Torsdag 23 januari 2020

Västerbottningen

Länets vardagshjältar hyllas av landshövdingen

I Västerbotten finns vardagshjältar, eldsjälar och volontärer som bär upp civilsamhället och gör skillnad för många medmänniskor. Några av dem har nu hyllats av landshövdingen.

Länet · Published okt 7, 2019 at 11:15

I lördags samlades femtontalet vardagshjältar från länets samtliga kommuner på länsresidenset i Umeå vid ett arrangemang som skapats för att uppmärksamma deras ideella insatser.

Eldsjälarna verkar i föreningar och som medmänniskor, och får bygder att leva och föreningar att fungera.

Bakom idén står landshövding Magdalena Andersson, som tagit hjälp av kommunerna med nomineringarna.

– Civilsamhället har en stor betydelse, inte minst för att öka sammanhållningen och tryggheten där man bor. Det är enskilda människor som är byggstenar. Människor som bygger broar mellan varandra, ställer upp när det behövs, ofta i det tysta och som inte alltid uppmärksammas för den samhällsinsats man de facto gör, säger Andersson.

Hemming Vesterlund, från Bjurholm, har jobbat som pastor inom Betelförsamlingen och varit drivande för Trivselträffen på Betel som anordnas varannan vecka sedan 1967.

”Hemming har svårt att se på när det inte fungerar för andra och hjälper därför till när det behövs. Många mil och bilresor har det blivit genom åren när han besökt sjuka och ensamma, både i hemmen men även när de legat på sjukhus.”

Frida och Peter Karlsson, Nordmaling, hyllas för att de ”har otroligt stora hjärtan för kommunen och framför allt för de unga medborgarna." De driver basketlaget Northern Knights där de utöver sportandet vill lära ungdomarna hur man beter sig mot andra, hur man beter sig i samhället och hjälper till att bygga ungdomarnas självkänsla.

De har även i flera år ordnat sommarlovsaktiviteter för kommunens barn och unga, bland annat.

Cecilia Brönemyr, Umeå, är engagerad i Hjälteföreningen i Umeå som främjar hälsa och eget ledarskap hos personer med funktionsvariationer. Deltagarna får både möjlighet att träna men också öva på att leda andra. Föreningen sprider kunskap om hälsofrämjande aktiviteter och bidrar till att motverka all form av diskriminering.

Ulla Löfgren, Umeå, har sedan 1967 bidragit till utvecklingen av Holmön, de senaste åren som öbo. Ulla finns med i många föreningar och aktiviteter på Holmön, allt från kassör, sekreterare, ledamot eller ordförande. På senare tid har hon tagit rollen som gumma i Holmöns sommarteater.

Gunder Heldestad, Vindeln, ”har vi att tacka för många inplockade flaskor och burkar som annars skulle ha skräpat ned i vår natur. Han hjälper dessutom till frivilligt i olika butiker i Vindeln och vintertid skottar han snö. Gunder är en sann glädjespridare i hela Vindelns samhälle.”

Inger Heikki, Vännäs, möter med gästfrihet besökarna på missionsgården Fridhem, "hennes värme, sociala engagemang och goda bullar uppskattas långt utanför kyrkans väggar. Många har i Inger mött en trygg medmänniska som lyssnar och möter dem som de är." På torsdagskvällar tar Fridhem emot en grupp från handikappomsorgen.

