Tisdag 13 april 2021

Västerbottningen

Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare. Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Länsbor kan snart beställa hem antikroppstest

Snart kan boende i Västerbotten få självprovtagningskit för att testa om de har antikroppar mot covid-19.
– Tillförlitligheten i analysresultaten av dessa kapillära prov är lika hög som de för venösa prov, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare.

Länet · Published feb 25, 2021 at 10:27

1 mars blir Region Västerbotten första region i Sverige erbjuda invånarna att beställa hem ett antikroppstest.

Testet beställs på 1177.se och efter att ha fått hem det gäller det att ta ett kapillärt blodprov, ett stick i fingret, på sig själv och skicka provet för analys med vanlig post. När provet är analyserat, efter omkring två veckor, får man ett sms eller mejl och kan logga in på direkttest.se för att se sitt provsvar.

– Det är glädjande att vi återigen har ett brett erbjudande om antikroppstestning i Västerbotten och kan möta den efterfrågan som finns. Genom att provtagningen görs i hemmet blir det tillgängligt för fler invånare, utan att vårdens resurser belastas, säger Gunilla Persson.

Erbjudandet gäller mellan 1 mars och sista maj.

– Senast vi hade ett brett erbjudande om antikroppstester i länet, mellan november och januari, analyserades över 8000 prover och 18 % av dessa visade antikroppar mot covid-19. Sedan dess har vi haft en hög smittspridning, säger Gunilla Persson.

Ett antikroppstest kostar 200 kronor och ingår inte i högkostnadsskyddet.

Fler nyheter från Västerbotten

16 miljoner till simhall

Vindeln Under tisdagen meddelade S, KD och V i Vindeln att de kommer rösta för en renovering av kommunens simhall för 16 miljoner.
Västerbottningen rekommenderar

Broar plockas bort i reklamfilm

Nordmaling I Umeå Energis senaste reklamfilm "Tillsammans för Umeå" visas flygbilder över Tallbergsbroarna, en symbol för Nordmaling. Nu plockas brosekvensen bort efter kommunal kritik.