sverige upplever konsekvenserna av klimatförändringen och jag önskar att alla hade haft möjlighet att själva åka dit, sa hon och fortsatte:

– Det är förstås inte möjligt så därför är det viktigt att lyssna på de som har förstahandskunskaper.

Förutom Victoria talade också bland andra Västerbottens landshövding Magdalena Andersson, Samerådets president Åsa Larsson-Blind och utrikesminister Ann Linde.

Läs mer om toppmötet i en kommande artikel.

Kluvet om välfärdspengar

Umeåregionen En riksdagsmajoritet väntas i vår köra över regeringen och samarbetspartierna om att anslå ytterligare 2,5 miljarder till landets kommuner. Pengarna välkomnas, men manövern ifrågasätts.

Svår film drar ingen publik

Åmsele Svensk film gjorde ett rekorddåligt år 2019. På biografen i Åmsele förklarar man nedgången med att det har saknats publikfriande svenska filmer.