Vardagshjältar 2019

 • Bjurholm, Hemming Vesterlund: Hemming har jobbat som pastor inom Betelförsamlingen och har varit drivande för Trivselträffen på Betel som anordnas varannan vecka sedan 1967. Han är även målare, aktiv jordgubbsodlare och biodlare. Hemming har svårt att se på när det inte fungerar för andra och hjälper därför till när det behövs. Många mil och bilresor har det blivit genom åren när han besökt sjuka och ensamma, både i hemmen men även när de legat på sjukhus.
 • Dorotea, Torbjörn Isaksson: En före detta fjällräddare i Borgafjäll som gjort allt från att driva liftanläggning till att gå ordningsvakt. Torbjörn är en viktig person i Dorotea kommuns västra del och är bara ett telefonsamtal bort när det krisar. Av Borgafjälls ca 600 fritidshus har nog alla hans telefonnummer om det skulle krisa. Politiskt engagerad med ungdomens framtid som viktigaste mål!
 • Lycksele, Gunnel Vikner: Gunnel är verksam inom Röda korset sedan 30 år tillbaka. Försäljning av bingolotter, insamlingar med mera ingår i hennes ideella arbete. Hon har också ansvaret för Världens barn i Lycksele.Gunnel är ofta ute i samhället och är en känd profil för Lyckseleborna. Inför den senaste uppesittarkvällen vid jultid sålde hon 1000 bingolotter vilket måste vara något av ett rekord.
 • Lycksele, Pierre Edmark: Under många år har Pierre har varit verksam idrottsledare inom Lycksele IF. Hans sätt att vara ledare har gjort honom väldigt respekterad och omtyckt både som fotbollstränare och som ledare inom det alpina. Tillsammans med andra ledare har han utvecklat den alpina idrotten i Lycksele kommun. Det har bidragit till stora framgångar i rikstäckande alpina tävlingar samt att hans engagemang har ökat tränings- och tävlingsverksamheten i Lyckseles skidanläggning Bocksliden.
 • Malå, Maria I Larsson: Maria har ett engagemang inom många verksamheter i Malå som t.ex. byaföreningar och trädgårdssällskap. Hennes engagemang inom barn- och ungdomsidrott är av extra stor vikt, där hon med sin entusiasm verkligen ”gör skillnad”.
 • Nordmaling, Frida och Peter Karlsson: Frida och Peter har otroligt stora hjärtan för kommunen och framför allt för de unga medborgarna. De driver basketlaget Northern Knights och i deras filosofi ingår inte bara själva utövandet av sporten utan de vill också bidra till att lära ungdomarna hur man beter sig mot andra, hur man beter sig i samhället och de vill hjälpa till att bygga dessa ungdomars självkänsla. De har också i flera år bedrivit olika former av sommarlovsaktiviteter för kommunens barn och unga. Där har de tänkt innovativt och erbjudit en mängd aktiviteter och de har dessutom i och med det ordnat sommarjobb till äldre ungdomar. Detta är bara några av de områden de engagerar sig i.
 • Norsjö, Ola Lundmark: Tillsammans med Daniel Alm lägger Ola ned många timmars ideellt arbete för att få crossbanan utanför Norsjö att fungera. Deras stora engagemang är mycket värdefullt för bygden och har fått många barn och ungdomar att intressera sig för att köra cross.
 • Skellefteå, Siv Jonsson: Siv är pensionär och engagerad både i Anderstorps och Brogårdens aktivitetsföreningar. Hon har varit sekreterare i Brogården från dess start 2005 fram till 2018.Sedan 20 år tillbaka är hon engagerad som frivillig med läsestunder för de boende, bingo och kaféverksamhet fem dagar i veckan.Det är ett initiativ som betyder väldigt mycket för de boende.
 • Robertsfors, Östen Andersson: Östen har ett stort hjärta och brinner för att göra gott för andra människor. Han har varit en stor tillgång för alla nyanlända i Robertsfors kommun, för vilkas Östens hem alltid stått öppet. Han är en person som gör det han kan för att andra ska få det bättre. Ingen människa är oviktig för Östen. Med sin empatiska närvaro sprider han massor med glädje och trygghet. Han är en vardagshjälte i ordets alla betydelser.
 • Skellefteå, Thomas Linge Lindgren: Thomas är en person som drivit många projekt runt musiken i Skellefteå. Han är en av eldsjälarna bakom Musik vid Bryggarbacken, Örock på Gåsören och Sävenäs Pop & Visfestival. Musiken förenar människor och hans engagemang är mycket uppskattat av väldigt många.
