Torsdag 4 juni 2020

Västerbottningen

Långsam älgteve fascinerar folket

”Den stora älgvandringen” får inte bara tittarna att flockas framför sändningen. Det lockar även till mängder av frågor och funderingar kring älgar, frågor som ställs till SLU.
– Det är världens roligaste målgrupp att jobba med. Det väller in frågor och funderingar om älg, säger Susanna Bergström, kommunikatör vid Institutionen för vilt, fisk och miljö, SLU.

Länet · Published maj 23, 2020 at 14:15

I mitten av april startade sändningen av ”Den stora älgvandringen” i år, fjolårets nyskapande och prisade satsning för SVT.

I år har det inte varit något undantag, utan tittarsiffrorna rakar i höjden. Tillika intresset för såväl slowteve i form av ”Den stora älgvandringen”, såväl som om älgar i stort och smått.

– Många har fått en helt ny syn på älgen, man har inte haft så mycket kunskap om älgen tidigare. Många tycker att det är ett jättefascinerande djur, konstaterar Susanna Bergström om intresset.

SLU har lagt upp en egen webbsida för älgvandringen, likväl som en fb-sida och där formligen rasar det in frågor och funderingar kring älgar.

Frågor som varför älgarna vandrar, och om huruvida älgar är farliga eller ej, likaså hur man ska agera om man möter älg. Allmänna funderingar, biologiska aspekter likväl som älgar i ett historiskt perspektiv.

– Vi har gjort en fråga/svar-sida. Man visste att det skulle finnas ett intresse men inte att det skulle vara så enormt. Det är jättekul, det finns ett enormt engagemang, säger Susanna Bergström.

– Det är så roligt med den här dialogen, vad folk vill veta. För mig är det den roligaste formen av kommunikation, att vi lyssnar och svarar på frågor, säger Bergström.

Många har fått en helt ny syn på älgen, man har inte haft så mycket kunskap om älgen tidigare. Många tycker att det är ett jättefascinerande djur.