Onsdag 28 juli 2021

Västerbottningen

Vaccinsamordnaren Ronny Lestander. Foto: Rolf Jakobsson

Länet i vaccintoppen

Västerbotten ligger i topp i landet när det gäller vaccinationstäckning bland de som är 65 år och äldre. Hela 96 procent har valt att ta covidvaccinet.

Länet · Published jul 6, 2021 at 11:15

I Västerbottningens bevakningsområde har flest fått sin första vaccindos i Nordmaling – 65,8 procent. 50,9 procent är fullvaccinerade. I Bjurholm har flest fått båda doserna, 52,3 procent, och 64,3 procent har fått sin första dos. I Vännäs har 60,9 procent fått sin första dos, och 43,7 procent fått sin andra dos. I Vindeln är motsvarande siffror 62,2 procent och 48,7 procent. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten som släpptes förra torsdagen.

Länet toppar listan i Sverige gällande vaccinationstäckning bland 65-plussarna. Enligt regionens interna siffror ligger länet också väldigt högt när det kommer till 50-plussarna.

– Västerbottningarna kanske har ett stort förtroende för regionen och vårdapparaten. Vi har också haft väldigt bra verksamheter som har lyckats hålla isär grupperna. Man har haft större problem i andra regioner att hålla isär det, och släppt fram nya grupper mycket tidigare. Jag tycker att man har gått lite för snabbt fram på andra ställen, menar vaccinsamordnaren Ronny Lestander.

Inom de närmsta dagarna räknar Ronny Lestander med att regionen öppnar bokningen för alla som födda 2001 eller tidigare.

– Men man kan vänta 5-6 veckor innan man lyckas få en tid.

Sveriges mål om att erbjuda alla över 18 år en första dos covidvaccin har skjutits upp till den 19 september.

– De har tagit till både hängslen och livrem gällande målet, så vi borde vara färdiga ett tag innan, tror Ronny Lestander.

Vaccin mot covid-19 kommer sedan erbjudas även till 16- och 17-åringar. Enligt Folkhälsomyndighetens enkät så har 87 procent av 16- till 19-åringarna svarat att de helt säkert eller troligen vill vaccinera sig.

– Det låter fantastiskt, för vi vet ju att det är bland personer i åldrarna 16-25 där vi har den största smittspridningen just nu.

Fler nyheter från Västerbotten

Regeringen ger klartecken för hela Norrbotniabanan

LÄNET Nu har regeringen gett Trafikverket i uppdrag att påbörja planeringsarbetet av den återstående sträckan Skellefteå–Luleå.
Västerbottningen rekommenderar

Ny skogsvårdare i Vindeln

Vindeln. Björn Taavo och Ove Melitshenko har startat ett nytt företag i Vindeln där de bland annat ägnar sig åt skogsröjning och har kunder från hela Sverige.
Sport