 • Sorsele, Göte Holmberg: Göte är utsedd till vardagshjälte för sitt engagemang till insamlingen för Världens Barn. Tack vare sin generositet avstod Göte från sin 60-årspresent till förmån för behövande barn i världen.Han har sedan dess varit, och är ännu, den som med sitt engagemang drivit denna insamling i Sorsele kommun under alla år.Det är ett idogt arbete som är till glädje för så många.
 • Storuman, Karl-Erik Boström: Karl-Erik är en otrolig föreningsmänniska, med ett stort och varmt hjärta! Bland annat är han motorn och den som ansvarar för Dansgalan i Storuman, det största nöjesarrangemanget i Storumans kommun. Där lyckas han år efter år samla flera av landets främsta dansband till en gemensam spelning. Karl-Erik är även engagerad i Folkets hus-föreningen i Storuman, Hembygdsföreningen i Stensele och en mängd andra föreningar. Karl-Erik är helt enkelt en föreningsmänniska som har förmågan att få saker att hända.
 • Umeå, Cecilia Brönemyr: Hjälteföreningen i Umeå - där Cecilia är engagerad - verkar för flera olika syften. Bland annat att främja hälsa och det egna ledarskapet hos personer med funktionsvariationer. Deltagarna i föreningen får både själva möjlighet att träna men också öva på att leda andra. Föreningen och dess medlemmar sprider kunskap om hälsofrämjande aktiviteter och bidrar till att motverka all form av diskriminering. Cecilia Brönemyr som är boendehandledare på gruppboendet Uttervägen är en av initiativtagarna till föreningen och hon har ett engagemang utöver det vanliga.
 • Umeå, Ulla Löfgren: 1967 landsteg Ulla för första gången på Holmön. Hennes första tanke var; ”Härifrån vill jag aldrig fara”. Sedan dess har Ulla bidragit till utvecklingen av Holmön. De senaste åren som boende på ön. En viktig del i Ullas engagemang är alla studiecirklar. De har bland annat lett fram till Postrodden mellan Holmön och Björkö i Finland. Ulla finns med i många föreningar och aktiviteter på Holmön - allt från kassör, sekreterare, ledamot eller ordförande, det finns ingen roll som Ulla inte klarar av! På senare tid har ytterligare en roll kommit till, nämligen rollen som tant/gumma i Holmöns sommarteater som därmed ger föreställningen den där extra knorren.
 • Vilhelmina, Mats Forsen: I området runt Saxnäs finns ett antal rekreationsområden med såväl stigar som kojor, skidleder och kåtor som är öppna för alla att besöka. Fina leder med lika fina stugor och många, nästan alla dessa leder och kojor har en och samma upphovsman: Mats Forsén, Saxnäs, Marsfjäll.Med sin tid och sitt engagemang har han under åren bidragit till att uppföra och hålla dessa stigar och kojor i gott skick för alla som besöker Saxnäsområdet. Engagemang och ideellt arbete när det är som bäst.
 • Vindeln, Gunder Heldestad: Gunder har vi att tacka för många inplockade flaskor och burkar som annars skulle ha skräpat ned i vår natur. Han hjälper dessutom till frivilligt i olika butiker i Vindeln och vintertid skottar han snö.Gunder är en sann glädjespridare i hela Vindelns samhälle.
 • Vännäs, Inger Heikki: Ingers gästfrihet möter besökarna på missionsgården Fridhem, men hennes värme, sociala engagemang och goda bullar uppskattas långt utanför kyrkans väggar. Många har i Inger mött en trygg medmänniska som lyssnar och möter dem som de är. På torsdagskvällar tar Fridhem emot en grupp från handikappomsorgen, som efter sångstund bjuds på go´fika som Inger ordnar.
 • Åsele: Oliver Kårefalk: Oliver har visat ett stort intresse och engagemang när det gäller Åseles historia och historiska profiler. Han har även ett engagemang inom hembygdsföreningen och stort intresse att sprida Åseles kulturhistoria via internet till en väldigt bred publik.Trots sin ringa ålder (17 år) är han en aktad kunskapskälla ochinformationsbank både via historiska bilder och historien i sig.

Källa: Länsstyrelsen

Civilsamhället har en stor betydelse, inte minst för att öka sammanhållningen och tryggheten där man bor. Det är enskilda människor som är byggstenar.

Kommuner önskar mer statsbidrag

UMEÅREGIONEN Umeåregionens kranskommuner välkomnar statliga välfärdspengar, men vill ha mer. "På sikt går det inte att fortsätta att bara spara och spara", säger Christina Lidström (M), kommunalråd i Bjurholm.

Fortsatt tennis i Vännäsby

Vännäsby Nu är det klart.Tennisplanen vid Olofsborg i Vännäsby blir kvar. "Det började gå rykten på byn att tennisplanen skulle läggas ned", förklarar Kent Forsgren som la ett medborgarförslag.