Tisdag 2 juni 2020

Västerbottningen

Bild från förra sommaren, när Lapplandsveckan i Husbondliden fyllde 100 år. I sommar blir det inget Lappis i Husbondliden. Foto: ERIC NORDLUND/ARKIV

Lapplandsveckan ställer in men planerar för investeringar

Lapplandsveckan, som arrangeras av Pingströrelsen och brukar locka 10 000 besökare, ställs in. Dock jobbar man för digitala sändningar istället, och nu planerar man också framåt för stora investeringar.
– Vi tittar på om vi ska köpa ett nytt tält eller kanske uppföra en fast byggnad, säger Jörgen Fahlstedt, ordförande i Lapplandsveckan.

HUSBONDLIDEN · Published maj 13, 2020 at 14:15

Det var på ett extra styrelsemöte den 20 april som föreningen Lapplandsveckans styrelse i samråd med konferensledningen beslutade att ställa in Lapplandsveckan 2020.

Den skulle ha hållits första veckan i juli i Husbondliden, Lycksele, för 101:a gången.

”I samarbete med pingströrelsen i norr så arbetar vi vidare med planering att låta Lapplandsveckans hemsida få fungera som en portal för sändningar under vecka 27. Hur det alternativet ska fungera och i vilken omfattning det skulle kunna ske det får vi återkomma till”, skriver man i ett pressmeddelande.

Jörgen Fahlstedt, pastor och föreståndare för Pingstkyrkan i Lycksele och ordförande i föreningen Lapplandsveckan, säger att det nu är fullt fokus på att jobba fram hur veckan ska se ut i sin digitala form.

Kommer de annonserade talarna att tala ändå, fast via nätet?

– En del av dom, ja, så kan det bli. Lapplandsveckan är ett samarbete mellan pingstförsamlingarna i Norrland och hur vi nu ska lägga upp det ska vi diskutera oss fram till, säger han och fortsätter.

– På något sätt ska människor kunna mötas på nätet under den här veckan, mer än så kan jag inte säga i nuläget, säger han.

Har ni fått några reaktioner från folk som hade tänkt komma?

– Ja, det är en hel del som hört av sig. Man kan väl sammanfatta det med att man tycker det är tråkigt men man har full förståelse för beslutet.

– Ett antal barnfamiljer har lovat barnen att tälta som kompensation för att de inte får tälta under Lapplandsveckan, säger han.

I pressmeddelandet heter det vidare att man ska ta krafttag med visionen om hur lokaler och område ska se ut i framtiden.

– Det är investeringsbehov som vi sett länge, säger han.

Bland annat handlar det om att det stora tältet måste ersättas.

Och då finns till och med en fast byggnad med i diskussionen som ett alternativ.

– Det är inte så att tältet behöver ersättas till nästa sommar, men vi vill vara ute i god tid med hur framtida investeringar ska se ut.

Men är det inte en speciell känsla med ett tält?

– Jo, det är det, men vi vill jobba brett inför framtiden och titta på alla alternativ som finns.

Hur stora investeringar handlar det om?

– Det kan jag inte uttala mig om i nuläget. Vi har en arbetsgrupp som tittar på alla investeringar som behöver göras, vi får återkomma när vi vet mer, säger Jörgen Fahlstedt.

På något sätt ska människor kunna mötas på nätet under den här veckan.

Vård- och omsorg i Vännäs kan tvingas spara mer

Vännäs Vård- och omsorgsnämnden i Vännäs beslutade för ett halvår sedan att spara 6,2 miljoner kronor. Nu kan nya besparingar vara på gång på grund av fortsatta underskott.

7-Mila vill växa

Vindeln/Robertsfors Trots bedrövligt väder körde 600 deltagare långloppsklassikern i våras. Nu görs en satsning på framtiden. "Vi har ju haft målet att komma upp i 1500 deltagare", säger 7-Milas ordförande.